Så lyckas du med din marängsmörkräm

c1000x963

Oavsett om man ska göra en tårta eller cupcakes så är det väldigt viktigt att hitta en god frosting. Gräddbaserade tycker jag oftast får en för lätt konsistens som dessutom inte tål att stå i rumstemperatur under en längre tid. Smörbaserade kan istället kännas för tunga och om man missar bara en aning i proportionerna så känns det som att man sitter och tuggar rent smör.

Jag har hittat den perfekta frostingen (och dessutom lärt mig bemästra den)! Jag pratar såklart om marängsmörkräm. 😉 Anledningen till varför jag älskar marängsmörkrämen är för att den blir helt perfekt i konsistensen för egentligen alla sammanhang. Den blir fyllig tack vare smöret, men samtidigt sådär fjäderlätt som maräng är. Det finns ju tusentals sätt att smaksätta den, men här kommer ett grundrecept på en vaniljsmakande marängsmörkräm:

DU BEHÖVER (till ca 2o st cupcakes eller spackling av en normalstor tårta):- 3 äggvitor
– 250 g socker
– 350 g rumstempererat smör
– 2 tsk vaniljsocker

Såhär gör du: Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp. Värm äggblandningen tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och hållet smält. Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig. Ha ner små bitar av smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till rätt konsistens. Ha slutligen ner vaniljsockret.

c1000x378

Här kommer mina hacks för att verkligen lyckas med din marängsmörkräm:

1. Se till att smöret är helt och hållet rumstempererat. Smör kan egentligen stå framme i rumstemperatur hela tiden, men om man har det i kylen vanligtvis så får man lägga fram det i god tid innan man ska använda det. Vi snackar timmar, jag brukar lägga fram det 2-3 timmar innan jag ska använda det. Det ska självklart inte börja smälta, men ska vara helt och hållet mjukt. Mycket viktigt, för kallt smör kommer förstöra marängen. Detsamma gäller smör som är för varmt, så att försöka rumstemperera smöret i mikron kan också gå åt skogen.

2. Ge din maräng rätt förutsättningar. Det känns som att jag tjatar om det här hela tiden, haha! Använd alltid helt rena bunkar och vispar, om du är osäker kan du alltid fetta av verktygen med lite citrondoppat papper. Använd rumstempererade äggvitor och var även väldigt noga med måtten; 250 g socker får inte bli 260 g osv.

3. Ha ner lite, lite smör i taget. När du är klar med din maräng och ska ner smöret är det viktigt att ha riktigt bra tålamod. Ha inte ner bitar av smör som är större än en tärning och räkna alltid till 15 innan du har ner nästa lilla bit. Det viktiga är att varje bit av smör måste hinna lösas upp innan man har ner ännu mer. Slarva inte med detta!

4. Don’t freak out! När du har i smörbitarna kommer krämen med allra största sannolikhet förvandlas till en skuren äggröra. It ain’t pretty och det är väldigt frustrerande att se den fluffiga marängen förstöras! Man tror att det här aldrig kommer gå att rädda, men för mig har problemet löst sig varje gång genom att bara fortsätta vispa på låg hastighet. Den kommer gå ihop om ni har använt rätt mått och följt instruktionerna i övrigt, tro mig. Om du fortfarande inte får ihop din marängsmörkräm finns det vissa tips och trix du fortfarande kan testa för att rädda den, dom hittar du här:  http://heavenlycupcake.se/steg-for-steg-swiss-meringue-buttercream/.

 1. En kvinnlig Roy Fares – det är ju du! Jag bara älskar att läsa dina baktips. Du borde jobba med det du älskar så mycket! Du är ju bara så sjuukt duktig på det här. You go girl!

 2. Vad roligt att du gillar guiden! Det är lika magiskt varje gång när det går från äggröra till en slät och fluffig kräm.

 3. Hur förvarar du smörkrämen ifall inte allt går åt? Går det att förvara i kylen? Går det det även att ändra smaken på denna smörkräm, ex. tillsätta kakao? Tacksam för svar, du är superduktig på att baka! 🙂

  1. Hej, hur långt räcker en sats? Ska täcka en 24cm i diameter och ca 10cm hög tårta med det är planen, behövs mer än en sats?

 4. Hej! Det här vill jag prova! Jag undrar dock hur mycket den här grundsatsen räcker till. Hur mycket behöver man om man vill täcka en tårta (inte med spritsade rosor osv utan bara ”spacklad”)?

 5. Hej Mathilda!
  Hej!
  Behöver lite råd och tips!
  Har tänkt göra en Blixten Mcqueen tårta till min son dom fyllt år.
  Hade tänkt dekorera den med marängsmörkräm.
  Kan man fukta med nåt? Behövs de fuktas överhuvudtaget eller blir den saftig iaf? Grädde kan ju finnas risk med att den svettas och krämen rinner av. Vill ju inte att den ska bli torr.
  Jag hoppas ni förstår hur jag menar.
  Tack på förhand

 6. Hejsan.
  Jag tycker det smakar smör! Enbart smör. Vad gjorde jag för fel?
  Den va slät och fin. Jag vet inte om det blev fel från början för jag värmde till 65 grader men ändå så va det sockerkristaller kvar sedan märkte jag när jag nästan va klar och smakade.
  Marängsmörkräm kanske inte är för mig helt enkelt.

 7. Tycker också att det smakar smör. :/
  Den där länken som du länkar till har 188 g smör till 3 äggvitor..så nästan hälften mindre än detta recept..

 8. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually
  know what you are speaking about! Bookmarked.
  Kindly also visit my website =). We could have a link exchange contract among us

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..