Plugg-update

Jag har ju skrivit en hel del om att jag har börjat plugga här i bloggen, men jag har inte gett er så mycket uppdatering sen dess. Jag sa till en början att jag skulle läsa två kurser, Medie- och kommunikaitonsvetenskap (MKV) och Projekt- och projektorganisation, men jag valde ganska tidigt att hoppa av den första. Jag skulle ha pluggat hela 150% och det kändes faktiskt lite saftigt i och med att det här är min första termin. Men jag läser alltså MKV 1 på Stockholms Universitet!

Och hur går det då? Rent tempo-mässigt så tycker jag det går okej, det är inte flera uppgifter som man jobbar med samtidigt utan vi gör en sak i taget. I alla fall hittills. Men det jag kan säga är att det är väldigt mycket att läsa, jag trodde först att jag skulle kunna klara mig utan någon kursittertur, men där hade jag fel. Självklart så varierar det här från kurs till kurs, det här betyder alltså inte nödvändigtvis att ni kommer känna likadant när ni börjar plugga. Det känns som att jag inte gör annat än att läsa just nu!

Något jag däremot blivit positivt överraskad över är att ambitionsnivån är annorlunda än på gymnasiet. Jag tror det handlar om att alla börjar läsa på högskola/universitet och förväntar sig att det kommer kräva mycket eget ansvarstagande och väldigt liten hjälp. Och till viss del är det ju stor skillnad; på gymnasiet hade jag en väldigt nära relation med flera av mina lärare, här kommer ingen nånsin veta vem jag är vid namn (förmodligen). Det är upp till mig att lösa problem jag möter längs vägen när jag jobbar med en uppgift, jag kan inte lika enkelt vända mig till en lärare eller kanske ens andra elever.

Nu kanske jag är lite för tidigt ute att tycka till om universitetsstudier, men det är så jag tolkar det hela hittills! To be continued.. 😉

 1. Du har rätt, tyvärr är det ganska ensamt på universitet. Man förväntas klara av det mesta själv, vilket är lite tråkigt. Jag studerar på Uppsala universitet och känner att man är ganska ensam, man går på föreläsningar och seminarier, skriver en tenta och får ett betyg… Kan kännas lite jobbigt ibland, men universitet är kul också!! Hoppas det går bra för dig! 🙂 KRAM!!

 2. Hej! Lyssnade på din podd och ett bra plugg-tips är Anki! Är ett webbaserat inlärningssystem som man kan koppla till mobilen, så man gör egna flashcards. Superbra!

 3. Så intressant att läsa om hur det går på din utbildning! Jag är själv sugen på att börja studera till hösten så det är kul att få läsa om någon annans erfarenheter! Jag ser gärna fler inlägg om universitetet senare när du kommit in mer i studierna. Stort lycka till med din utbildning! 🙂 kram

 4. Hej Mathilda.
  Lyssnade på poden där du pratade om dina studier, du nämnde något om en smart post-it lapp som du har när du läser för att slippa skriva i boken. Jag precis som dig försöker undvika att markera i böckerna så undrar vart du hittat dessa?!
  Jag läser andra terminen på min utbildning och mina knep till pluggandet är att läs i takt med kursen, finns det kanske någon typ av läsanvisning du kan ta hjälp av? Anteckna som en galning på föreläsningarna och skriv sedan ”rent” allt efter föreläsningen, då får du allt en gång till och det är en jätte viktig del av inlärningen för mig. Om ni har någon typ av övningar så gör dessa och sen om ni går igenom dem i skolan så gör samma sak som med anteckningarna, gå igenom allt igen efter. Sen är ju flashcards väldigt bra för begrepp och liknade.
  och ta hjälp av kurskamraterna, försök hitta en pluggkompis som har liknade ambitioner som dig, det är guld värt!
  Tack för superbra blogg och pod, ja alla sociala medier överlag.

 5. Hej! Jag lyssnade på veckans podd och måste bara tipsa dig om att inte lägga för mycket tid på att läsa. det gjorde jag i början av mina universitetsstudier också- för att lärarna alltid säger att man ska läsa böckerna pärm till pärm men det är alldeles för tidskrävande (ibland måste man ju såklart läsa en del men oftast tar det mer än vad det ger). tips är att istället göra instuderingsfrågor om det finns och det viktigaste av allt : kolla på gamla tentor (”x-tentor”), för 95% av alla gånger är tentorna väldigt likt uppbyggda och ibland även med liknande frågor om det inte är så att kursen precis bytt lärare. dock brukar ofta innehållet vara ungefär detsamma ändå.
  Jag har kompisar utspridda över hela Sverige som pluggar och de alla säger samma sak: plugga gamla tentor, så det borde vara genomgående för alla universitet mer eller mindre:)

  Ett litet tips bara! Lycka till med tentan. Håller tummarna för dig!
  Kram

 6. Hej! Jag läser MKV, hela programmet på Malmö Högskola (började i höstas)! Jag håller verkligen med dig i det du skriver, MEN som någon annan här jag kommenterat så vill jag också bara tipsa om att inte läsa ihjäl dig. Vet precis hur du känner dig men efter någon kurs kommer man in i det och inser att det viktiga är att skumma igenom texterna för att förstå sammanhanget, hänga med och anteckna på föreläsningarna och försöka hitta vad du ska fokusera på inför tentorna! Annars kommer man som sagt tyvärr läsa ihjäl sig, haha. Kämpa på och om du har några funderingar kring programmet får du gärna höra av dig! 🙂 Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..