Veckans recept – Hemmagjord tomatsoppa

Något jag & Oskar tenderar att köpa för mycket av hem är cocktailtomater, jag är nämligen väldigt kinkig med hur jag vill ha dom. Ju hårdare, desto bättre och så fort dom blir något mjuka gillar jag dom inte längre. För att inte slänga några tomater brukar vi därför laga rätter som innehåller just det två-tre kvällar i rad. Men dom senaste dagarna har vi varit dåliga på det och vårt tomat-lager har bara vuxit och vuxit. Igårkväll bestämde jag mig därför för att göra hemmagjord tomatsoppa!

FÖR FYRA PORTIONER BEHÖVER DU:
– 1 stor gul lök
– 20-25 cocktailtomater eller 4 st normalstora tomater. Gärna något övermogna, som ni ser på bilden ovan hade mina börjat bli skrynkliga.
– 1 burk krossade tomater
– 1/2 tub tomatpuré
– 1,5 tärning med grönsaksbuljong
– 5 dl vatten
– 1,5 dl matlagningsgrädde
– 1 tsk sambal olek
– Salt & peppar
Valfritt: Pasta

Till toasten behöver du:
– En rågkuse per person
– Prästost, eller annan valfri sort

SÅHÄR GÖR DU:
1. Hacka löken i små bitar och dela cocktailtomaterna i fyra delar.

2. Fräs löken i olja i en kastrull, sänk sedan värmen och ha i tomater, krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongen och sambal. Låt puttra i minst 10 minuter.

3. Förbered dina toasts genom att göra dubbelmackor fyllda med ost. Ställ sedan in dom i ugnen, mina stod inne i 10 minuter på 200 grader.

4. Ta bort kastrullen från värmen och använd en mixer eller en stavmixer för att mixa soppan slät. Ha sedan i grädde, samt salt & peppar efter tycke och smak.

5. Koka pastan enligt anvisningar och servera soppan med toasten vid sidan om. En riktigt snabb och väldigt god middag!

LOADING..