Studentmat – Italienskt tema


Många av er som läser bloggen tar säkert studenten i år, annars har många nog någon i sin närhet som gör det. Så är det ju för mig; Rebecka springer ut den 5e juni!! Det är med andra ord dags för min familj att styra studentmottagning, något som kan vara både bökigt och roligt på samma gång.

Jag har fått frågan om inte jag ge er lite tips på bra (självklart vegetarisk) mat att servera på en studentmottagning. Det ska vara lätt att göra mycket av, klara av att stå framme ett tag och passa allas (eller i alla fall mångas) smak. Jag kommer göra flera liknande inlägg under veckan med olika teman, först ut är Italienskt tema!


Minispett av olika slag. Man kan bland annat kombinera klassikern mozzarella, tomat och basilika. Och hur rolig är exempelvis inte idéen ”tortellini-spett”? Jag tänker helt enkelt att man låter färska tortellinis svalna efter att du kokat dom och sedan trär dom på grillspett. Varva med någon god grönsak och ringla över lite pesto på slutet!

En riktigt god pastasallad. Ha i goda oliver, soltorkade tomater, parmesanost, krutonger, ruccola och kanske även halloumi. Dressingen kan du göra på olivolja, citron, balsamvinäger och lite goda örter.

Vegobullar med tomatsås på tandpetare. Det går säkert bra med färdigköpta, men ännu godare blir det säkert om du gör egna vegobullar (jag rekommenderar isåfall att använda Anamma’s formbara färs). Låt de färdigstekta bullarna svalna och stick ner en tandpetare i varje. Ställ dom på ett fat och häll på lite tomatsås på varje bulle. En perfekt munsbit!

– Pizzabullar. Det här åt jag mycket till mellanmål när jag var yngre! Men det är väldigt enkelt att förbereda i förväg och går att variera i oändligheter. Olika sorters ostar, olika örter, olika grönsaker. Du kan göra en vanlig Margharita-variant, någon med fetaost och oliver och kanske en Tropicana-version med banan och curry?

Lasagne i muffinsformar. Jag har aldrig testat det här och vet inte ens om det är en ”grej”, men tror ni inte det hade varit väldigt gott? Du ställer helt enkelt muffinsformar i en muffinsplåt och varvar lasagneplattor, vegofärs och bechamelsås inuti. Lite ost på toppen och sen kan dom åka in i ugnen. Supersmidigt att göra många av!

En god charkbricka. Vill du inkludera skinkor och salamikorvar så går det såklart bra, men man kommer väldigt långt på ”bara” goda ostar, melon, vindruvor, olika slags marmelader och ett gott bröd. Kanske vågar du dig på egengjord focaccia?

Hoppas ni fick lite bra inspiration och tips! Vilket tema skulle ni vilja se nästa gång?

  1. Skulle jättegärna se ngn typ av libanesiskt tema. Min syster ska ha det på sin mottagning, typ falafel mm. Vad passar mer?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..