Bakning: Grillad sockerkaka

Img 6965

Jag såg på Alexandra Brings Instagram att hon hade lagt färdigköpt sockerkaka på grillen och serverat med färska bär och grädde. Jag tänkte att det måste vara ännu godare att göra detsamma med hemmagjord sockerkaka, så jag gjorde en hemma och tog med till Norrtälje. Resultatet blev en supersomrig och väldigt enkel dessert som vi valde att servera med passionsmarinerade jordgubbar och vaniljglass!

OBS! Det här kakreceptet ger en hel sockerkaka, du kommer antagligen få en del med andra ord!

DU BEHÖVER (till en hel sockerkaka):
– 200 g rumstempererat smör
– 3 st ägg
– 2,5 dl strösocker
– 4 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 2 tsk vaniljsocker
– 1 vaniljstång (ev. 1 tsk extra vaniljsocker)

Till servering:
– Jordgubbar
– Passionsfrukt
– Vaniljglass

Img 6974
Img 6972

SÅHÄR GÖR DU:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret och sockret länge så det blir vitt och pösigt. Om du är osäker kan du Googla något i stil med ”smör och socker pösigt” och se andras bilder.

2. Vispa ner ett ägg i taget i smeten, vispa sedan i någon minut för att se att allt är blandat.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljen i en separat skål. Ha sedan ner hälften i sockerkakssmeten och blanda för hand. Jag använde en slickepott för detta.

4. Blanda ner resten av de torra ingredienserna och blanda runt till en slät smet.

5. Häll ner smeten i en form som är smörad och bröad, grädda i den nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Häll ut kakan ur sin form några minuter efter att du tagit ut den ur ugnen, låt svalna helt.

 5b6d55a09bb34 5b6d55a09bba5namnlost 1.jpg

6. Dela kakan i bitar och lägg på grillen, vi använde den glöd som blivit kvar efter att vi grillat vår middag. Var försiktig så inte kakan bränns vid, men man vill ändå att den får snygga ränder från gallret.

7. Blanda ihop jordgubbar med innehållet från passionsfrukten. Servera detta och en klick vaniljglass tillsammans med den varma, grillade sockerkakan. Såååå gott!

Img 6962

LOADING..