En fråga som provocerar mig…

Img 7568

Q:
Hej! Jag är inte vegetarian själv, men försöker äta grönt på vissa vardagar för miljöns skull. Din blogg har hjälpt mig mycket, men det är en grej jag verkligen inte förstår med din & så många andra vegetarianers matlagning. Om ni väljer att avstå från kött, kyckling och fisk, varför vill ni då äta mat som liknar det? Varför vill ni ha mat som ser ut & smakar som korv om ni inte vill äta korv? Förstår verkligen inte den här trenden, själv vill jag äta så grönt och skönt som möjligt dom dagar jag avstår från kött. 🙂

A: Hej! Nu kommer jag säkert låta ganska hård, jag ber om ursäkt på förhand för det. Men kommentarer som dessa är så extremt sjuka tycker jag. Jag hör ganska ofta (framförallt äldre gubbar, typ Hasse Aro i Fördomspodden – SUCK) som ställer sig den här frågan och som verkligen inte begriper hur vi kan vara så sjuka. ”Inte vilja ha köttkorv – men ändå vilja ha vegetarisk korv?? Hur?!”

Img 7556

1. År 2018 är det sjukt att ens äta kött, till att börja med. Jag dömer inte de som gör det, men en köttis kan inte på något område antyda att en vegetarian är konstig. Så låt oss bara konstatera det först.

2. Väldigt få personer (såvitt jag vet) går över till en växtbaserad kost enbart för sina egna smaklökars skull. Självklart finns dem, men i 95% av fallen skulle jag säga att det finns flera faktorer bakom beslutet. De mest klassiska är ju miljön, djurhållningen och den egna hälsan. Självklart kan vetskapen om hur djurindustrin hanteras ge en avsmak, men då blir man ju inte heller vegetarian endast för att man inte tycker om kött.

3. Med det sagt – hur är det då orimligt att jag som vegetarian vill ha en burgare efter krogen, färs i min tacos eller en vego-vänlig julskinka på julbordet? Jag avstår ju inte för att jag inte gillar julskinka, men jag saknar argument för att fortsätta äta det. Jag har gjort vissa uppoffringar för att hjälpa vår planet, men självklart är det ok att hitta genvägar för att dessa uppoffringar inte ska märkas så tydligt jämt.

4. Du som skrev den här kommentaren är inte vegetarian, jag förstår om du passar på att laga vego från grunden när du skippar kött. Du kan ju steka på falukorv dagen efter! Men jag tycker personligen att den här frågan är ett naivt försök att sätta dit oss vegetarianer.

Tack för mig – slut på rant!

 1. Hej!
  Denna kommentar hör inte alls till detta inlägg. MEN jag känner att man är allt för dålig på att skriva när man tycker någon gör ett bra jobb. Och det tycker jag veeerkligen att du gör! Scrollat igenom dina recept nu och blir alltid så inspirerad. Dels väääldigt goda recept men också så fina bilder! Man ser verkligen att du lagt ned tid med att få det fint ut!

  Favvo-inläggen är såklart veckans matsedel!
  <3

  1. Håller verkligen med☝🏼 Du gör ett GRYMT jobb Mathilda!♥️ Måste även säga att du skriver riktigt bra! Det är sånt flyt i dina texter och man märker verkligen att du lägger ner tid på varje inlägg!

 2. Du är så jääävla bra! Grönsaker är bra vegetarisk mat men om man inte lever i asien där grönsaker är asbilligt och med större utbud så vill man ju kunna äta mera husman och då ääär köttalternativen najs, dessutom lättare att helt kunna utesluta kött men ändå kunna laga liknande recept. Även om nya spännande vegorecept är mkt roligare att upptäcka och laga!!

 3. Hör även jag ofta denna kommentar som kritik mot vegetarisk/vegansk kost. Tycker den är så sjukt märklig och ogenomtänkt. Dels håller jag med om det du skriver. Och dels verkar kritikerna glömma att kött inte heller är naturligt format som färs/korv/burgare/bullar. Det är bara former som producenter väljer för att det är smidiga och omtyckta sätt att äta mat på, oavsett vad maten innehåller.

  Ta bacon som exempel. Orginalet innehåller fläskkött. På senare tid har varianter som kalkonbacon dykt upp. Det passerar obemärkt men SOJABACON minsann, FY vilken skymf mot baconsläktet att skapa en så kontroversiell produkt. Som att färdiskuren bacon alltid har ploppat ut ur grisar precis som att morötter växer i trädgårdslandet.

  1. Hahaha – Men VERKLIGEN?! Gud, allt du skrev är så sant. Som sagt, bara ett pinsamt försök att avsäga det egna dåliga samvetet. Lite ”Aaaa, men durååå?!”-feeling över det hela. Har svårt att ta åt mig av det, men blir ändå så provocerad över att det ens i det egna huvudet kändes som en rimlig kritik mot växtbaserad mat… Suck!

 4. Så himla bra, ska erkänna att jag själv är en av dem som sagt ungefär sådär, men då har man ju inte fattat att det faktiskt inte handlar om hur köttprodukter smakar, utan ALLT DET ANDRA 😛

 5. Det är ju asnice att kunna göra vegansk tacos på fredagar genom att byta ut köttfärs till sojafärs. Det är ju kryddorna som ger smak i slutändan.
  Jag är så trött på köttisar som säger såhär. Jag blev inte vegan pga att jag ogillade kött, mjölk eller ägg. Men jag vill inte att någon ska lida för att jag ska njuta i några minuter.

  Jag är vegan pga djuren och miljön.

 6. Hej Mathilda!!
  Otroligt bra svar på tal, håller med dig!! Jag själv är inte vegetarian än, även om jag inte på något sätt stöttar köttindustrin (mer än att jag äter det ibland, hycklare som man är). Jag tar verkligen åt mig av all din info om vegetarianism och vad köttindustrin verkligen är och har väl egentligen bestämt mig för att sluta äta kött, men det är svårt när man bor hemma och jobbar så mkt som jag gör. Det blir liksom aldrig att jag hinner eller orka laga mat själv när jag kommer hem 22 på kvällen. Mamma och pappa lagar mycket vegetariskt, men inte allt. Man kan säga att jag har en övertalningskupp hemma att få alla att äta mer/helt vegetariskt, vilket de inte är helt emot. Det mamma ser som problem är att mycket substitut är halvfabrikat. Nu till min långa fråga 😂 vad kan man ha för argument mot detta?

 7. Enda anledningen till att jag inte har gått över till helt vegansk kost är för att jag har så många allergier, bl.a. soja, linser och lite andra olika baljväxter. Skulle aldrig tracka ner på någon för att de vill äta saker som smakar som kött, tycker snarare att det är bra att det finns såna alternativ då många vanliga ”köttisar” som jag känner har valt att äta mer vegetariskt när de alternativen finns.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..