Hur du blir av med bakisångest

Jag har genomlidit en hel del bakisångest i mina dagar. Det är hemskt; förutom det fysiska obehaget (illamående, huvudvärk…) så är det som om psyket bestämt sig för att vända upp och ner på hela världen för att få en att må så dåligt som möjligt. Numera har jag inte lika mycket problem med bakisångest faktiskt — faktum är att jag inte har någon särskilt ångest alls. Tänkte dela med mig av mina bästa tips!

1. Avdramatisera
Det första jag gör om jag haft en riktigt röjig kväll ute och vaknar upp med fruktansvärd ångest är att samla tankarna. Med det menar jag att jag ringar in exakt det jag mår dåligt över och fokuserar på kärnan — utan att älta. Ältandet är din värsta fiende. Gå igenom precis allt du mår dåligt över, skriv ner om du behöver, och se det sedan precis som det är; ingen stor grej. Alltså, ta detta med en nypa salt dock. Har du hånglat med din bästis kompis har jag ingen tröst att ge, då är ångesten berättigad. Men när det handlar om saker som att du spenderade för mycket pengar, drog hem med ett ex, sa något olämpligt eller blev utslängd så är det lugnt. Skriv ner kärnan och avdramatisera.

2. Skratta och förlåt
När du nu har kommit till kärnan av vad du har ångest över är det bara att skratta. Okej, du blev utslängd. Okej, du drog hem med bartendern. Jaaaa, du örfilade en kille som visade sig vara en vakt. Hoppsan. Förmodligen kommer du ha glömt detta om en vecka och göra samma misstag igen. Så är det att vara ung. Vi är aldrig så fria som vi är just nu, när vi har utrymme att vara pinsamma, lite för fulla, lite för skrikiga eller bara lite för mycket. Det är så jävla okej att vara ung. Bara att garva åt dig själv. Jag gör alltid det; tar först ett allvarligt snack med mig själv i spegeln och sedan garvar jag åt mina märkliga påhitt. Jag är fan inte klok. Gillare. Det är helt okej.

3. Kom ihåg varför du mår dåligt
Bakisångest beror på att du har en låg halt av de ämnen i hjärnan som gör dig glad. Kom ihåg det! Det är kemiskt, liksom. Det är supersvårt när man väl är där och mår skit, men det hjälper ibland. Förstå att allt du tänker och känner beror på något du inte kan kontrollera just nu. Det är inte på riktigt. Du är okej. Allt är okej.

4. Var snäll
När man är bakis är man skör. Var snäll mot dig själv. Säg snälla saker, läs snälla quotes, gör trygga grejer som att värma mjölk med honung eller läsa din favoritbok. Pyssla om dig själv. Mota bort elaka tankar och tänk att du skjuter upp dem till morgondagen (då de förmodligen kommer vara glömda, ändå). Se dig själv som ditt yngre jag och fundera över om du verkligen skulle tänka sådana saker om hen. Det är helt okej att regrediera och bli liten igen.

5. Njut
Nu när det psykiska förhoppningsvis är under kontroll är det dags att fokusera på kroppen. Bädda i soffan (inte i sängen, då kommer du ha svårare att sova på kvällen), preppa med film, godis, te och en stor karaff vatten. Sätt på någon mysig och fin film! Min go-to är bland andra The Age of Adaline, Crazy stupid love och Gossip Girl-serien (valfri säsong). Kolla på något som är tryggt och härligt. Bädda om dig själv. Njut av att bara mysa.

Slutligen, lite praktiska saker som hjälper mot bakfyllan: 
– Ägg är proppfulla av aminosyror som hjälper levern på traven när den behöver arbeta som mest för att rensa bort gifterna.

– Färskpressad juice because vitaminer. Samt – du känner dig genast fräschare och får mer energi av fruktsockret.

– Undvik kaffe, det är vätskedrivande.

– Träning är det absolut bästa botemedlet om du är tillräckligt ambitiös för att testa. Det räcker med en promenad runt kvarteret eller ett kort yogapass, men det kommer hjälpa dig att somna på kvällen.

– Överdriv inte med värktabletterna. Det blir extra jobb för kroppen att behöva hantera medicinen också när den behöver lägga fokus på att rensa bort gifter.

– Vila. Bli inte stressad över att du inte är produktiv; du får. Kroppen behöver som sagt tid för att jobba och då är det bäst att bara låta den göra sin grej. Helst i soffan. Framför netflix.

– Ring en kompis. Dela era historier och skratta åt varandras knäppa påhitt. Ännu bättre; be dem komma över med hämtmat. Då kan ni vara bakis tillsammans och allting känns plötsligt mycket bättre.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..