GUIDE: 9 saker att göra i Cannes

ANNONS: Inlägget innehåller reklamlänkar

Som ni vet bor mina föräldrar och min yngsta syster i Cannes sedan ett år tillbaka och vi har tillbringat varje sommar i Provence sedan jag var liten. Så! Tänkte att jag kunde samla mina bästa tips i ett inlägg för er som kanske ska dit. Blir en liten blandning av praktiska råd, favoritrestauranger, nattklubbar (och vad man har på sig) samt mysiga gator och gömda marknader. Hoppas ni gillar det!

1. Restaurang Bobo
Jag tog hit Christian när vi var där i början av sommaren och precis som väntat tappade han (literally) hakan efter första tuggan av maten. Deras tryffelgnocchi är en klassiker, men om de har ”dagens fångst” på den kvällens meny så rekommenderar jag att ni provar. Glöm inte att ringa och boka, det är inte alltid överfullt men om man vill sitta ute kan det vara en bra idé; serveringen är ganska liten och fylls snabbt upp mot kvällen. Att sitta inomhus är i och för sig inte en katastrof, inredningen är underbar. Restaurangen ligger centralt på en mysig sidogata.
Adress: 21 Rue du Commandant André

2.  Marché Forville
En marknad som trots att den är så stor och ligger mitt i stan är lite gömd bland husen. Här köper du allt från färska grönsaker, kött till kvällens middag, ost, olivolja, handgjorda tvålar… På en del stånd säljer de friterade zucchiniblommor som är hur goda som helst. Men! Det bästa med marknaden är inte själva handeln, utan de små restaurangerna och caféerna som ligger placerade runtom. Där sitter fransmännen och fransyskorna hela dagarna och sippar på en café au lait, eller en kir, medan de spanar på turisterna bakom solglasögon som alltid tycks vara en storlek för små. Ta en aperitif där, beställ lite småplock och om det du är sugen på inte finns på menyn springer servitrisen över till marknaden och köper det. Väldigt enkelt, väldigt franskt, rekommenderar varmt. Öppet mellan 7.30-13.00 från tisdag till söndag.
Adress: 5-11 Rue de Marché Forville. 

3. Publik sandstrand
Längst le Croisette, som ni utan tvekan kommer vandra omkring på, ligger de allra flesta hotellstränderna där en solstol kan kosta uppemot 50 euro / dag. Bredvid, nedanför filmpalatset, ligger publika stränder men där är det ofta smockfullt med turister. Ta dig istället så långt öster – eller västerut du kan, till sidorna av staden, där det brukar vara mycket lugnare. Det är inte så långt att gå som man tror. Bara att vandra längst le Croisette mot Palm Beach eller förbi filmpalatset mot pirerna (som för övrigt ligger nedanför vår lägenhet).

4. Baoli / Gotha
De enda två nattklubbarna som räknas är dessa, egentligen. Visserligen finns det små klubbliknande ställen inne i stan men som sagt, vill man ha en helkväll är det hit man ska. Baoli är mindre, svårare att komma in på och ganska mycket lyxigare. Såg Kendall Jenner första gången jag var där, så ni förstår. Jag kan tycka att musiken ibland är sisådär men ett plus är att det är hög standard på allt. Gotha är lite mer kommersiell, och dessutom gigantisk – får plats många tusen människor därinne. Jag kan föredra att gå hit när jag vill dansa och röja. Alltid bra musik dvs Spotify topp 100 haha men jag gillar ju sånt.
Klädkod: Uppklätt. Klackar är nästan alltid ett måste. Dock varierar det i stil på de båda klubbarna. På Baoli skulle jag bära något lite mer elegant, typ en sådan här jumpsuit, medan den här klänningen hade varit nice för Gotha. Man får känna efter lite. (Kanske kan skriva ett separat inlägg om det?)
Adress: Port Pierre Canto (Baoli) / Place Franklin Roosevelt (Gotha) 

5. Rue Saint Antoine
Ni får inte missa denna gata om ni är i stan, den är helt underbar. Blir varm i kroppen när jag tänker på det. Gatan sträcker sig upp mot gamla stan och är supersmal, med restauranger som trängs bredvid varandra och minimala uteserveringar. Prisvärd mat men som sagt är det framförallt atmosfären som lockar mest.
Adress: Rue Saint Antoine (börja från Hotel de Ville) 

6. Tåg längst rivieran 
Om ni känner att ni sett Cannes är det bara att packa en liten bag och ta tåget vidare längst rivieran. Monaco, Nice, Juan-les-Pins, Menton m.m går att nå på mindre än ett par timmar. Man kan till och med passera gränsen till Italien och tillbringa dagen där om man känner för det. En biljett kostar runt hundralappen beroende på hur gammal du är och själva tågresan är en upplevelse i sig när man susar förbi med havet på ena sidan och bergen på andra. Oerhört vackert. !!!
Adress: 4 Place de la Gare (centralstationen i Cannes)

7. Boule
På torget precis innan man svänger upp mot piren vid oss finns en boulebana där det alltid är folk. På lördagar har de marknad där, tror jag, men övriga dagar står små gäng på respektive ruta och klirrar med sina klot. Alla åldrar. Ta med en flaska rosé och några platsglas, dra ihop ett litet gäng och häng runt torget tills det mörknar. Runt omkring finns också många härliga restauranger man kan kika på (och för den som längtar efter en Instagrambild värdig Alexis Ren rekommenderar jag att man provar de blombladsformade glassaskreationerna på Amorino)

8. Moule
På restaurangen Au Mal Assis som ligger precis nedanför oss äter jag varje år musslor. Jag tycker de är godast by far, alltid perfekt tillagade. Brukar beställa deras moule à la creme som är musslor i krämig vitvinssås som man, efter musslorna, äter med baguette. Det är lite billigare än på turisthaken och inte lika smockfullt som vid le Croisette, men rekommenderar att ringa i förväg om man inte vill bli besviken.
Adress: 15 Quai Saint-Pierre

9. Rue Hoche
Här ligger massor av caféer, restauranger, små barer och affärer. Underbart stimmigt och mysigt. Jag och Christian var där och åt lunch på en av de italienska restaurangerna innan vi promenerade vidare längst butikerna. Mitt i stan och fullt med folk hela tiden. Härifrån tar man sig enkelt vidare till shoppinggatan Rue d’Antibes där man hittar exakt allt.

Praktiska tips: 
– Ta bussen från Nice till Cannes. Kostar ca 15 euro om du är under 26 och mycket smidigare än tåg.
– Har du körkort och möjlighet att hyra en bil kan det vara värt att åka upp till bergen och hänga i någon av byarna.
– Be alltid om en karaff vatten när du är på restaurang. Annars får du flaskvatten för hundra spänn.
– Om du vill hänga på någon av de fina stränderna men inte pallar beta hundratals kronor för en solstol kan du komma runt den grejen genom att sitta i någon av sofforna. Eller gå dit på kvällarna då de brukar ha strandfester!
– Håll utkik efter propellerplanen som brukar flyga längst stranden vid 17-18 på kvällen. På banderollerna brukar det stå om någon artist spelar på Gotha eller Baoli.
– Vad gäller packning har jag skrivit ett inlägg om vad jag brukar ha med mig i klädväg, här hittar ni det. Långa klänningar är tacksamt på eftermiddagarna/kvällarna då man vill vara lite uppklädd utan att dö av värmeslag (till exempel denna eller denna) och det kan vara nice att ta med en baddräkt (gillar denna som är lite mer statement samt denna om man vill köra på något elegant och stilrent) för AW på stranden.

Det var några av mina favoriter och tips. Har jag glömt något får ni gärna säga till!

  1. Fantastisk guide! Åker seriöst till Cannes nästa vecka och tror det var ödet att jag skulle snubbla över denna på twitter. Tack! Det enda jag saknar är tips på ett riktigt mysigt och fint frukostställe, eller ingår det i café-tipsen? Eller ska jag lägga mina pengar på något annat istället, typ en till utemiddag? Du är grym!

    1. Åh bästa du. Jag skulle gå till marknaden om jag var du, sitta där på morgnarna och äta croissant och dricka kaffe. Det är inte riktigt samma frukostkultur i Frankrike även om det finns ställen som är nice! Prova Bagel Café eller Lenôtre för långbrunch eller köp in er på någon av lyxhotellernas frukostbufféer (blir kanske lite dyrt men värt att testa!) kram!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..