5 böcker att läsa i sommar

Mina vänner. Sommaren är fan inte över ännu. Blir stressad av tanken på att det är augusti, att vi är mitt i semestern, vill alltid leva i början av något. När man har allt framför sig. Hur som, jag tänkte i alla fall tipsa om lite böcker eftersom det varit efterfrågat och eftersom jag faktiskt planerade att göra det men glömde bort. Here we go!

1. Expeditionen 
Bea Uusma
Första dagen uppe i vårt landställe i Mons började jag bläddra lite frånvarande i den här boken och sedan satt jag böjd över den i fem timmar. Sträckläste skiten och somnade med svullna ögon klockan 03 på natten. Den handlar om Andrée-expeditionen och en kvinnas (författarens) jakt på sanningen om vad som hände. För övrigt har ju den här boken verkligen varit en snackis ett tag. Bea Uusma snöade (heh) in sig totalt på mysteriet kring expeditionen för lite mer än femton år sedan och utbildade sig till läkare bara för att få grepp om historien. Hon har gått i deras fotspår, träffat deras släktingar, tagit sig ut till svåråtkomliga Vitön och studerat varje minsta detalj. Helt otroligt. Maniskt. Men otroligt.
Jag läste den i en ny utgåva med bilder, tabeller och liknande och ja hela boken är bara så otroligt snygg i den formen. Lätt en bok man köper för flera hundra kronor bara för nöjet att ha den på soffbordet, bläddra i den, njuta av formuleringarna och bilderna.
Länk

2. Lolita
Vladimir Nabokov
Okej detta är lite fusk eftersom jag inte läst klart denna men måste tipsa om den ändå pga. Språket! (!!!) Jag älskar den typen av formuleringar, komplicerade ord för att förklara det mest banala och beskrivningar som får en att skratta rakt ut. Handlingen kretsar kring en 40-årig man som blir kär i en 12-åriga Lolita. När den gavs ut 1955 skapade den oerhörd kontrovers och sedan dess har den dissekerats, analyserats och använts som underlag för diverse debattartiklar. En modern klassiker vars historia är upprörande, satirisk och märklig.
Länk

3. Störst av allt
Malin Persson Giolito
Den här har väl alla läst vid det här laget men tänkte ändå tipsa om den på grund av handlingen och porträtteringen. Har läst den två gånger nu och förundras fortfarande över hur författaren kan lyckas gestalta huvudkaraktären så komplicerat, komplext och ändå helt självklart. Man fattar Maja. Man gör verkligen det. Men man fattar också varför man inte förstår henne. Boken handlar om en skolskjutning i Djursholm. En 18-årig tjej är åtalad för morden på sina klasskamrater, men historien som växer fram kretsar kring kärlek, svek, föräldraskap och psykisk ohälsa. Den är hisnande. HELT otroligt bra skriven. Inte för svårläst men otroligt berättad.
Länk

4. Det fördolda
Hans Rosenfeldt
Första boken i serien om Sebastian Bergman – en överviktig sexmissbrukare som gör allt fel i privatlivet men allt rätt i jobbet som kriminalpsykolog. Böckerna är klassiskt uppbyggda, man följer en utredning i varje bok. Egentligen vill jag tipsa om allt Rosenfeldt skriver eftersom han, enligt mig, är Sveriges bästa kriminalförfattare. Han har bland annat skrivit manuset till Bron (där Christian spelar i första säsongen förresten! Fatta att jag crushade på honom ca sex år innan vi blev tillsammans? Lol) och vi vet ju alla hur fkn TUNG den serien är. Läs bara. Relativt enkelt språk. Fun fact: jag har tagit med ett utdrag ur en av hans böcker i min egen bok. ”Benen bär”. Vet ni vilket stycke jag menar? 🙂
Länk

5. Vindens skugga
Carlos Ruiz Zafón
Läste denna för ett par år sedan och kärade ner mig totalt på grund av språket, precis samma stil som Donna Tartt och Isabel Allende vilket ju är två av mina favoritförfattare. Handlar om en pojke som får tillgång till ”de bortglömda böckernas gravkammare” när han fyller tio. Utspelar sig i Barcelona, med helt sinnessjuka beskrivningar av hemliga gränder, torg och gator som får en att förflyttas från var man än till just den platsen. En sådan bok jag gärna återkommer till bara för att få släppa taget om det reella och sjunka ner i något lite mer glittrande och lite mer magiskt – speciellt när den här världens färgskala blir för matt.
Länk

Hoppas ni hittade någon ni gillar! Och förresten: har märkt att Bli kvar börjat bubbla upp igen. Kanske för att det är sommar? Dunno. Men fan vad kul att ni läser den, och för er som inte köpt den ännu kan ni göra det här. Eller läsa denna recension av Ines. Den är väldigt fin <3

 

  1. Åh, jag försökte mig på Lolita för några månader sedan och blev genast förtjust i språket, men tror dessvärre att jag måste vänta med den ett par år. Till och med min bokslukare till far sa att han blev yr i huvudet av den, och att jag gjorde rätt i att avvakta… men jag ser fram emot att ta mig an den en annan gång, för det är ju verkligen inte bara något att fördriva tiden på tunnelbanan med utan ett helt projekt att läsa, studera och försöka tolka vad som rör sig bakom den där pedofilens pannben. Tack för tipsen i alla fall! Ska se om de andra böckerna kan vara något för mig i nuläget. ❤️

    1. Den är verkligen svår, eller mycket i alla fall. Som du säger kräver den att man läser långsamt och liksom smälter samtidigt. Hoppas du hittar någon annan bok du gillar <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..