7 tips mot ångest

Det var ett tag sedan vi pratade om ångest här på bloggen. Å ena sidan skönt, eftersom det lätt kan bli ett jäkla ältande när man om och om igen diskuterar sina negativa känslor. Men å andra sidan vet jag ju att många av er lider av ångest och därför tänkte jag skriva en liten guide till mina bästa tips för när man känner att man håller på att gå under. 

Obs! Detta är tips mot ångest och oroskänslor, inte depression. Ångest är något som de allra flesta upplever någon gång, visa mer ofta än andra, och dessa tips är mer praktiska grejer man kan göra för att komma ur de där tankarna (som ofta är tillfälliga). Om du lider av depression bör du söka professionell hjälp. Kontakta vårdguiden och be om råd för just din situation. 

1.  Skriv ner dina tankar
Skräll att jag brukar sätta mig framför min anteckningsbok och skriva när jag mår dåligt. Men det brukar faktiskt hjälpa att helt enkelt rada upp allt det där man är orolig över och sedan stirra på punkterna. Verkligen kritiskt granska dem. Skriv ner en lösning under problemet om du kan komma på en. Oftast inser man att det man oroar sig för egentligen inte är så förödande som man tror. Dessutom är det otroligt skönt att se sina tankar rent konkret, det brukar ofta bli en jävla röra i huvudet annars. 

2. 5-minutersregeln
När jag blir orolig över något brukar originaltanken växa exponentiellt tills jag ligger i en liten hög på golvet och stirrar upp i taket helt övertygad om att detta är slutet. Det är det ju oftast inte. Min bästa tankeövning, som nästan alltid gör saker lättare, är denna: “vad var mitt största problem för tre månader sedan? Ett år sedan? En vecka sedan?”.  Alltså — i nio fall av tio minns jag inte ens vad det var. Och i det tionde fallet löste sig problemet. Så man kan egentligen med största säkerhet slå fast att även detta kommer att passera och glömmas bort inom en snar framtid. Saker och ting löser sig alltid, oavsett om man vill det eller inte. Regeln lyder: om det inte kommer spela någon roll om fem år ska du inte ägna mer än fem minuter åt att tänka på det.

3. Andas
Okej here we go. Omöjligt att inte ta med detta i tipsen. Det finns faktiskt en anledning till att alla, verkligen alla, betonar vikten av att andas rätt; det fungerar verkligen och om du inte provat förut så gör det nu. Viktigt att göra det rätt, här har du en guide om du aldrig testat.

4. Konkretisera
Lite på samma spår som det där med att skriva ner ångesten. Konkretisera problemet genom att föreställa dig det absolut värsta som kan hända. Bli sedan “vän” med den farhågan och se den från ett annat perspektiv. Okej, nu vet du var botten är. Finns ingenting att göra åt saken, händer det så händer det. Jag brukar genast känna hur oron lättar när jag accepterat det absolut värsta tänkbara scenariot; oftast är det ju ganska orimligt ändå, men det är skönt att liksom förlika sig med tanken.

5. Distrahera
Böcker fungerar alltid för mig. När min ångest är sådär stark som den kan vara brukar jag tänka att det är helt okej för snart kan jag byta ut den här världen mot en annan. Läser om mina favoritböcker och sjunker ner i den alternativa verkligheten tills oron är borta. Hitta din grej och bara försvinn. Om du gillar att träna är det ju ett helt sinnessjukt plus eftersom du dessutom frigör endorfiner och dopamin samt släpper på stressen.

6. Nå din botten
Detta kanske låter lite läskigt men det är rätt effektivt för mig; sjunk ner till den absolut botten. Släpp alla murar och bara grina, lägg dig under täcket och tillåt sig själv att må skit, släpp fram all vrede och allt hat och all panik. Det är så vanligt att vi i dagens samhälle trycker undan negativa känslor eftersom vi har så höga förväntningar på lycka, vi tror att vi alltid ska vara glada och nöjda vilket gör oss livrädda för oro. Man får, och ska, må skit ibland. Det är liksom inte farligt. Låt allt skölja över dig och jag lovar att du kommer känna dig helt ren efteråt.

7. Gemenskap
Sista punkten gäller vikten av att kommunicera med omgivningen. Du är inte den enda som mår dåligt och du behöver inte vara ensam i din ångest. Det bästa, enligt mig, är att gå med i slutna Facebook-grupper och läsa andras inlägg eller posta ett själv för att få lite stöd. Ni kan alltid gå med i min FB-grupp Reader’s Friday som egentligen är till för skrivande men används till lite allt möjligt, annars rekommenderar jag Heja livet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..