Ariana Grande och det kvinnliga ansvaret

I lördags gick rapparen Mac Miller bort.

Att droger har tagit livet av ännu en fantastisk artist är en diskussion i sig. Ungas drogproblem blir allt större och hanteras på ett helt fucked up sätt men det är inte det jag vill ta upp. Inte just nu. Jag tänkte att vi kunde prata om ett annat problem, det som blev tydligt efter att nyheten om hans död bekräftats. 

För att ta det från början — jag har aldrig haft ett särskilt stort intresse av sociala mediers negativa inverkan på min mentala hälsa och jag har inte heller haft ett överdrivet stort intresse för Ariana Grande. Hon var i mitt eget huvud en Disney-skådis fram till Side To Side (tung låt. Fastnade i huvudet. Älskar den) men under året som gått har hon vuxit till att bli en av de artister jag verkligen följer. Det började som en slags fascination; hennes nästintill hysteriskt gulliga stil med kattöron och vida, korta kjolar stod i sådan fantastisk kontrast till låttexten om att rida en kille tills man knappt kunde gå rakt. Rodnar. Feminism när den är som allra bäst — iklädd lårhöga stövletter och oversize-tröjor. 

Fascinationen övergick till en slags kärlek efter attacken i Manchester. Jag led med henne, led av att se hur hon bröt ihop på scen och i intervjuer, över hur hon kämpade med sin psykiska ohälsa. Hon verkar vara en så fin person. Och framtiden verkade ljusna efter ett tag — hon släppte sitt efterlängtade album Sweetner i slutet av augusti. Det innehåller starka texter och sorg, att gå vidare, panikångest och feminism. Älskar det. Lyssna om ni inte redan gjort det. 

Dievohlxkaaoruv large

Jag ville berätta om min relation till artisten Ariana Grande för att jag känner att det är viktigt för den här texten men det är det egentligen inte. Det spelar faktiskt ingen roll om hur känslig hon är. I lördags gick rapparen Mac Miller bort till följd av en överdos. Vem bär ansvaret enligt sociala medier?
Hon. Såklart. 

De hade varit ett par i två år innan de gjorde slut på grund av hans missbruk och redan då fick hon skulden för att han kört bil onykter kort efter uppbrottet; “Du borde inte ha lämnat honom. Han mår inte bra”. Hon svarade på kommentaren: “Ingen kvinna ska känna sig tvingad till att stanna i ett giftigt förhållande.” Helt rätt, tyckte många. Men inte alla. För när det rapporterades att Miller hittats död i sitt hem i lördags svämmade Instagram och twitter över med kommentarer från folk som menade att detta aldrig skulle hänt om det inte vore för att Ariana lämnat honom. 

Befunky collage 52

Jag satt och scrollade i kommentarsfältet med en klump i magen. Hur man kan vara så elak, så fruktansvärt skamlös och hatisk mot en ung kvinna som precis förlorat någon är helt bortom mig. Men det visar på ett större problem som vi måste adressera: idén om att kvinnor har ansvar över att “fixa” män. 

Varje dag rapporteras det om kvinnor som blivit mördade, misshandlade och våldtagna i sina hem av makar eller pojkvänner med problem. Det gäller missbruk och psykisk ohälsa, våldsamma tendenser och kontrollbehov. Vi sörjer deras död och vad de har utsatts för men när de ber om vår hjälp, när de fortfarande kan be om vår hjälp, så ifrågasätter vi. Han behöver ju dig. Han menar det inte. Försök möta honom i detta. Det blir värre om du lämnar. Tänk på barnen. Tänk på honom. Tänk på vem som helst men inte dig själv. 

Demi Lovato överdosade nyligen och klarade sig tack och lov med livet i behåll. På internet kunde man läsa den allmänna domen: hon är en vuxen kvinna som borde kunna ta ansvar över sig själv. Hon gör sina egna val. Lite annorlunda från responsen efter Miller det vill säga. 

Det säger en hel del om hur vi ser på kvinnor i vårt samhälle.
Det är inte rätt att lägga skulden på en partner när någon går bort. Partnern, som många gånger gjort allt hen kunnat för att hjälpa den andre. Hen som själv tagit smällar och ignorerat sin egen smärta för att den andre ska bli bättre. Det är aldrig en kvinnas skyldighet att stanna i ett giftigt förhållande. Det är aldrig hennes fel om hon lämnar och han dör. En människa har aldrig ansvar över någon annans liv. När vi säger motsatsen dömer vi hundratals, om inte tusentals, kvinnor till döden för vi det vi egentligen säger är att de inte kan lämna. Det vi egentligen säger är att de måste stå ut för något annat är otänkbart. Det vi egentligen säger är att deras liv inte spelar någon roll.

Vi måste alltid backa den som lämnar en skadlig relation. Det är ta mig fan vår skyldighet som medmänniskor att fånga in, bära upp och stötta de människor som tagit det oerhört svåra beslutet att lämna något de älskar. Det ska aldrig vara fel att vara rädd om sig själv, att värna om sin egen hälsa i första hand och att slita sig loss från något som bryter ner en. Vi måste backa dessa tjejer. Vi måste uppmuntra dem att göra det rätta. Vi måste stå bakom dem när de går sönder av sorg. Det är dem som i resten av sina liv kommer ställa frågor knäcker en, frågor som: var det mitt fel? Var det jag som dödade honom? Hade jag kunnat göra något annorlunda? 

De befinner sig i en omöjlig situation och vi gör den ännu mer omöjlig genom att elda på den skuld de känner. Eller ännu värre — vi dödar dem genom att säga att de inte har något val.

Det skrämmer mig något oerhört att läsa kommentarerna som folk skriver till Ariana Grande, dels för att det känns som en sådan sak som kan putta någon över kanten men också för att det med all tydlighet berättar för tjejer och kvinnor var världen står om de bestämmer sig för att lämna. Om de någonsin tvekat har de fått ett glasklart svar nu: de måste stanna, annars får de leva med skulden.

Kanske kanske jag når ut till någon av er med detta. I så fall, hoppas du förstår att du alltid har rätt att lämna, oavsett konsekvenser. Vi finns här när du velar. Och vi finns kvar när du bestämt dig.


Om du eller någon du känner lever i en skadlig eller våldsam relation kan du söka hjälp eller stöd hos Kvinnofridslinjen – ring 020-50 50 50 för mer information. (För akut fara ringa alltid 112). 

  1. Alltså du bara spottar ur sig fantastiskt inlägg på fantastiskt inlägg HUR GÖR DU? Tycker din blogg är helt genial nuförtiden – du är så vass och smart!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..