Ett inlägg om barnmat

 

Jag får ofta frågor och önskemål att skriva mer om vad vi ger för mat till Elsa, men faktum är att vi i princip nästan aldrig har lagat någon ”speciell” mat till henne.

Vi började tidigt med BLW, baby lead weaning eller babystyrd matintroduktion. Elsa vägrade från start att bli matad och vi hade väldigt svårt att få henne att börja äta, ända tills syrran tipsade om BLW.

BLW går ut på att man inte ger någon puré, utan att bebisen får börja äta bitar direkt. På så vis kunde Elsa äta samma mat som oss från start, men med viss anpassning såklart.

Vill ni läsa mer om BLW kan ni göra det här!

Här kan ni läsa mer om hur vi började introducera mat till Elsa!

Det som är viktigt att tänka på är att inte ge barnet hård mat som kan fastna i halsen och att inte salta alltför mycket. Tidigare var rekommendationen att barn under ett år inte skulle äta något salt alls, men den rekommendationen gäller inte längre, utan lite salt är okej, även om man såklart inte ska överdriva.

Många är oroliga för att barnen ska sätta i halsen om de får bitar istället för puré, men egentligen är det bra att börja med bitar så tidigt som möjligt. Ge små bitar och mjuk mat så är det ingen fara! Små barn har nämligen en kräkreflex långt fram på tungan som gör att de inte sätter i halsen lika lätt. Denna reflex försvinner desto äldre de blir, så om barnen lär sig att tugga maten tidigt minskar risken för att de ska sätta i halsen som äldre när kräkreflexen inte finns kvar!

Här är några recept som Elsa har gillat extra mycket!

> Gulaschsoppa

> Vegansk bolognese

> Vegetarisk lasagne

> Lax och sötpotatispommes

> Grötpinnar

> Pannkakstårta

> Älggryta

> Skrädmjölsvälling (ingår kanske inte i BLW, men den älskar hon)

> Pestopasta

> Laxpasta

> Mjölkkokt havregrynsgröt

LÄS MER!

Här finns mer inspiration på bebismat!

Mellanmålstips till bebisar

Så tänker vi med socker till Elsa

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pelle gästbloggar om Idre fjällmaraton

Har fått önskemål om ett gästinlägg från Pelle om när han sprang Idre fjällmaraton. Och snäll som han är har han skrivit ihop ett inlägg. Så här får ni nu ta del av hans upplevelse av Idre fjällmaraton! Har ni missat det kan ni även läsa om när han sprang Bydalens fjällmaraton här.

Varsågoda! Pelle gästbloggar!

Har ni någon gång haft den där känslan när ni har bestämt er att ni ska gå utan för er komfortzon? Det kan handla om ett äventyr, ett nytt jobb, plugg eller att flytta till något nytt ställe? Känslan är lite pirrig och man känner att ”nu jäklar ska det förberedas”. Man lägger upp en plan och allt känns så jäkla bra. Efter några veckor eller månader så har förberedelserna inte alls blivit som man tänkt sig, kroppen strejkar, jobbet krånglar eller helt enkelt att planen från början kanske inte var realistisk. Man tänker dock att ”aja det löser sig” eller ”hur svårt skall det vara” och när dagen kommer så kör man. Det känns bra i början, nästan för bra men allt efter som tiden går sjunker engagemanget och de vackra vyerna försvinner i svordomar och tankar som ”vad har jag gett mig in på?”. Kanske är det så att vi trots detta tar oss igenom det och mitt i självömkan får en glimt av det vi från början hoppades på även om det var på tok för kort. Efterhand som tiden går efter vår utmaning så börjar vi tänka tillbaka på det hela som en ”wow-upplevelse” och ”jag känner mig så jäkla stolt” och tanken på en ny utmaning växer fram.

Ovan beskriver jag mitt första fjällmaraton, en högst bitterljuv känsla, men som jag kan tänka tillbaka till och vara väldigt glad att jag testade på. Den känslan ville jag dela med mina bröder, och sagt och gjort så hade vi anmält oss till Idre-fjällmaraton, 28km.

20180824 152454 5b98049f0e835

Mina bröder är i grunden fotbollsspelare men har lagt skorna på hyllan sedan några år tillbaka. Den ena hade genomfört Göteborgsvarvet och den andra hade sprungit milen på under 45min så helt förslappade var de inte. Dock är det lite av två olika sporter att springa ”platt” och att springa i fjällen vilket skulle visa sig under loppet.

Idrefjäll är något jag fått uppleva genom Emma då hennes föräldrar har haft en stuga där så länge som vi har varit tillsammans. Känslan att få knyta på sig skorna och inte ha någon tid att passa och bara springa runt är oslagbar och jag har testat på stora delar av banan vi sprang redan innan.

Starten gick inne i centrum på Idrefjäll och de första 8-9km var ganska tacksam löpning ur back-synpunkt och efter den torra sommaren var det till stora delar även väldigt tort och fin löpning. Det var dock en del blöta stråk i slutet av denna etapp, och det var det första som mina följeslagare inte hade känt på tidigare även om det inte visar sig direkt så tar det mer energi än vad du är van och som du behöver senare delar av loppet.

20180825 122411 5b9804a2a10e5

Efter dessa 8-9km kom vi till Bursjön som låg spegelblank och strax därefter kom första vätske/energikontrollen. Det som kan vara trixigt när man inte testat att springa låånga pass förut är vilken typ av mat som du mage orkar ta emot. Det fick jag lära mig den tråkiga vägen då jag satt i 1timme och funderade på om jag skulle fortsätta under mitt första fjällmaraton innan jag tillslut fick i mig något som kroppen orkade ta emot.

Efter Bursjön började det gå uppför, mycket uppför och på vissa ställen brant uppför. Här var det en enkel men vacker stig som slingrade sig upp mot Nipfjället. Hade det varit ett lopp där tiden hade varit viktig så skulle jag vilja vara där tidigt för det var inte lätt att springa om någon och det tar extra energi att ge sig ut i riset. Då vi inte hade någon tid vi ville uppnå (förutom att klara repet) så var det en hel del gång under denna sträcka, men ni som har gått mycket i naturen vet att det blir ganska jobbigt att gå när det uppför, speciellt om man är ovan. För ena brodern slog det till rejällt under denna sträcka och när mjölksyran smyger sig på och det även börjar regna är det lätt att måla upp f*n på väggen.

Det var således en trött och aningen förbannad broder som kom till vätskedepå nummer två vid nippfjälletsparkering. Hade han haft en smartare border (dvs jag) så hade han fått springa först istället för att jag skulle uppskatta en fart som jag trodde passade.

20180825 134932 5b9804a9ab4c4

20180825 134940 5b9804b77f00d

Det är ju dock så när man springer längre lopp att det är många små lopp i själva loppet. Ibland känns det bra, lite senare känns det sämre, sedan känns det bra igen för att det sedan ska kännas riktigt dåligt. Känslan går upp och ner, men sakta men säkert så går den neråt, dalarna blir lite djupare och topparna lite lägre. När vi lämnade nippfjället och sprang på bergsryggen mot städjan var det relativt platt och det bjöds på fantastisk utsikt. Det kräver dock sina fotleder då det är mycket sten i stigen och det är lätt att stuka foten om den träningen uteblivet.

Under denna tur hämtade sig den ena brodern något var det dags för den andra att få en dipp. Det är ibland lätt att ställa sig frågan vad jag ska med vatten och extra energi till men detta var ett sådant läge där det passade perfekt.

Efter den relativt platta löpningen längs ryggen var det sedan dags för resans brantaste. Det var dags att gå upp för städjan. Vi behövde inte gå hela vägen upp till den stora toppen men väl upp för den lägre. Är benen väldigt trötta innan stigningen är det lätt att dra på sig kramp här. Vi tog det därför väldigt lugnt och jag passade på att ta några kort vilket var mindre populärt, men bilderna blev bra.

20180825 143614 5b9804bf6bef5

Utsikten är magisk från städjan, och med alla små regnskurar här och där tillsammans med att solen spricker igenom så är det ett helt otroligt skådespel. Vetskapen om att det även är banans högsta punkt gör även det sitt. Vägen ner från städjan är stenig i början men efter någon km tar en fin skogsstig vid. Det är lätt att tro att det är uppförsbackarna som är det jobbiga men i min mening så är det branta nedförslöpningar som är det som lätt ger skador eller får folk att bryta.

Väl nere för städjan var det grusvägslöpning till den sista kontrollen och den slutliga stigningen uppför Idrefjäll. Jag måste säga att mina bröder hade slitit bra och för den som hade sprungit minst terräng var de pannben delux sista 8km. Även denna stigning gick vi i med det sög bra och de 4 timmar (nästan) som vi hade varit ute började att ta ut sin rätt. Dock med en ”kliv, kliv överlev” mentalitet grejade grabbarna även den sista stigningen även om vi i ärlighetens namn inte sa värst många ord till varandra =D

Sista löpningen nerför fjället var efter bilväg och målgången kom strax därefter. En fantastisk tur som de hade fixat ihop Idrefjäll och 2XU, den hade lite av allt.

Det roligaste under detta lopp var eftersnacket. Att få höra alla tankar och hur olika delar av loppet hade känts och upplevts. För det är lite det som är grejen med att springa på fjället (för mig i alla fall) att det inte riktigt går att jämföra tider på samma vis som du kan göra på ett 10km asfaltslopp. Det är så mycket mer fokuserat på upplevelsen där varje prestation i sig skall hyllas.

Ps. Jag vet nu i efterhand att även känslan av att göra det igen har börjat gro hos mina bröder, jag hoppas vi står där igen om ett år. Ds.

20180825 143942 5b9804c7026fe

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Middagsmeny vecka 42

Hej i söndagssolen! Hur mår ni? Här blev Elsa sjuk igår igen, tredje omgången sen föreskolestarten. Suck! Men det är ju bara att acceptera det som det är. Som tur är har det ju bara varit vanliga förkylningar som gått över fort. Igår hade hon 39 graders feber vid läggdags, men efter att ha sovit över 12 timmar inatt (JA!!!! Vi fick sovmorgon ända till åtta) är hon mycket piggare idag, så förhoppningsvis har sjukdomspeaken redan varit. Nu förstår jag ju varför hon varit så gnällig och trött de senaste dagarna, när detta låg och lurade i kroppen.

Vi fixade alla förberedelser inför veckan redan igår, tog en lördagsfika på stan och storhandlade för veckan. Älskar den helgtraditionen! Så nu är maten planerad och redo för veckan som kommer och vi kan gå ut och njuta av söndagssolen idag. Planen är att vi ska möta upp syrran med familj och grilla vid Kilenegården.

Vill förresten säga TACK för all feedback på föregående inlägg. Att ni kommenterar gör mig SÅ HIMLA GLAD, men om ni inte vill kommentera gör ett klick på hjärtat bredvid mig minst lika glad. Så om ni fortsätter att gilla inläggen framöver får ni hemskt gärna fortsätta att ”gilla” dem!

Men nu till veckans middagsmeny, som ju är vad det här inlägget egentligen skulle handla om. Hoppas det ger er lite middagsinspiration för veckan!

Middagsmeny vecka 42:

Måndag: spenatsoppa med ägg (byt ut laxen mot kokta ägg)

Tisdag: köttbullar och stuvade makaroner

Onsdag: fiskburgare med rotfrukter

Torsdag: vegetarisk wrap med grönsaksröra och chévre

Fredag: hemgjorda gnocchi med pesto

 

IMG_2306

IMG_9090

IMG_4268

Img 8698

Hoppas ni får en fin söndag allihopa!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En bild i timmen från våran onsdag

God morgon fredag!

Jag vill börja det här inlägget med att tacka för alla kommentarer ni skriver. Det värmer så mycket när ni engagerar er och tar er tid att skriva några rader. Mitt jobb blir roligare när ni visar att ni finns! Ville bara säga det. Och har ni inte tid att skriva en kommentar får ni gärna klicka på hjärtat längst ner i inlägget och ”gilla”. Då vet jag att ni läser och gillar det jag skriver!

Hur mår ni idag? Det är torsdag när jag skriver det här inlägget och jag sitter vid skrivbordet och känner mig så pigg. Jag är frisk i magen och har fått en helt ny energinivå den senaste veckan, vilket gör mig så glad och sugen på livet igen! Elsa har sovit hela nätter (med några få undantag) i över en månad, jag har börjat landa i den nya vardagen, och ett lugn har liksom brett ut sig inom mig. Det är så roligt att vara igång och jobba lite mer igen och det känns bra i hjärtat att Elsa verkar trivas på förskolan. Idag fick jag en kram och sen gick hon helt självmant in till en av pedagogerna och sträckte armarna mot henne. Hon blev upplyft och vinkade till mig. Hon har fattat att jag lämnar henne nu och jag blir så glad över att se hennes trygghet där. Åh!

Nu svävade jag iväg, men kände att jag behövde skriva av mig lite. Det här inlägget var ju egentligen tänkt att handla om vår onsdag, i bildform. Jag ställde nämligen klockan på mobilen för att ta en bild i timmen under hela onsdagen. Det blev inte riktigt på klockslaget varje gång eftersom jag inte hade tiden till det, men nästan. Nu kör vi!

IMG_8689

6.05. Elsa väckte oss vid prick 06.00 så Pelle tog med henne upp och jag fick ligga kvar  sängen och göra en kroppsscanning på 20 minuter. Det eller en sittande meditation är mina favoritsätt att starta dagen på.

IMG_9234

6.56. Vi sitter vid bordet och ska precis börja käka frukost. Elsa frågade efter ”smotti” som hos uttalar smoothie, så det fick hon, och jag åt såklart mina mackor. Har bytt ut en äggmacka mot en ostmacka sen ett tag tillbaka. Har både philadelphiaost, jordgubbsmarmelad och sedan prästost på. Och så kaffe till såklart! GOOOOOTT!!

IMG_9158

8.03. Efter att ha diskat undan frukosten, fixat oss för dagen och allt sånt hade klockan precis passerat åtta. Eftersom vi skulle iväg på eftermiddagen började vi med lite middagsförberedelser. Elsa sitter på sin favoritplats på bänken! Hon vill alltid vara med. Jag gjorde i ordning smeten till biffarna, kokade quinoa och fixade en sallad som jag ställde in i kylen. Vid middagsdags var det bara att rulla till biffarna och skjutsa in dem i ugnen. Älskar förberedelser som underlättar!

IMG_9165

9.00. Japp! Då hängde vi i tvättstugan jag och Elsa. Vek tvätt, hängde tvätt och satte igång en ny maskin!

IMG_9168

IMG_9191

10.10. Eftersom Elsa vaknade så tidigt var hon rätt trött på förmiddagen. Dessutom åt hon inget vidare till frukost så rutinerna blev redan lite knasiga från start. Det blev lunch en timme tidigare än vanligt. Elsa fick pannkakor med smör och bär medan jag njöt av en kokoslatte och ett par bitar mjuk pepparkaka med ädelost och marmelad.

IMG_8662

11.00. Elsa har precis somnat!

IMG_8694

12.08. Jag är inte speciellt hungrig, men eftersom vi ska iväg när Elsa vaknar passar jag på att dricka dagens smoothie med Dofilus. Mixar yoghurten med banan, jordgubbar, blåbär och vaniljpulver. Det är både min och Elsas favorit!

IMG_9205

12.50. Elsa har precis vaknat och drar sig lite i vagnen medan jag packar ihop en väska vi ska ha med oss.

IMG_8671

14.00. Vi går en runda på stan och fixar lite saker. Här är vi på HM och köper present till en kompis som precis fött barn. Så himla gulligt porslin som kändes roligare att köpa än kläder! Det får man ju massor av ändå. Dessutom är det andra barnet för henne, så jag tänkte det kunde vara kul med något annat. Visst var det gulligt porslin?

IMG_9214

IMG_8675

15.00. Vi är hemma hos min kompis Sanna och hennes dotter Alicia! Hon bjuder på gofika i form av rawfoodbrownie med grädde, matmuffins med chevré och valnötter, bananchips, te och lite annat småplock. Så himla gott och trevligt!

IMG_9225

16.00. Vi är kvar hos Sanna och Alicia. De leker på golvet och jag och Elsa sitter i soffan och målar.

IMG_8680

17.15. Vi är hemma igen, Pelle tar Elsa och jag ger mig ut på en kvällspromenad!

IMG_8683

17.45. Det är så vackert ute! Luften är så frisk och skön att andas, solnedgången är sådär magiskt vacker och jag bara njuter här och nu.

IMG_9231

18.50. Äntligen middag! Halloumi- och morotsbiffar med quinoasallad som jag förberedde på morgonen. Pelle och Elsa åt när jag var ute och gick, så Elsa fick lite kvällsmat och gjorde mig sällskap när jag kom hem och skulle äta.

IMG_8688

20.00. Elsa sover, jag har duschat, satt på pyjamasen och placerat mig i soffan för att läsa en timme innan kvällsrutiner med spikmatta och meditation väntar.

Gillar ni den här typen av inlägg? Som sagt, klicka gärna på hjärtat här nedan (bredvid ”kommentera”) om ni gillar och uppskattar det som står i inlägget!

Ha en fin fredag!

Puss / Emma.

LOADING..

Så gick det med min löpning

Just det, löpningen! Jag drog ju igång en löparutmaning här i slutet av sommaren eftersom jag ville komma igång igen. Men det gick ju sådär med den skulle man kunna säga. Träningen över lag har gått rätt kasst om jag ska vara ärlig.

Men det finns ju en förklaring och nu vet jag ju varför jag mått så dåligt de senaste månaderna. Jag drabbades av Giardiainfektion och har mått illa, haft diarré och varit sjukligt trött i åtta veckor. ÅTTA VECKOR! Kan knappt tro att det är sant att det fick gå länge, men det gjorde ju det.

Men nu har jag fått medicin och ska ge magen lite extra kärlek i och med samarbetet med Dofilus. Jag mår redan bättre och hoppas så innerligt att jag ska känna mig lite piggare framöver så att jag kan komma igång och träna på riktigt igen. Saknar det!

Jag har ju fått till något enstaka träningspass de dagar jag mått bättre (symtomen har kommit och gått lite och vissa dagar har jag faktiskt mått bra), men den mesta rörelsen har bestått av promenader. Nu längtar jag efter endorfiner, pulspåslag och att få TA I ordentligt!

Typ intervaller! Och ja, när vi ändå är inne på intervaller…

.. här är 3 roliga intervallpass jag längtar efter!

> Mina favoritintervaller

> Svettiga pyramidintervaller

> Björgenintervaller

Dsc 9633

Dsc 9589

Foto: Caroline Dahlén

Men intervaller får jag nog avvakta med en stund. Ska ta tag i löparutmaningen igen, följa schemat där och bygga upp kroppen försiktigt innan jag sätter igång med tuffare pass. Viktiga grejer!

Det var allt för nu!

Kram / Emma.

 1. Åh vad jag längtar efter löpningen jag med! Jag har haft hälseneinflammation nu sedan i juni och den mesta träningen går bra men just löpningen är svår att komma igång med 🙁 åh vill bara ut i höstluften o springa

  1. Åh vad tråkigt! Jag förstår dig verkligen! Du får försöka hitta andra former att njuta av, så hoppas jag att du blir bättre snart <3 kram

 2. Hej Emma! Tack för en helt underbart härlig feelgood blogg! 🙂❤ Jag har varit en trogen läsare i flera år men har faktiskt aldrig kommenterat tidigare🙈 Men nu har jag en fråga här! 🙂 Jag har sprungit kontinuerligt nu i ett års tid och håller alltid jämnt tempo. Börjar tröttna lite så jag har tänkt ett tag att det vore kul att testa intervaller! Så detta inlägg var verkligen välkommet 😃. Dum fråga nu kanske, men har du något tips på hur man kan klocka intervallerna på ett smidigt sätt? Så man vet när det gått x sekunder/minuter tänker jag. Jag har ingen pulsklocka men har alltid mobilen med mig när jag springer. Finns det någon bra app kanske? 🙂

  Stor kram! ❤
  Gabriella från Hälsa och wellness

  1. Hej fina Gabriella! SÅ GLAD jag blir av att höra att du följt bloggen så länge och tycker den ger dig feelgood <3 Jag förste att det blir lite tråkigt att alltid springa i samma tempo, även om det kan vara skönt det också. Intervallr ger en helt annan känsla och hjälper dig också att bli en snabbare löpare, så det kan vara kul att lägga in i träningen för att få lite variation och utveckling! Hoppas du gillar passen jag tipsade om! Jag har en pulsklocka när jag springer som jag klockar tiden på, men det finns olika appar i telefonen som man kan använda sig av också. Om du söker på exercisetimer eller interalltimar i App Store komne det upp lite olika förslag. Du kan ju prova någon av den och se om det är någon du gillar! Stor kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Recept mjuk pepparkaka

Img 8996

Härom veckan fick jag en sån enorm jullängtan! Det resulterade i att jag ställde mig och kokade risgrynsgröt till mig och Elsa en morgon. Åh, tomtegröt och tända ljus till frukost alltså! Ute var det en av årets första frostmorgnar och när solen var på väg upp glittrade hela världen. Så vackra och njutbara saker att känna tacksamhet över i vardagen!

Efter att ha lämnat Elsa på förskolan satte jag sedan igång i köket. Jag fortsatte dagen med en mjuk pepparkaka som sedan blev förmiddagsfika mitt i jobbracet. Åh, ätbara grejer som får en att tänka på julen alltså! Tomtegröt och en mjuk pepparkaka känns alldeles lagom att tjuvstarta lite med såhär när det bara är liiiite mer än en dryg månad innan julstöket börjar på riktigt. Håller ni inte med?

Receptet jag utgick ifrån var banankakan jag hittat hos Susanna. Smaksatte den med pepparkakskryddor och lite extra kanel, och det blev ljuvligt gott!

Sen har jag ju totalt snöat in på banan- och jordnötssmörskrämen igen. Den är så enkel och god! Ta en halv gulbrun banan och mosa ihop med 1-2 msk jordnötssmör. Så jäkla gott till så mycket (bröd, pannkakor, gröt, glass, frukt osv)! Testa om du inte gjort det!

Annars kan jag tänka mig att den här kakan blir ljuvlig med ädelost och fikonmarmelad. Ska köpa hem det till nästa omgång tänkte jag!

Och det här med gulbruna banan – VIKTIGT för att få den där söta goda smaken på kakan!

Nuså, scrolla för recept!

Img 9003

Img 9017

Mjuk pepparkaka

1 bröd

3 stora gul-bruna bananer (viktigt att de börjat bli lite bruna)
4 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokosolja
2 kryddmått salt
1,5-2 msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel

Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Häll över smeten i en silikonform eller en smord brödform. Toppa exempelvis med en skivad banan/kokos/valnötter/fröer. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

Och recept på kokoslatte finns här! 

Img 8998

Img 9001

Img 9013

Ska snart ge mig på lite experimenterade av julgodis!

Längtar du också efter julen? Vad längtar du efter mest?

Kram / Emma.

 1. Nej jag längtar inte efter julen. Vet inte riktigt varför men vill bara hoppa över alltihop. Jag trodde att jag skulle längta efter den nu när vi har barn men nej. Jag skulle hellre åka bort över jul och nyår men det får bli nästa år i så fall. Julen innebär mycket förväntningar som jag inte tycker uppfylls så jag kan lika gärna hoppa över den.

  1. Det är helt okej att känna så också! Vi åkte bort över jul för ett par år sedan och det var faktiskt skönt det med, men helt annorlunda såklart! Skulle kunna tänka mig att göra det igen!

 2. Jag längtar!! Så mysigt med julmat, fika, godis, ljus och allt annat 🙂 Just nu längtar jag mest efter risgrynsgröt och havregrynsgröt med pepparkakskrydda (det sistnämnda har jag och sambon redan börjat med :))
  Tack för en fin blogg, kram <3

 3. Låter smarrigt. Något att göra på bananerna i frysen kanske 🙂
  Dina recept är verkligen bra. Just nu har jag helt snöat in på din chokladbollsröra med banan och jorsnötsfrosting. Riktigt längtar efter att få äta den varje dag. Njutning i varje tugga 🙂
  Tack för en fantastik blogg.

  1. Ja men det låter väl som en toppenidé! Och du anar inte HUR GLAD jag blir av att höra att du gillar mina recept! Chokladbollsröran har jag nästan glömt, så tack för påminnelsen! KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ett litet höstäventyr

På senare år har jag verkligen lärt mig att tycka om hösten på riktigt. Jag är ingen människa som trivs i kyla och mörker, men numera har jag lyckats skapa något inom mig, och även en vardag som gör att jag fortfarande mår bra, trots att det börjar bli både mörkt och kallt.

Jag njuter så mycket av tiden just nu! De veckorna som är nu är de finaste på hela året. Det är så sagolikt vackert med alla färger och jag vill inte vara någon annanstans än utomhus i naturen under de fina höstdagarna. Samtidigt älskar jag att få kura inne de dagar det regnar och blåser höststorm. Tända ljus och njuta av värmen. Det är något magiskt med de där kontrasterna!

Söndagen bjöd på just en sån där fantastiskt fint höstdag, och som tur är har jag en sambo som längtar ut i naturen lika mycket som mig. På hans initiativ packade vi därför ihop ryggsäcken med en engångsgrill, korv och tillbehör till en grillutflykt. Detta trots att vi precis kommit hem från en långhelg i Torsby och hade massa tvätt, packning och andra hushållssysslor att ta tag i. Ibland får man bara prioritera bort sånt vet ni!

Vi gav oss ut med Elsa i ryggsäcken och fick en helt fantastisk eftermiddag ute på Bonäsudden. Vi grillade, åt, lekte med kottar, busade på klipporna och hade det allmänt mysigt och fick massa kvalitetstid som familj. Det är precis sån tid jag livet för! Så mycket energi, kärlek och välmående det fyller mig med <3 Tack till oss, mig och Pelle för att vi prioriterar att göra såna här saker ihop framför oviktiga saker som tvätt och städ.

Så, nu har jag babblat klart och ska visa er bilder från vår lilla äventyr, för det är just vad detta är. Ett ÄVENTYR som fyller livet med liv! Och kärlek såklart!

IMG_9034

”Killikill på örat pappa”, Busungen!

IMG_9037

Det var så lugnt och stilla på Bonäsudden!

IMG_9038

Inte en vindpust och sååå varmt och skönt i solen! Så viktigt att få tanka ljus och energi i varm oktobersol inför vintern.

IMG_9049

”Sitta bäken mamma”. Är helt otroligt hur mycket hon pratar sen några veckor tillbaka nu. Även om orden inte är helt rena så förstår vi ändå oftast vad hon menar. Och hon sätter ihop små meningar, min lilla tjej vad stor hon har blivit!

IMG_9056

Elsa var den som skulle packa upp matsäcken såklart!

IMG_9084

Sitta hos pappa och grilla korv. Undrar om hon kommer få lika stort intresse för matlagning som mig? Hon vill alltid vara med när maten ska lagas.

IMG_8543

Jag fann ett par glutenfria korvbröd i frysen som jag beställt från Friends of Adams. De är så goda och perfekta att ha i frysen och plocka fram vid behov. Gillar verkligen Friends of Adams bröd!

IMG_8552

Pelle fångade oss båda in action. Charmigt!

IMG_8554

Precis lika charmig här också… hehe! Vi gör oss bra på bild när vi äter minsann. Har för övrigt min nya jacka från Röhnisch på mig. Älskar färgen! Och så är den varm och skön såklart!

IMG_9078

Undersöker barken på trädet!

IMG_9076

Och filosoferar lite med blicken ut över Vänern…

IMG_9106

Sen försökte vi ta lite 1,5 års-bilder på Elsa. Hon var en glad liten skit som vanligt, men satt ju inte still en endaste liten sekund, så det var ju lättare sagt en gjort…

IMG_9122

Plocka med kottar var mer intressant än att titta åt mammas håll…

IMG_8516

Vi busade lite såklart också! Älskar henne så, så mycket!

IMG_8596

Redo för att gå tillbaka och lycklig över att få hoppa i stolen igen!

IMG_9128

Hemåt i solnedgången!

Det var det hela! Mer sånt här i livet konstaterar vi efter den här utflykten!

Här kan ni läsa mer om att vandra med barn, och andra utflykter vi gjort!

Kram / Emma.

LOADING..

Om meditation

Img 5942

Innan jag började meditera hade jag en tanke om att meditation var något slags tillstånd som man ”hamnade” i. Något slags hokus-pokus-tillstånd som man liksom plötsligt uppnår och försvinner bort till, där inga tankar existerar. Och jag tror att den missuppfattningen är ganska vanliga bland oss människor. Meditation känns flummigt och människor som mediterar känns flummiga.

Men meditation är inget flum eller hokus pokus! Nej det är ren träning och handlar om att vara närvarande i nuet. Det handlar om att vara medveten och med olika tekniker och metoder lära sig att observera det som sker just nu. Vad jag hör, känner, vad jag har för känslor i kroppen, hur andningen känns och vad som händer med tankarna i huvudet. Det kan också handla om att visualisera bilder och känslor på önskade tillstånd, för att kunna uppnå effekterna av detta tillstånd.

Img 6208

En av de vanligaste frustrationerna vid meditation brukar vara att ”jag inte kan koncentrera mig för att jag tänker så mycket”. Men påminn dig då om att våra tankar aldrig kommer att försvinna, och det är inte heller det som är meningen med meditation. Det är fullt naturligt att tankarna kommer, och du ska inte försöka att tränga bort dem. Meditation behöver inte innebära att du tömmer huvudet på tankar och fokuserar på ingenting. Notera istället vad det är för tankar och låt dem sedan vara där. Tankarna är inget misslyckande utan en del av processen av att bli medveten om vad det är du tänker på. Öva på att återgå till ditt fokus om och om igen när tankarna kommer.

Det inom dig som upptäcker att du tänker är medvetenheten, den inre stillheten, och det är precis det vi vill komma i kontakt med när vi mediterar. Medvetenheten. På så sätt kan man säga att några av de mest givande stunderna under meditationen är ögonblicken då du upptäcker att du har glidit iväg i tankar.

Img 6292

Tips till dig som vill komma igång med meditation

Vill du komma igång med meditation rekommenderar jag dig att börja på en lagom nivå. Sätt inte upp orimliga krav på att du ska sitta långa stunder, utan börja med 5-10 minuter per dag. Försök att föra in det som en daglig rutin, t.ex. direkt du vaknar på morgonen, efter frukosten eller vad som nu passar dig.

Sätt dig på en mysig och bekväm plats. Börja med att observera andetaget en stund. Följ andetaget och lägg fokus på nuet. Det här andetaget, den här stunden. Känn hur din andning känns just nu. Tankar dyker upp med jämna mellanrum och det är fullt normalt. Träningen handlar då om att om och om igen föra tillbaka fokuset till andningen så fort tankarna kommer på besök. På Youtube eller t.ex. Yogobe.com finns många klipp på olika meditiationsövningar för den som vill meditera på egen hand!

Img 6323

Du kan också anmäla dig till min mindfulnesskurs som startar den 1 november. Priset är 1495:- för 5 veckor med kursmaterial och träffar. Läs mer här om du är nyfiken!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Middagsmeny vecka 41

Hej kompisar! Det är söndag kväll och vi har precis kommit in efter att ha spenderat hela eftermiddagen ute i höstsolen med korvgrillning och mys på Bonäsudden ute vid Vänern. Det är så vackert ute nu!

Vi åkte från mamma och pappa strax efter lunch, handlade på vägen hem och hann i princip inte komma hem innan vi bestämde oss för att ge oss ut igen. Det här fina höstvädret är till för att njutas av, så det fick helt enkelt bli lite korvgrillning!

Men mer om det i ett annat inlägg, nu ville jag ju bara dela med mig av veckans middagsmeny! Hoppas att ni ska hitta lite inspiration. Klicka på länkarna för att komma till respektive recept!

Middagsmeny vecka 41:

Måndag: räksallad

Tisdag: vegetarisk lasagne

Onsdag: halloumi- och morotsbiffar med quinoasallad

Torsdag: lax med rotfrukter och ruccolapesto

Fredag: tacopizza

s5-2

s5-3

IMG_7163

s5

765200A9-7678-4470-8F1F-72EFA7A78029_L0_001

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kort och effektivt träningspass med en boll

De flesta av oss äger en pilatesboll. Och gör man det är det väldigt enkelt att få till ett kort och effektivt träningspass hemma. Ni var flera som efterfrågade tips på övningar och träning att göra hemma, så vi kör helt enkelt ett träningspass idag. Du behöver dig själv och en boll, sen är du redo!

Gör såhär: Börja med en lätt uppvärmning. T.ex. en rask promenad och lite rörlighetsövningar. Jobba sedan varje övning i 1 minut med 1 minuts burpee mellan varje övning i 3-4 varv. Vila ett par minuter mellan varje varv och vips har du fått ihop ett gött träningspass på 20-30 minuter!

Lårcurl på boll

Ligg med båda benen på bollen, sug in naveln mot ryggraden och lyft bäckenet. Håll armarna snett ut åt sidan. Spänn baksida lår och rulla bollen mot dig. Se till att få höften med dig så att du håller en rak linje mellan axel och knä. Rulla sedan tillbaka.

Fokus: baksida lår, mage och rygg

2 10

2 11

Omvänd ryggresning på boll

Ligg med armbågarna på golvet och höften på bollen. Sträck höften och lyft upp benen tills de är i förlängning av kroppen. Sänk långsamt tillbaka och upprepa.

Fokus: säte, baksida lår och rygg

2 13

2 14

Benindrag på boll

Stå på händerna med fötterna på bollen. Rulla sedan bollen mot dig genom att dra in knäna mot bröstet. Spänn mag- och korsryggsregionen under rörelsen.

Fokus: mage och rygg

2 15

2 16

Plankan på boll

Placera armbågarna på bollen. Stå på tårna med en rak linje genom kroppen. Spänn magen genom att suga in naveln mot ryggraden och håll positionen så länge du orkar. Vill du ha en enklare variant kan du börja med att göra övningen på knä.

Fokus: mage och rygg

2 12

 

Det här träningspasset har mycket fokus på core, rumpa och lår. Du kommer känna det!

Lycka till!

Bilder från Veckorevyn nr 4, 2015
Foto: Jakob Dahlström 

Kram / Emma.

LOADING..

Jag kunde lika gärna varit gravid

I mitten på augusti åkte jag på en så himla skum magsjuka! Ni kanske minns när jag skrev om det här? Helt plötsligt fick jag akut diarré och ett helt sjukt illamående som höll i sig i en hel vecka. Det blev bättre efter en vecka, men långt ifrån bra så till slut sökte jag hjälp via vårdcentralen.

Jag fick göra massa prover som inte visade någonting, och jag fick förklarat för mig att min ”IBS-tarm” nog hade fått sig en omgång och behövde lite tid på sig för att återhämta sig. Jahapp! Så sedan dess har jag sprungit på toa 3-6 gånger på morgonen, varit illamående från det att jag ätit frukost fram till lunch. Sen har det brukat (de flesta dagarna, ibland har jag varit illamående hela dagen) gått över. Jag har inte varit dålig riktigt varje dag, utan det har kommit och gått lite. Men ändå. Att känna sig magsjuk var och varannan dag… fy sjutton!

Nu åtta veckor senare har vi fått veta att i princip hela min familj är drabbad av giardiainfektion. Till det hela hör att även min mamma, pappa och ena syster också blev sjuka, och vi började även ana att småbarnen varit sjuka under sommaren.

Mamma har varit sjukast av oss alla. Hon har inte orkat äta alls och gått ner massor i vikt, stackaren. Och det är tack vare att mamma blev så sjuk som vi nu fått veta vad det är. Alla prover har sett bra ut på oss, och det har varit så obehagligt att inte veta vad det är när det hållit i sig så länge. Men till slut hittade de giardia-parasiten hos mamma så nu har även alla vi andra fått testa oss, och det visade ju sig att vi hade samma.

Vi har ingen aning om vart det här kommer ifrån, men det kommer att göras en utredning via smittskydd här i Karlstad. Rätt obehagligt att bli smittad av en parasit, som oftast finns utomlands, här i Sverige. Kanske har det med den varma sommaren att göra? Oavsett så är det en otrolig lättnad att äntligen fått veta vad detta är!

Vad har rubriken med detta att göra kanske ni undrar? Ja, DEN TANKEN har jag tänkt så många gånger under de här åtta veckorna! Jag har fått så mycket flashbacks till hur jag mådde som gravid, framför allt den första tiden. Illamåendet och tröttheten… Jag har nästan, men bara nästan (att vara gravid var snäppet värre eftersom jag mådde illa dygnet runt då) mått som jag gjorde när jag var gravid, utan att ens ha varit det. Så ovärt! Jag kunde alltså lika gärna ha varit gravid… haha.

Någon gång vill jag ju bli gravid igen, men alltså gå runt och ”vara magsjuk” i flera månader. Nej fy! Inget jag längtar efter precis…

Det var lite viktiga torsdagstankar från mig! Hoppas ni får en fin dag!

Img 0177

Bjuder på en bild på min gravidmage som avslut! Kan ändå sakna magen trots att jag hatade att vara gravid…

Kram / Emma.

 1. Tyvärr har jag via flera fbgrupper förstått att giardia drabbat många valpar och är jobbigt och svårt att bli av med då de varit tvugna att sanera bostaden å varit tvungna att göra om det flera ggr. Hoppas ni snabbt blir av med det!

  1. Oj vad trist att höra! Men tack för att du delar med dig, vi får hålla koll på våra magar nu och ska även få göra efterkontroller.

 2. Hej!
  Giardia är en zoonos, så det kan komma från ett djur som smittat er.
  Håller tummarna att alla blir friska snabbt nu med diagnos!

  1. Ja det kan komma vart som helst ifrån, mycket möjligt ett djur! Vi mår redan bättre allihopa så de tär nog på väg bort nu!

 3. När jag var i Bali fick jag en Amöba parasit och fick antibiotika. Väl hemma i Sverige igen gick jag på återkontroll och lämnade nytt prov där ingen amöba hittades, trots att jag fortfarande mådde skumt. Sjukhuset i Bali hade också rekommenderat mig att göra nya test 3 och 6 mån efter antibiotikakuren eftersom parasitägg är lömska. Dessa extrakontroller avfärdade dock min vårdcentral helt. Har nu via blodanalys och stool test hos funktionsmedicinare fått veta att jag FORTFARANDE HAR AMÖBA. Alltså jag orkar inte.

  Svensk sjukvård har mycket att lära av utländsk medicin och alternativ vård – som gör mer omfattande tester och tar parasiter på allvar (Sipo t.ex).

  Antar att du/ni kommer gå igenom behandling nu och vill säga att stå på er!!

  Kram

  1. Men din stackare, det är ju HELT otroligt! Hur länge sen är det du var på Bali? Bara nyfiken på hur länge du haft parasiten. Vi har fått behandling nu och ska stå på oss om efterkontroll. Tack för att du delar med dig och hoppas att du också får hjälp nu. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vegetarisk wrap med avokado, getost och pinjenötter

Vi kör ett middagstips idag! De här wrapsen är så goda att det är synd att spara på dem längre. Jag gjorde dem för första gången för ett par veckor sedan efter att ha fått inspiration från min vän Sanna. Har sagt det förut och säger det igen, får så mycket goda mattips från den kvinnan, hon är helt underbar i köket!

Och härom dagen gjorde vi dem igen. Så lyxiga och ljuvligt goda! Vill ni också käka lyxig vardagsmat eller funderar på vad ni ska göra i helgen! Fundera inte längre, gör dessa!

Img 8698

Img 8691

Vegetarisk wrap med avokado, getost och pinjenötter

2 personer

4 wraps
2 portioner kokt quinoa
1 liten aubergine
1/2 zucchini
1/2 paprika
10 cm purjolök (gröna delen vid IBS)
8 babyplommontomater
Olivolja
Salt
1 avokado
1/2 dl pinjenötter
100 g chevré
Honung

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka grönsakerna i små bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och salt. Kör in i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut, låt svalna och blanda sedan ihop med quinoan. Hetta upp en torr panna och rosta pinjenötterna tills de får lite färg. Fyll sedan wrapsen med grönsaks-/ quinoablandningen, skivad avokado, skivad chevré och pinjenötter. Avsluta med att ringa över honung och vik sedan ihop wrapen.

Img 8693

Img 8690

Img 8695

Kram / Emma.

LOADING..

I annonssamarbete med DOFILUS

Nu ska jag ta hand om magen

I samarbete med Dofilus och dietisten Sofia Antonsson som driver Belly Balance lyfter jag ämnet magproblem i en rad inlägg som ni får hänga med på! Jag har ju själv haft magproblem länge, och vet att jag inte är ensam, så jag tycker det är så viktigt att lyfta det här ämnet.

Samarbetet startade igång för två veckor sedan när jag publicerade det här inlägget. Då jag berättade om min bakgrund och vad samarbetet kommer att gå ut på. Nu har jag haft mitt andra samtal med Sofia och tänkte därför i det här inlägget berätta om hur behandlingsplanen ser ut.

Img 8923

Img 8920

Tanken är att jag ska göra ytterligare en FODMAP-behandling och nu gå in i den så kallade elimineringsfasen och enbart äta ”gröna” livsmedel under en period. Jag kommer även att dricka 2,5 dl Dofilus varje dag eftersom det ger ett tillskott av massa goda bakterier.

Under en veckas tid har jag registrerat kost- och symtomdagbok som Sofia nu gett feedback på. Trots att jag gjort FODMAP-behandlingen (en kostbehandling för oss med IBS) en gång tidigare så inser jag att jag slarvar rätt mycket, och då är det ju inte så konstigt att jag får symtom. Jag äter ju rätt mycket livsmedel som jag inte tål. Sen har det hänt en hel del på forskningen inom FODMAP sedan jag gjorde behandlingen för snart fyra år sedan. En del livsmedel som varit orangea har blivit gröna och vissa som varit gröna har blivit orangea eller röda. Så bra att få uppdatera sig lite.

Img 8928

Img 8915

Som jag nämnde ska jag alltså dricka 2,5 dl Dofilus om dagen under hela behandlingen, och en smoothie till eftermiddagsmellis är ju perfekt! Den här innehöll Dofilus, banan, blåbär och vaniljpulver. Så gott hälsar både jag och Elsa.

Recept:

2,5 dl Dofilus
1 stor banan
2 dl blåbär
1 nypa vaniljpulver

Mixa med en stavmixer till en fluffig smootihe!

Jag är så glad över att få göra det här. Att få ge min älskade mage kärlek och omtanke. Och det känns så skönt att ha Sofia vid min sida och att verkligen få experthjälp med mina magproblem. Det blir några ”strikta” veckor nu, men jag vet med mig sen förut att det är värt det.

Och som avslut på det här inlägget vill jag bara säga att nu när vi har en dietist på tråden, passa på att ställa frågor om magproblem om ni har några! Vi tar upp dem i nästa inlägg isåfall!

Kram / Emma.

 1. Hej Emma, Jag är så nyfiken på detta och själv sugen att testa. Kan du inte skriva ut vad du nu till en början kommer att äta vid dina måltider? T.ex vad blir din frukost/lunch/middag? Blir intressant att följa din ”resa” 🙂 Kramar

  1. Om du har IBS kan jag varmt rekommendera fodmap. Eftersom jag gjort behandlingen en gång tidigare så kommer inte kosten skilja sig jättemycket från hur jag vanligtvis äter, men visst kan jag lägga upp förslag på hur en normal dag kan se ut. Ska försöka få till det under nästa vecka! kram

 2. Hej!
  Vill börja med att säga tack för en så himla fin blogg, har följt dig länge nu och du är fortfarande en av mina favoriter <3

  Till min fråga – jag har under senaste åren börjat få mer och mer problem med ont i magen, uppsvälld osv osv. Problem helt enkelt. Jag har varit och tagit blodprov för gluten och laktos men där visades inga konstigheter. Hur vet man om man har IBS? Rekommenderas det att testa FODMAP även om man inte är säker på om man har IBS? Tycker det är så svårt hur jag ska tackla mina magproblem då det känns som det kan bero på HUNDRA olika grejer…

  Väldigt tacksam för svar <33

  1. Fina du, så glad över att du följt mig länge och fortfarande följer! Tack <3 Skickar vidare frågan till Sofia så svarar hon i nästa inlägg! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Så har Elsa reagerat på att börja i förskolan

Fick en fråga av en följare på Instagram som undrade om vi fått någon reaktion på att Elsa börjat i förskolan…

Svaret på den frågan är ja. De flesta barnen reagerar på ett eller annat sätt, men det är såklart väldigt olika. För Elsa har det gått väldigt bra på förskolan, hon har varit glad och lekt med de andra barnen, lämningarna har gått smidigt och hon verkar tycka att det är väldigt roligt att vara där. Det är nästan så att hon inte vill följa med hem när jag kommer och hämtar henne.

Reaktionen som vi fått har varit här hemma. De senaste veckorna har varit lite som att hon ”straffat” mig och Pelle för att vi har lämnat henne och jag har haft en känsla av att jag varit långt ifrån tillräcklig stundvis. Älskade barn! Hon har varit lite gnällig och ledsen här hemma, vilket är ovanligt för att vara Elsa. Ingenting vi gjort har varit riktigt bra nog. Vi har aldrig sett henne så tidigare, så det måste vara en reaktion på förskolan. Sen har hon ju även varit sjuk till råga på allt, så det kanske också är en del i det hela. Hon vill ha stenkoll på oss och helst att vi ska sitta med henne hela tiden för att hon ska vara nöjd. Närhet, närhet, närhet är det som gäller.

Och det är klart! Hennes vanliga trygga vardag och rutiner tillsammans med mamma och pappa har ruckats på. Vi har lämnat bort henne och hon förstår inte varför. Det är KLART att hon reagerar!

På förskolan tröstar de mig med att en reaktion gentemot föräldrarna är väldigt vanligt, och att det är BRA med en reaktion. Det tyder på en trygg anknytning säger de. Det vore väl mer konstigt om hon INTE reagerade när de viktigaste personerna i hennes liv plötsligt inte finns där hela tiden längre.

Img 8363

Hemma känns det inte som att jag hinner med någonting just nu, och så får det vara. Att Elsa mår bra är det viktigaste för mig. Just nu kräver hon lite mer, då får allt annat lite lägre prio helt enkelt.

Hon är EXTREMT mammig, vilket aldrig har hänt tidigare. Jag hanterar situationen med att försöka tillmötesgå hennes behov. Jag har börjat bära henne mycket igen och vi spenderar dagarna tätt ihop. Jag vill ge henne den tryggheten hon söker och även om det sliter lite att en klängig och gnällig unge runt sig försöker jag se världen ur hennes perspektiv och vara där för henne. Jag är hennes mamma och när livet svajar för henne är min uppgift att finnas där, ge henne kärlek, trygghet och ännu mera kärlek.

En annan grej som hon börjat med sedan vi började lämna henne på förskolan är att hon inte släpper taget om sin ”snuttehund” och ”snuttefilt”. Hon bär på dem HELA tiden, myser med dem och vill ha dem med överallt. Antar att det också är ett sätt att skapa trygghet i den här nya vardagen hon slängts in i.

Hur reagerade era barn på att örja i förskolan? Ni får gärna dela med er. Känns så ensamt i det här just nu, även om jag vet att många säkert går igenom samma sak ♥

Kram / Emma.

 1. Det kan ju vara en åldersfas också, vi har samma klängighet OCH så tror jag att de blir trötta av att vara på förskolan så därför kan det bli lite mer gnäll. Så är det för Almon i alla fall. Väldigt trött på kvällen. Vi har börjat ge honom middag tidigt (typ 16.30/17) för annars blir han alldeles för trött om vi väntar längre.

  Sen är det såklart en omställning, men rolig sådan! 🙂 Kram!

  1. Ja det kan bero på mycket, så svårt att veta med de små! Men nu har vi ju även fått veta att hos har giardiainfektion och förmodligen haft det sen ett par månader tillbaka, så de kan ju även vara en stor del i det hela! Längtar tills hon kan berätta hur hon mår! Tack för att du så ofta delar med dig <3 kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

7 frukosttips för veckan

Förra veckan startade vi med ett inlägg om gröt. Eftersom ni är många som efterfrågar inlägg om just frukost tänkte jag att vi startar den här veckan med ett frukosttips-inlägg. Helt enkelt ett inlägg med 7 goda frukostar som ni kan unna er att njuta av i veckan!

Så varsågoda, här är 7 frukosttips för kommande vecka!

S5 2

Jordnötsmugcake

77572a52 5614 45a4 8698 00d5ad2ba68a l0 001

Kokoschiapudding med chokladkräm

Img 4738

Frukostbägare med overnight oats och kanelstekta äpplen

S5 3

Ugnsbakad semmelgröt

S5 4

Saffranspannkakor med äpplen och kolasås

Img 4425

Tunnbröd på sötpotatis med avokado/ makrill i tomatsås och ägg/ keso

S5 5b950de5d0a6a

Smoothiebowl med stekta bananer och granola

 

Själv blev jag himla sugen på pannkakor och den där smoothiebowlen, så dem ska jag unna mig någon dag!

Hoppas ni får en fin start på veckan!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Middagsmeny vecka 40

Hallå kompisar! Hur har ni haft det i helgen? Hos oss har vi blivit bortskämda med rejäla sovmorgnar, så själv känner jag mig påfylld av så mycket ny energi. Tänk vad mycket det kan göra att få sova ut på morgonen. Känslan av att äta frukost klockan nio på morgonen var något nytt för oss. Och dagen kändes väldigt kort. Vi hann ju knappt äta frukost innan det blev dags för lunch, hehe.

Igår hade jag och Pelle en heldag tillsammans med en lång lunch på stan följt av biodate. Elsas farmor var här och passade henne så de fick massa kvalitetstid tillsammans medan jag och Pelle också fick det! Och för första gången kände jag att jag riktigt kunde njuta av att bara vara vi två utan att tänka på Elsa hela tiden. Men när bion var slut och vi hade varit borta i nästan fem timmar hade jag sån sjuk längtan att det kröp i hela kroppen. Var ljuvligt att få komma hem och mysa ett par timmar innan läggdags <3

Idag har vi som vanligt handlat och fixat inför veckan som kommer. Jag hittade både spenatbollar och en vegetarisk gryta i frysen som vi passar på att äta den här veckan. Så smidigt att bara ta upp och värma! I övrigt blir det en gulaschsoppa (är så sugen på soppa nu när det börjar bli kyligare) och så lax en dag innan vi åker upp för en långhelg i Torsby hos mina päron.

Middagsmeny vecka 40:

Måndag: vegetarisk gryta med råris

Tisdag: gulaschsoppa

Onsdag: quinoasallad med spenatbollar

Torsdag: ugnsstekt lax med sötpotatispommes

S5 5bb06bf8c9780

S5 3 5bb06c37036ba

S5 2 5bb06bf9f369a

Ta hand om er och ha en fin söndag!

Kram / Emma.

LOADING..

Ord från en fredag

Det är fredag och jag har precis sövt mitt barn i strålande höstsol. Efter gårdagens mörka och regniga väder är ju dagar som dessa så välbehövliga. Visst är det mysigt med höstrusk, men jag föredrar ändå solen framför regnet och vill tanka så mycket ljus och värme som möjligt inför den mörka tiden som väntar!

Hur mår ni idag?

Hos oss tog vi en lång sovmorgon ända till åtta. Det har inte hänt på länge! Jag och Elsa låg i sängen och drog oss till halv nio innan vi gick upp och fixade frukost. ”Bänken” är det första hon säger när vi kommer upp på morgonen. Hon har nämligen fått en ny favoritplats, och det är på köksbänken. Där hon ska sitta med sin docka och vovve i knät (viktigt) medan jag pysslar i köket. Så när jag steker ägg, rostar bröd, kokar gröt och fixar kaffe sitter Elsa snällt och tittar på, och sen äter vi frukost vid köksbordet.

Jag mår ganska bara, men Elsa blev riktigt dålig igår och fick hög feber. Hostan är inte rolig för henne och hon är även rejält förkyld, men hon är ändå lite piggare idag så jag hoppas det går åt rätt håll nu. Förmiddagen har vi spenderat mestadels inomhus. Jag har städat här hemma medan Elsa har lekt med leksaker och tittat lite på tv. Innan lunch gick vi ut och tog lite frisk luft och sen blev det bananpannkakor och vispad grädde som fredagslyx! Är man sjuk så är man <3

Img 8250

Jag kan sakna den tiden jag kunde gå långa barnvagnspromenader såna här dagar! Nu sover hon ju bara 1-2 timmar per dag och den tiden behöver jag för det mesta utnyttja till jobb, speciellt när jag måste vabba och inte kan ha henne på förskolan de få timmar jag har tänkt jobba.

Jaja, ska köra ett litet jobbare nu och sen ska vi ta helg! Hoppas ni har en fin fredag!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tabatapass för mammor (och alla andra såklart)

God morgon kompisar!

Det går segt med Youtube för mig, men nu äntligen har jag ytterligare en video till samlingen! Har fått flera önskemål om mer träning och tips på pass, så den här gången är det helt enkelt ett träningspass som jag delar med er!

Inser redan nu att jag skrivit fel i videon. Det står att det är åtta övningar, men det är ju bara sju. Men skit samma, det är ett grymt pass ändå!

Varje övning görs i tabataintervaller, alltså jobba 20 sek, vila 10 sex x 8. Då blir varje övning 4 minuter lång. Totalt blir det alltså 28 minuters effektiv träning.

Du kan göra passet precis vart du vill. Det enda du behöver är dig själv och ett gummiband och HÄR (affiliatelänk) finns mina gummiband som jag varmt rekommenderar. Så smidiga att ha med i fickan på promenaden eller när man ska ut och resa. Dessutom i olika storlekar vilket gör att du hela tiden kan fortsätta att utmana dig själv!

Hoppas ni gillar passet!

Utförande av övningar:

Knäböj: Stå med axelbrett avstånd mellan fötterna och håll din bebis framför dig. Böj dig ner till ca 90° i knäled och pressa dig upp igen. Håll ryggen rak och se till att knäna och tårna pekar åt samma håll. Viktigt att du håller aktiveringen i bäckenbotten och att de inre magmusklerna är aktiverade under hela övningen.

Sidogång med gummiband: Stå med en höftbredds avstånd mellan benen och ett gummiband runt anklarna. Böj lite lätt i benen, gå åt sidan, t.ex. 2 steg åt varje håll och håll spänningen i bandet hela tiden. Tänk på att hålla höften stabil och att inte vinkla ut tårna under övningen.

Bäckenlyft: Ligg på rygg med böjd höft och knä. Aktivera magmuskulaturen och bäckenbotten och lyft därefter upp sätet ifrån golvet till det att du har en rak linje mellan skuldror och knäna. Knip ihop skinkorna, håll några sekunder och sänk dig sakta tillbaka till utgångspositionen.

Tåhävning: Stå med fötterna ihop. Lyft hälarna och pressa upp dig till tåstående och se till att komma upp ordentligt på stortårna. Sänk dig ner igen och upprepa.

Utfall bakåt: Stå med fötterna samlade och ta sedan ett stort kliv bakåtBöj dig ned till 90 grader i knät. Håll vikten på det främre benets häl, och se till att knäna och tårna pekar åt samma håll. Pressa dig upp med hjälp av det främre benet, byt ben och upprepa. Håll överkroppen upprest och blicken riktad rakt fram under hela rörelsen.

Ländryggspress med bensträck: Ligg på rygg med 90° i höfter och knän och armarna placerade längs med sidan av kroppen. Sänk långsamt ned vartannat ben. Dra in naveln, aktivera bäckenbotten och pressa ner ländryggen i golvet under hela övningen = superviktigt!

Mountainclimber: Starta i en plankposition med raka armar. Sug in naveln mot ryggraden och håll ryggen i ett neutralt läge. Dra sakta knät upp till armbågen innan du för foten tillbaka till startpositionen. Jobba med vartannat ben. Håll magen spänd genom hela övningen.

Lycka till och trevlig helg!

Kram / Emma.

LOADING..

Lär dig mer om mindfulness

I samarbete med minfulnesscenter

Dsc 4061 980x652 1

Foto: Caroline Dahlén

Vet ni, vet ni, VET NI? Jag kan med glädje meddela att mitt samarbete med mindfulnesscenter fortsätter! Jag är så glad för det! I och med att jag själv utbildar mig till instruktör och eftersom mindfulness har ökat mitt välmående såpass mycket de senaste åren ligger det här ämnet mig varmt om hjärtat. Mindfulness alltså ♥

I utbildningen till instruktör ingår programmet ”Här och Nu”. Det är en 8-veckors kurs online där man tränar mindfulness ca 20 minuter om dagen, sex dagar i veckan. Det är alltså ett program som jag själv genomgått och tränat från hela sommaren. Jag har själv upplevt vilka positiva effekter det har och vill så gärna dela det mer er. Är övertygad om att det kan hjälpa fler där ute!

Därför vill vi, jag och mindfulnesscenter ge er rabatt på e-kursen! Tack vare vårt samarbete får ni nu 100:- rabatt på HÄR OCH NU – Sveriges mest använda träningsprogram inom mindfulness! Klicka här för att läsa mer och komma till erbjudandet!

Här och nu-programmet är ett effektivt program som bland annat används inom vården för att behandla depression, oro och ångest vid utmattningssyndrom, behandling av stress, smärta och sömnproblem.

Forskning visar att Här och nu-programmet hjälper dig att:

• Minska din stress
• Öka din förmåga att hantera tidspress
• Få ett ökat lugn och en inre stabilitet
• Hitta sätt att hantera ångest och oro
• Öka din förmåga att fokusera
• Öka uppmärksamheten
• Öka din förmåga att lyssna
• Förbättra din sömn

Varför ger mindfulness så många positiva effekter och fungerar så bra?

Det sker en rad positiva förändringar i hjärnan när vi mediterar. Den högra, främre delen av pannloben reglerar känslor som irritation, ilska, rädsla, nedstämdhet och depression. Den högra pannloben har också del i styrningen av vårt flykt- och kampsvar. Den vänstra motsvarande delen av hjärnan styr över positiva känslor som entusiasm, intresse, nyfikenhet, glädje och lycka.

Efter ett par månaders regelbunden träning i medveten närvaro sker en förskjutning av aktiviteten från den högra till den vänstra sidan, det vill säga från irritation och stress till lugn och glädje. Andra effekter av vänsterförskjutningen av pannlobsaktiviteter är bättre sömn, ökad förmåga att avläsa andra människors känslouttryck och ökad grad av medkänsla med sig själv och andra.

Det område som kontrollerar starka, negativa känslor som raseri och fruktan – de mandelformade kropparna – minskar sin aktivitet så att man blir lugnare och mer balanserad i en stressande miljö.

 

Kanske hakade du på min mindfulnessutmaning i våras och vill fortsätta att upptäcka och utvecklas med något mer inom mindfulness? Då rekommenderar jag dig Här och Nu-programmet. Det har så många fina och positiva effekter och är en fin present att ge till sig själv såhär på höstkanten!

Missa inte erbjudandet som finns här!

Och för er som bor i Karlstad/ Hammarö med omnejd – missa inte min mindfulnesskurs som jag håller här på plats i höst. Vi kör igång den 1:a november (jag har flyttat fram startdatumet) och ni kan läsa mer om kursen via länken nedan!

NYFIKEN PÅ MINDFULNESS?

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Om psykisk ohälsa och självmord

Igår var jag på en föreläsning om psykisk ohälsa. Pelle överraskade mig förra veckan genom att anmäla mig till ett års medlemsskap hos Chefios, ett nätverk med fokus på hälsa och friska arbetsplatser. Hur underbar är han inte som ger mig något sånt? Han vet vad jag brinner för och vill göra <3

Föreläsare igår var Marie Niljung som jobbar för Suicide Zero. Föreläsningen handlade om psykisk ohälsa och självmord. Jag blev helt tagen av Maries starka, privata berättelse, men också av all information vi fick om självmord. Tårarna rann vid ett flertal tillfällen och eftersom jag själv haft början till självmordstankar, samt känslan av ”att inte orka leva” berördes jag av väldigt starka känslor och minnen. Det här är ju så viktigt att prata om. Vi får inte glömma det!

Enligt WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen. Den står idag för 46% av alla långtidsjukskrivningar och från 2011-2017 har siffran ökat med 129%. Det är helt sjukt. Orsakerna till att vi mår dåligt kan vara många, men ofta spelar faktorer i både privatlivet och arbetslivet in.

Och många blir så sjuka att de tar livet av sig. I Sverige tar 1500 personer tar sitt liv varje år. Det är fyra självmord om DAGEN. 60 av dem som dör varje år är barn. Det gör mig illamående att tänka på.

Men vi kan göra skillnad! Många av dessa självmord skulle gå att förhindra genom ökad kunskap. Vi måste börja prata mer om hur vi mår och VÅGA fråga andra hur de mår. Vi måste våga prata om självmord och självmordstankar. Det är så viktigt! Att bara fråga och lyssna kan göra så stor skillnad. Självmord är inget val man gör och det GÅR att hjälpa någon som har bestämt sig.

Våga fråga – kunskap och mod räddar liv ♥ Det var det viktigaste jag tog med mig från föreläsningen med Marie och som jag vill sprida vidare!

Och här nedan är två korta och viktiga filmer som vi fick se och som jag också vill sprida vidare! Den första delade jag här för ett par år sedan, men den är så viktig att den är värd att sprida igen. Se dem ni också, och sprid dem vidare ♥

 

Kram / Emma.

LOADING..

Att sluta med nattvälling

Vi har nyligen avvänjt Elsa med att dricka välling på natten och jag fick flera önskemål på Instagarm om att skriva ett inlägg om det, så here we go!

Ända sen vi slutade amma på natten runt jul har Elsa fått välling på morgonkvisten runt 4-5 någon gång, ibland tidigare, lite beroende på när hon vaknat. Vi märkte att när hon fick välling somnade hon om och sov ett par timmar till, vilket varit så värt för oss. Då fick ju vi också sova ett par timmar till.

Det här har funkat väldigt bra ända till för någon månad sedan. Helt plötsligt så somnade hon inte om längre. Ibland kunde hon vakna redan vid 3.30 på morgonen för att dricka välling utan att somna om förrän ett par timmar senare. Vi hade många nätter där hon var vaken runt 1-2 timmar varje natt och vi började få känslan av att vällingen kanske blev ett störande moment i sömnen. Att hon vaknade för att hon var van och dricka välling då.

Så vi bestämde oss för att göra nattvällingen till ett avslutat kapitel. Och vi BESTÄMDE oss. Ingen mera välling!

Pelle fick ta första natten och jag hörde att hon skrek i omgångar mellan 02.30-04, men till slut hade hon somnat om utan vällingen. Andra natten hade jag och då vaknade hon 03.45. Inget skrik då, men hon somnade inte om förrän vid 05.30. Jag orkade dock aldrig somna om så jag gick upp och mediterade när Elsa somnade.

Tredje och fjärde natten gick mycket bättre. Hon sov två hela nätter i sin säng från 19-06. Nätterna därefter har också varit bra! Så från att hon i princip aldrig har sovit en hel natt (har hänt ett fåtal gånger) utan att äta på natten sover nu hela nätter.

Det tog två nätter för henne, sen var det som att hon fattade att vi hade bestämt oss. Hon hade sovit så oroligt en period nu innan, och det känns som att nattätandet har varit en del i det. Nu är det som att nätterna är lugna, och jag hoppas att det fortsätter så. Dessutom har hon börjat sova i sin egen säng igen, och det har inte hänt många nätter den senaste månaden.

Så ja – för er som undrade hur vi gjort? Vi bestämde oss, vilket jag tror är det viktigaste. Det blev några jobbiga nätter, men det känns värt det såhär i efterhand. Hon är snart 1,5 år och behöver ju faktiskt inte äta på natten.

Img 6885

En bild från husvagnssemestern i somras. Det är mysigt med barn i sängen, men tänk att en så liten kropp kan ockupera så stor säng alltså!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mangopannkakor

Img 8930

Hallå kompisar! Jag tänkte att vi startar upp veckan med ett smarrigt pannkaksrecept här i bloggen. Jag gjorde nämligen alldeles ljuvliga mangopannkakor till lunch förra veckan när jag hade provlämnade Elsa lite längre tid på förskolan för första gången.

Jag fick då hela 3,5 timmar hemma alldeles för mig själv. Hann med massa jobb, laga lunch, fota lunch, äta lunch i lugn och ro, jobba lite till samt hänga en tvätt innan det blev dags att åka och hämta hem min lilla älskling.

En konstig känsla att vara ensam hemma så länge. Saknade Elsa så himla mycket samtidigt som det var skönt att få jobba lite dagtid utan att ha känslan av ”att nu vaknar hon vilken minut som helst, bäst att jag skyndar mig”. Det var länge sen hon sov 3,5 timmar på dagen liksom, så det mesta av jobbet jag gjort senaste tiden har varit kvällstid, vilket inte är optimalt när man är trött.

Den här känslan gav mig så mycket ny inspiration och energi. Är så glad över att jag kommer att få jobba 5 timmar, 3 dagar i veckan och sedan resterande tid ha fullt fokus på mig och Elsa.

Åter till pannkakorna! Ni är sugna på receptet väl? Dessa godingar kan ni laga till frukost, lunch eller middag. Passar såklart bra till både stora och små magar och går att lägga i låda om du vill ha dem med till jobbet eller ut på picknick!

Img 8938

Img 8933

Img 8939

Mangopannkakor

1 person

1/3 mango
2 ägg
1/2 dl havregryn
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver

Mixa alla ingredienser med en stavmixer till en smet. Stek sedan 4 små pannkakor i smör. Ha plattan på mellanvärme och låt den stekas länge, då blir det lättare att vända.

Till servering:

1 banan
1 msk jordnötssmör
1 dl hallon

Mosa ihop halva bananen med jordnötssmör till en kräm. Servera sedan pannkakorna med krämen, resterande halva av bananen och hallon.

Img 8937

Img 8942

Så ljuvliga och goda! Testa!

Ha nu en fin måndag allihopa!

Kram / Emma.

LOADING..

Middagsmeny vecka 39

Hej kompisar! Den här veckan har jag kikat ganska långt bak i arkivet när jag skrivit ihop veckomenyn. Blev sugen på vegetariska biffar och någon soppa, så det fick det bli. Och kokoskokt ris. Mums!

Gamla recept innebär rätt kassa bilder, men det får ni ta i det här inlägget. Även om det inte är så proffsiga bilder så är det himla god mat. Vill bara att ni ska veta det. Spenatbiffarna med halloumi är min favorit det här veckan.

Matsedel vecka 39:

Måndag: spenatbiffar med halloumi

Tisdag: kycklingköttbullar med kokoskokt hirs

Onsdag: vegetarisk sallad med fetaost och soltorkade tomater

Torsdagfisksoppa med lax och räkor 

Fredagtacogratäng

Img 5882

Img 9693

Img 0455

Img 3078

Ta hand om er i söndagskvällen!

Kram / Emma.

 1. Återigen synd att inga bilder funkar i de länkade inläggen (även om det nu råkar vara lite äldre bilder från när du inte var lika van fotograf 😉 )

  1. Jag vet, det är så trist! Vi håller på att jobba på det, men något hände med de gamla bilderna när jag flyttade bloggen till Veckorevyn. Jag hoppas verkligen att det kommer att fixas inom kort!

 2. Åh, ska absolut testa ditt recept på fisksoppa! Blir nog redan denna vecka nu är hösten börjar dra in. Jag bakade ett jättegott gurkmejaknäcke igårkväll som jag vill passa på att tipsa dig om! Åt det som kvällsfika-till-middag med keso och kokt ägg toppat med flingsalt och chiliflakes, ett gäng apelsinklyftor och en kopp kanel- och lakritste till, mums! Gör sig garanterat gott med smör och några skivor prästost till soppan 🙂
  Det är väldigt enkelt, ett vanligt fröknäckerecept med 1 tsk gurkmeja i!

  För 1 plåt:
  2 dl majsmjöl
  1 dl solrosfrön
  1 dl sesamfrön
  1 tsk gurkmejakrydda
  1 krm salt
  1/2 tsk fiberhusk
  1/2 dl olivolja
  2 dl kokande vatten
  … flingsalt att toppa med

  Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan på det kokande vattnet och olivolja. Blanda allt. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper (jag la ett bakplåtspapper över också för att kunna trycka ut smeten så tunt som möjligt med händerna). Toppa med flingsalt. Grädda i ugnen i ca 1 timme, håll koll ifall det är klart tidigare! Ta ut knäcket, låt svalna och bryt i lagom stora bitar.

  Hoppas det smakar! Önskar dig en bra vecka 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..