Gravid vecka 17

Jag skrev ju att ni inte skulle höra något mer från mig här, men eftersom det dragit ut på tiden massor så kan jag inte hålla mig längre. Här kommer en graviduppdatering så hoppas jag att allt är på banan med bloggen snart så jag kan köra på igen!

Nu är vi i vecka 17 och mer än 40% av graviditeten är avklarad. Det känns lite smått overkligt… jag blev ju nyss gravid? Men samtidigt känns det som om jag varit gravid i en hel evighet. Så konstigt det där. Upplever att den här graviditeten går snabbare, trots att jag mår sämre, men det är väl vanligt att det är så när man redan har småbarn. Tiden bara försvinner! 

Iallafall, här kommer en uppdatering från vecka 17!

Nytt sedan förra veckan: det där lilla fladdret jag känt de senaste veckorna har gått och blivit riktiga rörelser nu. Kan verkligen känna lilla Mini böka runt där inne och ge ifrån sig små kickar. Det varken känns eller syns något på utsidan än så länge, men jag känner de där buffarna väldigt tydligt, vilket är himla mysigt!

Jag har även börjat känna av sammandragningar i livmodern. Minns att jag började göra det i ungefär samma vecka även förra graviditeten. Det gör inte ont, är obehagligt eller så på något sätt, utan det är mer att jag känner att magen blir lite hård ibland, vilket är helt normalt eftersom livmodern börjar träna sig inför förlossningen tidigt i graviditeten. Känslan är lite skön, jag vet inte varför, men det ger liksom ett pirr i hela kroppen som ger mig något slags välbefinnande!

En annan sak som hänt den här veckan är att mina bröst exploderat! De har vuxit säkert det dubbla på väldigt kort tid och ömmar väldigt mycket just nu. Bröstvårtorna har varit väldigt ömma sedan starten av graviditeten, men de gör också extra ont just nu. 

Bästa med veckan som gått: jag har sovit väldigt bra! Jag kan fortfarande ligga skönt på mage om nätterna och jag är tacksam för varje natt det går. Jag är en magsovare som har väldigt svårt att hitta ett skönt sätt att sova på om jag inte får ligga på mage. Med Elsa i magen kunde jag ligga på mage/ framstupa sidoläge fram till vecka 30 ungefär innan jag fick börja sova på sidan, så hoppas jag kan fortsätta sova gott på mage ett tag till!

Sämsta med veckan som gått: jag har haft lite mindre illamående, men har varit sjukt trött och inte haft lust till speciellt mycket. Min kropp bakar en bebis så det är väl inte så konstigt, men önskar ändå att jag kunde få känna mig lite piggare! Gäspar och längtar efter att få sova hela dagarna nu, trots att jag oftast sover 8-9 timmar per natt.

Veckans bebis: i början av vecka 17 är barnet 16 cm långt och väger runt 90 g, och i veckans slut kommer det att vara 18 cm och väga 120 g. Helt sjukt att jag snart har en TVÅ DM(!!!) lång lite bebis i magen nu. Hen växer fort! Huvudet är fortfarande stort i förhållande till kroppen, men börjar se mer proportionerligt ut än tidigare. Ögonen är slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har vuxit ut. På huvudet växer mer och mer hår och alla fingrar och tår har nu fått små naglar. Barnets hjärta pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn och barnet kan nu uppfatta och reagera på ljud. Så coolt!

Veckans mående: har mått lite bättre den här veckan, men mår fortfarande inte bra. Jag börjar mer och mer fungera som människa, men mår över lag väldigt dåligt på morgnar/ förmiddagar fortfarande och är konstant trött. Har dock inte spytt något på två veckor nu vilket är framsteg. Jag hoppas på att kunna gå upp lite i arbetstid inom kort, för shit vad det kliar i fingrarna nu efter att ha varit deltidssjukskriven sedan början av december.

Veckans mage: jag tycker inte att den vuxit nämnvärt mycket sedan förra veckan, men börjar väl ändå mer och mer se ut som en gravidmage. Jag tycker den här tiden är lite svår när man inte ser tydligt gravid ut och längtar så mycket tills magen blir lite större!

Veckans träning: har gått några promenader och TRÄNAT MITT FÖRSTA TRÄNINGSPASS sedan jag blev gravid. Bestämde mig för att gå till gymmet och göra lite lätta övningar bara för att känna hur det kändes. Det gick bra och gav mig BRUTAL träningsvärk. Blev dock jättejättetrött efteråt och hade i princip noll energi kvar till annat den dagen, men bara känslan av att jag hade fått lyfta lite vikter var så jäkla skön. Vill använda kroppen mer och hoppas att energin kommer tillbaka snart! Promenaderna mår jag väldigt bra av de dagar jag orkar ta mig ut.

Veckans tankar: Jag tänker mycket på hur vi ska förbereda Elsa på att hon ska få ett litet syskon. Hur har ni gjort? Vi har sedan ett par veckor tillbaka berättat för henne att ”mamma har en bebis i magen”, och det snappade hon upp väldigt fort. Nu har hon hela tiden bebisen med i tankarna, lyfter ofta upp min tröja för att ”klappa” på bebisen och säga ”god morgon”, ”hej”, ”god natt” o.s.v. Hon säger ofta till folk att ”mamma bebis i magen” och involverar bebisen i sin lek. Jag antar att det är ett sätt för henne att bearbeta det hela. Barn gör ju så, bearbetar saker i lek. Hon vill också ofta inspektera mina bröst och säger alltid att ”där finns mjölk till bebisen” (det har vi också berättat) och jag hoppas att vi ska kunna förbereda henne så gott det går inför det nya livet som väntar.

Har ni tips på någon bra bok man kan läsa för att förbereda storasyskon på ett småsyskon?

Kram / Emma.

  1. Det finns många barnböcker på marknaden, barnfilmer etc. som tar upp just att barn ska få syskon. Kolla runt lite, så är jag säker på att du kommer hitta det du söker 🙂

  2. Woho!! =)
    Gud va härligt att känna rörelserna redan! Det är så mysigt! Det mysigaste med hela graviditeten va ju att få den där kontakten med bebisen när den rörde sig! Saknar det lite (men förhoppningsvis får jag uppleva det en gång till!)

    Snart kommer ju ”smekmånaden” av graviditeten (om det vill sig) typ hela 2a trimestern kände jag knappt att jag va gravid! Illamåendet hade försvunnit, energin kom tillbaka, aptiten lika så och jag kunde sova pÅ MAGE (är magsovare jag med!!) och sova bra!

    Men känner du det anorlunda denna gång? Kroppen ”ska” ju känna igen att du är gravid nu andra ggn och anpassa sig snabbare! =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu hör ni inget mer från mig här!

IMG_1298

God morgon! Bilden ovan är från i torsdags när jag precis fått min diplomering till mindfulnessinstruktör. Wiiiieee! Så glad, välmående och stolt just i den stunden. Idag ser jag inte lika pigg och fräsch ut så att säga. Har ett rejält bakslag i illamåendet, har diarré och har varit nära att kräkas flera gånger nu efter frukosten, men har lyckats hejda mig själv och distrahera tankarna på annat.

Elsa drog till med en sovmorgon till kvart i sju idag och sen låg vi och drog oss i sängen ända till tjugo över sju. Hon ville inte gå upp utan sa gång på gång ”mysa mer mamma”, så jag passade på att njuta av stunden och låg kvar så länge vi kunde innan det blev dags för förskola. Lyckades, torts illamåendet, iallafall få iväg Elsa till förskolan lagom till åtta och har legat på soffan nu sen jag kom hem.

Äckliga, vidriga illamående! Är så fruktansvärt trött på det här nu! Jag vill må bra, gå upp i arbetstid, vara fysiskt aktiv, laga och njuta av mat – ja pyssla i köket som jag älskar, slippa vara inlåst hemma för att jag är beroende av en toalett…

Nej nu ska jag sluta klaga! Behövde bara få ur mig detta!

Det är förändringar på gång här i bloggen och därför kommer ni inte höra något mer från mig förrän den förändringen har skett! Kan ni gissa vad? Kika in här snart igen så får ni veta vad!

Vi hörs snart igen!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Gravd vecka 16

10751873776_IMG_0477

Den här veckan gick undan! I fredags gick vi in i vecka 16 och nu är det bara lite mindre än en månad kvar till RUL, och då har HALVA graviditeten passerat. Sjukt! Känner pepp för varje dag som passerar. Varje dag som jag kämpar mig igenom resulterar i en dag närmare bebis! Det är målbilden såklart och det som får mig att fortsätta kämpa.

Bästa med veckan som gått: att jag hade min första morgon utan illamående i onsdags! Det har ÄNTLIGEN hänt och jag känner mig hoppfull även om det bara var en dag. Har det kommit en bra morgon så måste det ju komma fler snart, ellerhur?

Sämsta med veckan som gått: att jag blivit sjukt täppt i näsan. Har bara varit lite täppt tidigare under natten, men nu har det slagit till rejält. Tar nässpray på kvällen men vaknar redan efter några timmar och är täppt igen, måste ta nässpray ännu en gång och tar sen ett tag innan jag orkar somna om. Är täppt när jag vaknar och hela dagarna, men håller mig än så långe borta från nässprayen dagtid. Har ont i näsan och känner mig småförkyld utan att vara det…

Veckans bebis: i början på den här veckan var barnet 14 cm långt från huvud till fot. Armar och be är nu färdigutvecklade och alla leder fungerar. Barnet kan till viss del koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Coolt! Barnet rör sig väldigt mycket, rullar runt, sparkar, gör volter, rynkar pannan, öppnar och stänger munnen och kan suga på rummen. Jag känner ju ett litet fladder då och då, men det är så sjukt att tänka på vilket liv det är inne i magen utan att jag knappt märker det, men än så länge har ju fostervattnet en dämpande effekt.

10752087056_IMG_0483

10752085664_IMG_0486

Veckans mående: jag har inte mått inte bra, men ändå bättre än på länge. Det går sakta framåt. I onsdags hade jag som sagt en hel dag utan illamående. Resten av veckan har jag varit illamående morgon/ förmiddag och mått bättre efter lunch, så på det stora hela är det ju framsteg. Har inte haft diarré på en hel vecka nu vilket känns så bra! Så fort jag blir sämre i magen blir mitt mående sämre över lag så jag hoppas magen fortsätter att ”sköta” sig =)

Veckans mage: den växer för varje dag känns det som. Det sa liksom bara poff! Med Elsa dröjde det ända till vecka 25 eller något innan det började synas på riktigt, men nu känns det redan svårt att ”dölja”, så jag har plockat fram gravidkläder och allt för att istället framhäva magen! Känns väldigt kul att få se gravid ut faktiskt! Och det är så mysigt att ligga och klappa på lilla kulan om kvällarna. Jag känner rörelser flera gånger om dagen och tycker att det här är en ganska mysig tid bortsett från illamåendet och nästäppan då.

10751887136_IMG_0495

Veckans träning: gick ett par promenader förra helgen, men annars har det blivit dåligt med rörelse den här veckan. Ska ta tag i att verkligen få in lite rörelse varje dag nu framöver. Tänker då först och främst promenader, för att både jag och bebis ska må bra. Och så småningom börja med lite styrketräning igen också. Längtar så mycket efter det!

Veckans tankar: Har tänkt mycket på Terese och det hon gått/ går igenom i och med sin graviditet. Hon har haft det så tufft och jag lider med henne så fruktansvärt mycket samtidigt som jag verkligen försöker känna tacksamhet för allt jag har och får uppleva just nu. Livet kan ändras så fort och det är så viktigt att ta vara på det vi har här och nu.

I övrigt har jag helt plötsligt fått ett galet sötsug de stunder jag inte är illamående, mest eftermiddag/ kvällstid. Har hittills varit otroligt äcklad av allt sött och bara velat ha surt och syrligt, men nu kan jag inte sluta tänka på godis. Vart kom det ifrån? Alla som varit gravida vet att när man blir sugen på något då vill man VERKLIGEN äta det också. Har därför ätit godis i princip varje dag den här veckan. Mest klubbor och surt godis, men ändå. Är också konstant hungrig och även om jag äter mig mätt vid varje måltid blir jag nu hungrigare mycket fortare igen än vad jag vanligtvis blir. Energibehovet ökar, det märks!

Hur mår ni andra gravida? Vilken vecka är ni i nu? 

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..