Ett förtydligande angående inlägget om förskolematen

Jag känner att jag behöver skriva det här inlägget eftersom det kändes som att flera tolkade mig fel när jag skrev inlägget om förskolematen. Det kan lätt bli så när det gäller kost som rör upp mycket känslor inom oss. Läs inlägget här!

Någon tyckte att jag var extrem i mitt tänkande när jag ville ha ekologisk, näringsrik och miljösmart mat i skolan. Och ja – så kan man ju tycka om man inte har samma åsikt som mig, och det förstår jag att inte alla har. Men ni som följer mig vet nog att jag inte är speciellt extrem vad gäller maten.

Jag skrev aldrig att det var farligt att äta snabba kolhydrater och halvfabrikat ibland, det gör vi också här hemma ibland och det är liksom ingen big deal. Elsa får korv, blodpudding och vitt bröd ibland, precis som hon får sötpotatispasta, smoothies, hemgjorda köttbullar och vegetariska måltider. Hänger ni med? Mitt inlägg syftade inte till att vi ska äta strikt och förbjuda våra barn ”allt som inte är bra”. Det tycker jag inte heller är sunt. Vi är ju inte mer än människor och får tillåta oss att allt inte är perfekt med maten. Grundtanken med mitt inlägg var att jag ville förmedla ett helhetstänk kring maten i SKOLAN, där både våra barns växande kroppar, djuren och miljön var medräknade.

Jag går absolut inte runt och mår dåligt för att Elsa ska äta skolmaten, utan det jag skrev var att jag ”önskade” att det skulle vara mer vegetariska måltider i veckan, att det gröna var i fokus. Att det serverades mer växtbaserade alternativ till yoghurt, mjölk och ost och att allt som kom från djuren (mjölk, ost, kött osv) var ekologiskt. Jag skulle önska att det serverades långsamma kolhydrater istället för snabba, att mellanmålen var mer genomtänkta och att socker inte var tillåtet, alls. Det finns ju vissa förskolor som har det så, men tyvärr ser det inte riktigt ut så där vi har Elsa på förskolan.

Varför servera sylt och inte bär till pannkakorna? Varför inte naturell yoghurt istället för smaksatt? Varför inte en gryta på havregrädde ena gången och vanlig grädde andra gången? Varför inte servera pulled oats vissa gånger istället för köttfärs när det är tacos? Varför inte servera både vanlig mjölk och havremjölk? Varför inte fullkornsprodukter istället för snabba kolhydrater? Etc, etc…

Hänger ni med på vad jag menar? Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. Sen vad det gäller socker så tycker jag att det är upp till varje förälder hur man väljer att göra, och därför ska det inte finnas i skolmiljö. Men det här är ju min åsikt, och jag förstår om alla inte tänker lika.

Vi är inte strikta med maten här hemma, men jag försöker tänka på balans. Elsa älskar korv, vanlig yoghurt, grädde, ”vanliga” pannkakor, crème fraîche och kött lika mycket som hon älskar havremjölk, sötpotatispasta, grovt bröd, frukt, råris, mina vegobollar, bananpannkakor och havregrynsgröt. Det enda vi egentligen utesluter helt och hållet fortfarande är socker, men det är för att hon inte varit intresserad av det än. Sen vet jag också att det kommer en dag då hon får smaka på det och att hon kommer vilja ha mer, och det är klart att vi inte kommer ha förbud kring det. Förbud är aldrig bra och jag vill aldrig att hon ska känna sig ”exkluderad” och därför kommer hon få äta som de andra barnen när tillfället händer utan att vi påpekar något. Precis som när jag och Pelle fikar kommer hon också få fika då. Men nu är hon nöjd med sin torkade mango (det bästa hon vet), så då låter vi henne äta det.

Sen vet jag att alla barn är olika och att det inte är lätt med maten till barn i perioder, men jag tycker ändå att vi alltid ska försöka ge våra små älsklingar så bra och så mycket näringsrik mat i skolan som möjligt. Sen är inget så nyttigt att vi alltid kan äta det och inget är så onyttigt att vi aldrig kan äta det. Så tänker jag ofta och det kan vara bra att påminna sig om ibland!

Kram!

 1. Jag håller verkligen med dig om att fler förskolor borde ha en mer varierad kosthållning! På de förskolor som har egen kock och det finns ett intresse blir det ju oftare så. Men trist med dem som måste ha t ex cateringföretag (på förra fsk var det så) då var det mkt sylt och ketchup – inget fel men som du skriver funkar ju super med frysta tinade bär. Det får de på den nuvarande förskolan! Och kocken använder mkt havreprodukter ist för grädde till alla, för då blir det mjölkfritt och det finns mjölkallergiker. Barnen får välja havremjölk om de vill, tror jag. Det är nog inte så svårt om det bara finns intresse. Jag minns att jag mailade cateringföretaget på förra fsk och det gick att göra vissa förändringar även där…

  Jag håller fast vid att det viktigaste på förskolan är att barnen känner sig trygga, mår bra etc och att de äter överhuvudtaget. Sen är det underbart när maten också är hälsosam, god, varierad och lagad med kärlek!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag har gjort en hälsoundersökning online

Inlägg i annonssamarbete med Medisera.

Som egen företagare har jag inga hälsokontroller via någon arbetsgivare, och jag har därför många gånger tänkt att jag borde gå och göra en hälsokontroll någonstans, bara för att kolla hur kroppen mår. Även om jag äter och lever ”bra” så vet man ju aldrig. Det kan vara skönt att få ett kvitto på att kroppen mår bra.

Jag visste inte att man kunde beställa egna hälsotester online förrän jag blev kontaktad av Medisera, som är ett företag som erbjuder just den tjänsten – hälsokontroller online. Ett enkelt sätt att kolla upp sin inre hälsa!

Img 8885

Img 8884

Hos Medisera går det ut på att man beställer en hälsoundersökning via deras hemsida. Därefter går man till närmaste provtagningsställe och tar ett blodprov ”drop-in”. Efter några dagar kommer ett mail om att testet är klart och då är det bara att gå in och kolla alla värden i ”Min journal” hos Medisera.se, som man kommer åt via mobilt bank-id. Man får även en läkarkommentar på testarna, och skulle det vara något som avviker kraftigt ringer de upp.

Sist jag var i Stockholm passade jag på att gå och göra mina tester på fredagsmorgonen, och på tisdag hade jag sedan provsvaren i mailkorgen. Så himla smidigt! Beställningen gjorde jag ju hemma någon vecka innan, och själva testet tog ju bara några minuter så det gick väldigt smidigt måste jag säga!

Img 8882

Img 8875

Alla mina provsvar såg bra ut och låg inom referensvärdena, vilket känns väldigt skönt att veta. Jag har ju känt mig väldigt trött senaste tiden och är fortfarande lite dålig i magen, illamående o.s.v. från när jag var magsjuk för nästan en månad sedan, så det var skönt att få ett kvitto på att det ändå ser bra ut i kroppen.

Och som avslut på det här inlägget så vill jag tillsammans med Medisera ge er 10% rabatt på valfri hälsoundersökning. Använd koden ”ptbyemmahälsa” när ni kommer till kassan så dra 10% av!

Klicka här för att läsa mer och beställa ett test!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu kan ni anmäla er till min mindfulnesskurs

I samarbete med PT by Emma.

Img 8037

Äntligen! Nu öppnar anmälan till min mindfulnesskurs som jag ska hålla i höst. Vi kör igång torsdag den 4:e oktober. ”Nyfiken på mindfulness” är en nybörjarkurs för dig som vill prova på att få in medveten närvaro i ditt liv. Vi ses fem tillfällen och däremellan får du hemövningar att göra och kursmaterial som lär dig mer om mindfulness.

Kursen är även mycket upplevelsebaserad och vi kommer att prata mycket om det vi upplever med varandra, vilket är en stor del i utvecklingen inom mindfulness. Alla har dock tystnadsplikt och det som vi pratar om i rummet stannar där.

Det här känns så roligt! Dessutom är jag tillbaka på min ”gamla” arbetsplats STC <3 fast i helt nya lokaler här på Hammarö. Det är så fint och fräscht, finns både gym och gruppträning (både med instruktör och virtual). Ledorden är passion, personlighet, proffsighet, gemenskap och glädje, och det märkt verkligen där! Jag fantastiska kollegor på plats och mentaliteten är så mysig och varm. När du går mindfulnesskursen får du även möjlighet att provträna på STC under en veckas tid och testa på både pass och gymmet.

Maila din anmälan till emma@ptbyemma.se.

Hoppas vi ses!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Första lämningen på förskolan

God morgon! Det är onsdag kväll när jag skriver det här inlägget och idag lämnade jag Elsa själv på förskolan för första gången. Vi gjorde alltså sista inskolningsdagen tillsammans i måndags och jag kände till min förvåning att steget att lämna henne där inte alls var så jobbig som jag trodde att det skulle vara.

Jag ser hur mycket Elsa tycker om att vara på förskolan och hur trygg hon blivit, både med de andra barnen och pedagogerna, och det är förmodligen anledningen till att det känns så bra. Sen har hon ju tytt sig till mig under alla dagar vi varit där, och jag tänker att det är ju först när jag går som hon får möjlighet att ty sig till pedagogerna. Och jag har ju sett hur fantastiska de är med de andra barnen, det har gjort mig så trygg.

När vi kom in på förskolan imorse sprang hon direkt in och började leka. Hon vill gärna ha min nära de första minuterna, men sen går det hur bra som helst att leka själv. Jag talade om för henne redan på promenaden till förskolan att jag skulle lämna henne en stund där idag för att ”gå och jobba”, vilket hon verkade köpa. Efter 40 minuter bestämde vi att det var dags för mig att avvika, så jag sa till Elsa att jag skulle gå, fick en puss och sedan lyfte en av pedagogerna upp henne och de sa hej då och vinkade när jag gick ut genom dörren.

Img 7955

Oj vilka känslor som bubblade i mig då. Min stora lilla tjej ensam på förskolan! Är så svårt att förstå att hon blivit så stor. Det kändes såklart jobbigt att lämna henne, men var skönt att det gick så bra. Pedagogerna lovade att höra av sig om det inte skulle funka, och det gjorde att jag kände mig trygg. Det här var nog garanterat jobbigast för mig.

Jag gick en sväng till STC på Lövnäs och hade möte med platschefen där angående ett kommande projekt. Så himla kul! Tiden gick fort och helt plötsligt hade en timme passerat och det var dags för mig att gå tillbaka till förskolan.

När jag kom tillbaka satt Elsa i musikrummet och spelade på instrument med en av pedagogerna. Till min stora glädje hade det gått jättebra när jag gått! Hon hade varit glad och inte gråtit en enda gång. Men hon blev väldigt glad av att se mig också, och när jag kom tillbaka ville hon att jag skulle sitta med henne resten av tiden vi var där. Det blev soppa och pannkakor till lunch och Elsa åt rejält.

Efter lunchen packade jag ner henne i vagnen och gick hem. Så tacksam för den här dagen och att det gick så bra!

Img 7961

Idag ska vi testa att lämna lite längre och hon ska både äta lunch och sova på förskolan är det tänkt, så ska jag hämta henne vid halv två sen. Håll tummarna för att det går lika bra idag!

Kram / Emma.

 1. Har du något förslag på var man kan fördriva en förmiddag i Karlstad med två barn (4 år och 2 mån) nu på söndag under tiden pappan åker klarälvsloppet? Typ bästa lekparken?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

I annonssamarbete med DOFILUS

Samarbete med Dofilus

Nu mina kompisar ska vi prata maghälsa! Det här inlägget är nämligen ett samarbete med Dofilus där jag tillsammans med dem och dietisten Sofia Antonsson, som driver Bellybalance, vill lyfta och prata om ämnet IBS och magproblem.

Img 8835

Img 8826

Img 8822

Så länge jag kan minnas har jag haft en strulig mage, men det var efter Baliresan 2010 som jag blev riktigt dålig. Jag drabbades av campylobacter efter att ha ätit dåligt tillagad kyckling och blev väldigt sjuk efter att jag kommit hem. Efter att ha varit inlagd på sjukhus konstaterades det att det var just camylobacter jag hade fått. Jag fick en antibiotikakur så förutom ett gäng elaka campylobacterbakterier i magen slogs även alla goda bakterier ut och därefter blev magen aldrig sig lik igen.

Det är inte ovanligt att en bakterieinfektion utlöser IBS såhär. Man kan såklart få IBS på olika sätt och ofta beror det inte bara på en faktor, utan på flera. För mig så var det nog en kombination av många saker som gjorde att jag hade en känslig mage, framför allt stress och misshandeln under åren med ätstörningar, men sen var det just de här bakterierna som var den utlösande faktorn och som gjorde att jag tog tag i det och sökte vård.

Img 8837

Img 8839

Det var en lång process att gå igenom och efter att ha blivit diagnostiserad som laktosintollerant, gjort gastroskopi, rektoskopi, ultaljud och diverse utredningar konstaterades det att jag var helt frisk i min tarm och jag fick därför diagnosen IBS.

Att leva med IBS är stundtals fruktansvärt. Det är jobbigt att ha ont i magen och må dåligt i form av illamående, ha halsbränna och att känna sig uppkörd i magen. Det tar ju bort så mycket livskvalitet. En hård eller väldigt lös mage gör att många timmar får spenderas på toaletten och att vara gasig gör att man helst bara vill stänga in sig hemma och inte träffa folk. Att ha IBS begränsar en mycket i det sociala livet.

När jag fick förfrågan om det här samarbetet tvekade jag inte en sekund innan jag tackade ja! Jag har en hel kategori här i bloggen där jag skrivit om mina magproblem och min IBS. Jag tycker det är så viktigt att prata om det här och jag vet att jag inte är ensam. Enligt Sofia Antonsson, som är specialist på maghälsa och IBS har hela 15-20% av befolkningen IBS och 70% av dessa är kvinnor. Många lider ofta i det tysta och det påverkar det psykiska mående väldigt mycket. Man kan liksom inte riktigt vara sig själv, och det är såklart jättetråkigt.

2015 gjorde jag FODMAP-behandlingen via Sofias IBS-skola online och den hjälpte mig enormt mycket. För första gången på väldigt många år började jag må bra i magen och jag lärde mig både om IBS-anpassad kost och hur stress påverkar magproblem negativt.

Img 8841

Img 8842

Sedan dess har mitt mående i magen gått lite upp och ner. Graviditeten var en hemsk tid med magen, men sen har det varit bättre för att nu vara lite sämre igen. I det här samarbetet som jag gör med Dofilus kommer jag att ännu en gång få Sofias hjälp, och ni ska få hänga med på resan.

Dofilus innehåller tre olika bakteriestammar och Sofia berättar att vi mer och mer förstår hur viktigt det faktiskt är för oss att hålla en bra balans i bland alla dessa bakterier. Därför provar jag också att dricka 2,5 dl Dofilus varje dag för att se om det kan påverka magen positivt.

Efter ett första samtal med Sofia har jag nu under en veckas tid gjort en kostregistering och skickat till henne som hon ska analysera. Under nästa samtal kommer vi att gå igenom den och tillsammans göra en behandlingsplan och den kommer jag att berätta mer om i nästa inlägg. Håll ögonen öppna vetja!

Läs mer om Dofilus här!

Läs mer om Bellybalance här!

Kram / Emma.

 1. Viktigt att komma ihåg är att många (Men inte alla) med ibs faktiskt blir sämre av att undvika en massa livsmedel (även om det inte känns så först). För vissa kan det fungera. Men inte för många.

  1. Amen 🙏🏼 De flesta som får ibs blir inte kvitt den pga allt mixtrande med
   maten samt konstiga tillskott som kroppen inte ens behöver som glutenenzym och gud vet vad! Och mjölkprodukter är inte någon mage gjord för -med tillsatt bakteriekultur eller ej 😅

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Förskolematen

Jag frågade på Instagram om ni hade några önskemål på frågor jag skulle ta upp i bloggen, och då dök en fråga angående förskolematen upp. Vad är mina tankar kring det undrade någon?

Och ja, förskole- och skolmaten alltså. Vart börjar man ens? Jag veta att det finns förskolor och skolor som har grym mat, som satsar på ekologiskt, närproducerat, näringsrikt och hemlagat. Men i de flesta förskolor/ skolor ser det inte ut så, över lag är det tyvärr så att skolmaten är långt ifrån bra.

Jag skulle så gärna önska att skolmaten innehöll fler vegetariska måltider i veckan, att det gröna var i fokus. Att det serverades mer växtbaserade alternativ till yoghurt, mjölk och ost och att allt som kom från djuren (mjölk, ost, kött osv) var ekologiskt. Jag skulle önska att det serverades långsamma kolhydrater istället för snabba, att mellanmålen var mer genomtänkta och att socker inte var tillåtet, alls. Barn behöver inte det.

Vi fick inte välja förskola till Elsa. Vi sökte plats på en förskola som har egen kock och får hemlagad mat, som var en av flera anledningar till varför vi ville att hon skulle gå där. Men hon fick tyvärr inte plats där, och eftersom vi skulle stå utan förskola om vi tackade nej till den vi fick plats på, så fick vi snällt tacka ja till den.

Vi har fått plats på en bra, liten och mysig förskola som vi är väldigt nöjda med, men det här med maten är ju en fråga för sig. Jag har pratat med personalen på Elsas förskola om maten som serveras och det är ju tyvärr en hel del halvfabrikat och snabba kolhydrater. Inte helt optimalt för växande små kroppar. Personalen kan inte göra så mycket åt det, men försöker påverka det övriga som mellanmål och fika. De serverar inget socker alls, utan kör på frukt som ”sött”, har grovt bröd till mellanmål och ger ersättningar för mjölkprodukter efter önskemål. Det känns ändå bra tycker jag!

Elsa kommer bara äta förmiddagsmellis och lunch på förskolan tre dagar i veckan. Eftersom jag inte kan påverka det hon blir serverad där tänker jag att det är ännu viktigare att jag påverkar det hon får i sig här hemma. Det är ändå hemifrån som de bra grunderna läggs.

180f855e eff0 4ff8 ae83 b3d9544c2b15 l0 001

Vad tänker ni kring skol- och förskolematen? Dela gärna tankar och erfarenheter med mig!

Kram / Emma.

 1. Jag tycker du verkar lite överdriven gällande maten. Det är inte farligt för en växande liten kropp att äta varken korv eller färdiga köttbullar, potatisbullar eller blodpudding eller vad som nu serveras.
  Barn kan ju käka makaroner i en månad eller mer som enda kost och ändå växa fint liksom 😉
  Huvudsaken är väl att de äter.
  Som certifierad kostrådgivare med en lång utbildning inom nutrition bakom mig kan jag med gott samvete ge mina barn halvfabrikat och även socker då och då i olika små och begränsade former. Herregud det är ju ingen Big deal och förr eller senare kommer även din dotter att upptäcka det och undra.
  Jag skulle aldrig vara strikt med maten av anledningen till att barn inte ska behöva vara så medvetna. Det ger helt fel signaler!

  Lustigt ändå att du i senaste inlägg även gör reklam för en mjölkprodukter och skriver om ibs.
  Mjölkprodukter är ju inte gjort för någon människas mage utan för kalven. Och ändå skriver du att du gärna ser att din dotter ska få mer växtbaserat på förskolan men rekommenderar mjölkprodukter (med en industri som bidrar till vår klimatkatastrof !!) till folk med känsliga magar😅🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️😩

  1. Kag skrev aldrig att det var farligt. Jag skrev vad jag önskade, både för våra barns hälsa, för djuren och miljön. Det här handlar om ett helhetstänk och inte om att vara ”strikt nyttig”. Med ätstörningsbakgrund är jag väl medveten om vad som triggar och det enda jag lär Elsa genom att servera bra, näringsrik och hemlagad mat hemma är att det är så vi äter hos oss. Det är ”mat”, utan etikett som nyttig eller onyttig. Vi har heller inga förbud, utan äter både korv, veganskt, yoghurt, havregurt, blodpudding, råris, grönsaker osv. Elsa har varit med i köket sedan hon var väldigt liten och äter i princip allt vi ger till henne, så våra matvanor förs väl över på henne. Sen är förskolematen som den är, men det är mina tankar och INGET jag pratar högt om med min dotter, bättre vet jag faktiskt!

   1. Hej Emma! Tycker kommentaren ovan var lite väl syrlig/ missförstod vad du menade i inlägget. Tycker dina tankar är väldigt vettiga och är övertygad om att ni är fantastiska föräldrar. Kram!

 2. Jag brydde mig jättemycket om vilken mat som skulle serveras på förskolan när min nu 5-åring skulle börja… jag tyckte det var dåligt och hämtade tidigt för att ha med avokado och smoothie till mellis etc. Nu kan jag säga att det finns sååå mkt viktigare saker än maten. Det enda jag bryr mig om är ATT barnen äter på förskolan! Ibland vill barn bara äta Längtan eller Lingongrova och vägrar annat bröd tex, eller vill bara äta typ 5 rätter varav pizza med tomatsås utan ost är en – ja då är det väl så. Sen försöker jag med det som går att påverka lite utan att bli besatt av att näringsintaget blir perfekt (försöker ge kalla krispiga grönsaker, nötter, parmesanbitar, smoothies etc) Lätt att ens egen besatthet kan börja gälla barnen istället…(kan va bra att varna sig själv lite om man har haft ätstörningsproblematik tänker jag). De är ju det finaste en har och en vill ju dem så väl!!!

  1. Skönt att du lärt dig så mycket! Vi gör så gott vi kan 🙂 kommer aldrig att sätta etikett på maten, utan förmedla den balans vi har här hemma. Mat är mat liksom, men ”maten” ser ju olika ut i olika familjer. Och skolmaten är ju svårt att påverka så ingen idé att prata negativt om den hemma, men nu fick jag frågan om vad mina tankar var kring den, så därför skrev jag i lägget.

 3. Sen är det ju viktigt att komma ihåg att alla halvfabrikat är inte dåliga, att äta det en del men inte bara behöver inte va dåligt heller. Och snabba kolhydrater. Gissar du menar pasta o mackor. Det handlar ju om vilken mängd, vad serverar man till och hur äter man i stort. Som med det mesta! 😊

  1. Jag förstår vad du menar och följer du bloggen ser du nog att våra måltider är precis så. Vi äter etc både korv (så gott att grilla) och blodpudding (för att Elsa ska få i sig järn) med jämna mellanrum.

   1. Jag följer och min avsikt var inte att skriva att du gör eller inte gör på ett visst sätt. Utan det var en tanke jag delade utifrån vad du skrev. 😊Men inte en tanke om vad du gör och inte. Jag har ingen anledning att lägga mig i vad du gör och inte. 😊Eller jo, gjorde du något jag känner till som farligt så hade jag nog velat upplysa om det.

 4. Ett tips, läs livsmedelsverkets broschyr om måltider i förskolan 😀 den ingår även som kurslitteratur på förskollärarlinjen på universitetet!

  1. Jag läser till förskollärare, jag är även utbildad kostrådgivare och jag har inget som helst förtroende för livsmedelsverkets rekommendationer, eftersom att de baseras inte dirket på vetenskapliga objektiva forskningsstudier. Utan på forskning finansierad av både socialstyrelsen och fd. brödinstitutet. Med det med i bakhuvudet skulle jag också önska att skolmaten blev mer miljövänlig och hälsosammare i förskolan / skolan.

 5. Det får inte bli ett överdrivet ”nyttighetstänk” när det gäller barnens mat, det om något är inte hälsosamt. Jag tror lagom är bäst, lite hemlagat lite halvfabrikat. Jag tycker maten på vår förskola överlag är bra.

  1. Kag håller helt med dig! Nu handlade ju det här bara om förskolematen. Här hemma blir det både veganskt, korv, grönsaker, blodpudding, frukt osv. Mest hemlagat såklart eftersom jag tycker det är viktigt. Men aldrig prat om ”onyttigt” eller ”nyttigt”, det är bara ”mat” vi äter 🙂

   1. Med äldre barn kan man prata lite vad som är nyttigt mindre nyttigt etc tycker jag – superbra tv-programs tips Frågefilurerna på Netflix avsnitt ”Varför kan man inte äta efterrätt jämt?”

 6. Jag tycker som du, att de ska endast servera eko produkter och matsedeln ska vara genomtänkt. Det finns många gånger jag tagit i kontakt med köket pga av olika saker som serveras på förskolan. En enkel sak är tex yogurt: välj hellre en naturell ist för smaksatt om det ska finnas. Det genomfördes. När de serverades pizza så åt inte mitt barn något, så hon fick annan mat, fisk och potatis för att de är så viktigt att hon får i sig mat pga kronisk autoimin sjukdom, diabetes typ 1. Snabba kolhydrater är super viktig för min dotter vid ett lågt blodsocker men är inte alls nödvändigt för henne annars, då hennes blodsocker blir total kaos. Även om potatis inte är det bästa allternativet så är det bättre än pizza. Jag vet att allt kan inte passa alla men de borde ändå finnas lagar och riktlinjer om vad som skall serveras åt barn. Det kan inte då vara pizza iaf… Om man vill ge sitt barn det, så kan man faktiskt göra det hemma. Tycker det är jätte bra att du tar upp frågan och lyfter medvetenheten!

 7. Jag har jobbat en del på olila förskolor samt haft mycket pratik( är barnskötare) och har aldrig upplevt att maten är dålig eller så. Väldigt sällan det har varit dåliga halvfabrikat och snabba kolhydrater. Det har servetats både fisk, vegetraiskt kyckling och kött och mycket grönsaker och bra mellanmål med grövre bröd och bra pålägg. Mjölken är alltid ekologisk och maten i den utsträckning det går. Tyvärr är det ju ofast en ganska matbudget. På den förskolan jag har jobbat mest på så har de varit ett väldigt sunt tänk och syn på mat, vi har pratat om varför vi behöver äta men att alla familjer äter olika och uppmuntrar barnen till att smaka men tycker de inte om det så är det ingen som tvingar dem att äta. Och om föräldrar har haft synpunkter/ önskemål om maten har både pesagoger och kökspersonal tagit emot det och uppskatat önskemål osv. Blev visst en lång kommentar nu men som sagt är min upplevelse av mat i förskolan bra och det uppskattas alltid när föräldrar kommer med tankar och önskemål om maten😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

4 goda grötfrukostar

Vi startar upp veckan med ett härligt grötinlägg! Hösten börjar ju komma smygande.. Är det fler än jag som får ett extremt grötsug på hösten? Jag äter för det mesta ägg- och ostmackor till frukost numera, men tar gärna en rejäl gröttalltik till lunch istället.

En varm gröt hör hösten till och sitter alltid fint kyliga morgnar, dagar eller kvällar. En väl komponerad gröt funkar faktiskt precis lika bra till lunch eller middag, som till frukost.

Jag har så många olika grötrecept i arkivet och i det här inlägget har jag plockat fram fyra gamla favoriter som jag vill tisdagstipsa er om! Klicka på texten ovanför varje bild för att komma till receptet ♥

Quinoagröt med kokos- och bananglass

Img 4889

Mjölkfri risgrynsgröt

Img 8216

Ballerinakakagröt

Img 4399

Ugnsbakad gröt med banan och jordnötter

Img 5694

Ugnsbakad gröt är något alldeles extra, och vill ni ha fler recept på just ugnsbakad gröt hittar ni det här!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Middagsmeny vecka 38

Tjoho! Då var det söndag och dags för veckans middagsmeny! Elsa ligger ute och sover i skrivande stund, så jag och Pelle har precis planerat veckans middagar och skrivit ihop en handlingslista. Så snart Elsa vaknar tänkte vi åka iväg, veckohandla och köra en söndagsfika på Bergvik. Det är en mysig tradition vi haft ett bra tag nu!

Är så pepp på nya veckan och vardagen som börjar rulla på. Ska bli så skönt med lite jobbrutiner igen! Men nu ska jag inte babbla mer utan ge er veckans middagsmeny. Hoppas ni hittar lite inspiration. På fredag ska vi äta en smarrig kräftpasta som jag kommer lägga upp recept på inom kort, den vill ni INTE missa. Så god och uppskattad av hela familjen här!

Middagsmeny vecka 38:

Måndag: vegansk bolognese

Tisdag: älgfärsbullar i tomatsås med pasta

Onsdag: laxplåt

Torsdag: jordnötsbiffar med sötpotatispommes

Fredag: kräftpasta

S5 5b9e3167c194c

S5 2 5b9e31eca7f0b

Ha en fin söndag kompisar!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Middag med hemodlade tomater

Våra tomatplantor har helt plötsligt exploderat! Vi har numera mängder med mogna tomater VARJE dag som vi måste plocka in. Hur underbart? Vi har ätit stora tomatsallader till varje måltid sen några veckor tillbaka, och jag tröttar aldrig!

Ja alltså, mogna och solvarma hemodlade tomater är så fantastiskt gott. De smakar så mycket mer än de man köper i butik och är verkligen goda precis som de är. Men vi hinns riste äta alla tomater i den fart de mognar nu, så idag kände jag att jag ville göra något gott till middag med våra goda tomater!

Frågade mina följare på Instagram om de hade några tips och fick ett helt gäng! Jag fastnade speciellt för en tomatsmulpaj som någon tipsade om och bestämde ganska snabbt att den fick det bli!

Oj så gott det var! Den här pajen kommer jag garanterat att göra igen. Vi serverade den med en stor sallad med tomat, ruccola, mozzarella, olivolja och flingsalt. Passade väldigt bra ihop, och det kändes inte som att det blev för mycket tomater trots att både salladen och pajen innehöll en hel del.

Receptet på pajen finns hos Luise!

Img 8908

Img 8898

Img 8899

Img 8900

Img 8901

Img 8907

Img 8911

Har fortfarande en stor skål med tomater kvar och massa fler på gång, så tänkte passa på att göra en egen tomatsås och någon krämig pastarätt med tomater i också. Det får bli i veckan som kommer!

Hoppas att ni har en fin lördag! Här har Elsa precis somnat nu så jag och Pelle ska sätta på Homeland och mysa i soffan! Älskar lördagskvällarna!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tips på fredagsmat

 

Img 8561

Funderar du redan nu på vad du ska äta ikväll? Då kommer här ett tips på typ världens bästa fredagsmat!

För ett par veckor sedan gjorde vi något väldigt enkelt men ack så gott till fredagsmys. Vi älskar plockmat så det blev tapasinspirerad middag innehållande tomat- och mozzarellasallad med basilika, sötpotatispommes, baconlindade dadlar, en grönsallad, oliver och knäcke med philadelphiaost.

Img 7132

Elsa har varit inne i en period då hon behövt mycket närhet. Det brukar vara så under utvecklingsfaser. Hon vill vara nära och med i det jag gör. Som mamma får man ibland därför vara lite påhittig.

Att sätta Elsa i diskhon och låta henne leka lite med vatten samtidigt som jag lagar maten har räddat mig många gånger kan jag lova. Där sysselsätter hon sig i en evighet och jag kan laga mat i lugn och ro. Klart det blir lite kaotiskt, blött i köket o.s.v. men vad gör det om hundra år? Jag har hellre en glad unge!

Img 8556

Img 8557

Åter till maten! Medan Elsa satt i diskhon, lekte med sötpotatisskal och hällde vatten på sig själv klyftade jag sötpotatisen och gnuggade in den i potatismjöl. Gör man det med sötpotatis så blir den mycket krispigare. Sedan ringlar jag över olivolja, strör på salt och kör in dem i ugnen på 225 grader tills de får färg. Blir så ljuvligt gott!

Gjorde även en plåt med färska dadlar som jag lindade bacon runt. En gammal favorit som aldrig blir tråkig på tapasbordet!

I salladen hade jag mache, spenat, gurka, paprika, oliver och vindruvor. Och den andra salladen är inte svårare än att varva skivad mozzarella med skivad tomat. Avslutningsvis lite olivolja och salt även på detta och middagen är redo att serveras!

Img 8563

Vill passa på att tipsa om Vilmas knäckebröd. De har några glutenfria varianter och jag gillar verkligen nötknäcket med mandlar och hasselnötter. Det är så gott och brukar finnas i hyllan med knäckebröd i de flesta butiker!

Img 8567

Img 8565

Img 8568

Img 8570

Nu måste jag kila iväg, men hoppas att ni får en fantastisk fredag allihopa! Lova att unna er något fint som skänker välmående idag? <3

Kram / Emma

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Inskolning på förskolan och recept på banankaka

Klockan är prick 13.00 och jag sitter i uterummet, äter banankaka med jordnötssmörskräm och dricker en kokoslatte till det. Det smakar ljuvligt och är en ny fikafavorit sen några veckor tillbaka. Receptet på banankakan har jag hittat hos Susanna och jag delar det med er här nere om ni är nyfikna på att prova. Världens godaste och enklaste mellanmål ju, och funkar även fint till små magar!

Idag har jag och Elsa gjort tredje inskolningsdagen på förskolan, och jag har en så varm och glad känsla i kroppen. De här första dagarna har gått över förväntan med tanke på hur mammig Elsa varit sen jag kom hem från Stockholm, men hon börjar kännas trygg och verkar tycka att det är himla kul att vara där.

Själv tycker jag att det känns så skönt att få lära känna förskolan lite, det känns så viktigt att vi alla blir trygga med varandra, och i och med inskolningen får vi ju chansen att bli det. Det är en väldigt liten förskola Elsa ska gå på, det är bara 10 barn (i åldrarna 1-3) på 3 pedagoger. Av det jag har sett så är barnen så gulliga och snälla mot varandra och jag är fascinerad över hur det kan vara så lugnt med så många små barn ändå. Och pedagogerna! De är helt fantastiskt och det värmer i mammahjärtat att se dem med Elsa. Det här kommer bli bra <3

Nu har vi en dag kvar innan det blir helg och nästa vecka är tanken att vi ska börja prova att lämna lite. Anar att det säkert kommer en reaktion från Elsa, men ska försöka påminna mig själv om att vara trygg och lugn för Elsas skull. Men nu efter att ha varit där i några dagar och fått lära känna gruppen och sett att Elsa trivs så känns det faktiskt bra! Så tacksam över den känslan!

Jahapp! Det var dagens tankar från mig! Nu kan ni scrolla om ni vill ha recept på bananbrödet.

Img 8850

Img 8858

Enkelt och så gott bananbröd

Ingredienser till 1 bröd

3 medelstora gul-bruna bananer
4 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 dl kokosolja
1.5 kryddmått salt
1 tsk kardemumma

Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Häll över smeten i en silikonform eller en smord brödform. Toppa exempelvis med en skivad banan/kokos/valnötter/fröer. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter.

Susanna brukar dock ha i både proteinpulver och kanel i sin kaka, men jag har skippat det. Orginalreceptet hittar ni inne hos henne!

Har ni barn ska ni absolut testa att servera den här, Elsa älskar den!

Img 8847

Img 8855

Hoppas ni får en fin eftermiddag! Här skiner solen så vi ska ta en tur med ryggsäcken till utegymmet tänkte jag.

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ett inlägg om våra kommande resplaner

Hallå kompisar! Jag har ju nämnt att vi vill åka till Sri Lanka i vinter, och jag har fått en del frågor kring det, så jag tänkte att jag skulle uppdatera er lite på resefronten.

Img 8728

I vårt förhållande är det jag som är den drivande när det kommer till resor. Det är oftast jag som kommer på idéer, gör efterforskningar och planerar. Pelle behöver lång (läs LÅÅÅÅÅNG) betänke- och bearbetsningstid, så oftast tar det ett tag innan jag får igenom mina förslag. Hehe.

Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag är en typisk ”go with the flow”, och när jag hittar eller kommer på något som känns bra ser jag ingen anledning att vänta. Jag vill boka DIREKT! Men Pelle har ett annat konsekvenstänk än vad jag har vilket jag gillar och ogillar. Jag kan bli knäpp av att inte få följa mina känslor, men han får mig oftast att tänka i andra banor och ta hänsyn till saker jag inte skulle tänkt på själv, vilket är bra.

Img 5503

När jag i början av sommaren kom med förslaget att vi skulle åka till Sri Lanka tyckte han inte att det var ett bra förslag. För lång restid med Elsa var det största argumentet. 7 timmar, som vi flög till Dubai var max som han kunde tänka sig och Sri Lanka är ju minst det dubbla och blir därför många timmars restid sammanlagt. Restiden är verkligen den största nackdelen när man vill resa vintertid, man måste åka så långt.

Efter resan till Dubai var vi också överens om att ”aldrig mera nattflyg med barn”. Även om den resan gick väldigt bra, så var det sjukt jobbigt att vara vaken en hel natt och ta hand om en bebis på ett flyg (som ändå sov ganska mycket). Vi har pratat lite kring det här med att flyga med barn i framtiden och är överns om att vi hellre tar smällen med ett vaket barn dagtid när vi alla är lite piggare. Tror ändå aldrig att det kommer att kännas ”lätt” att flyga med ett litet barn, det kommer vara en utmaning, lika bra att ställa in sig på det. Men förhoppningsvis blir det bara lättare och lättare desto äldre hon blir.

Img 8805

Iallafall. Eftersom Pelle tyckte flyget kändes för långt började jag fila på alternativ. Kom på att vi ju kunde flyga till Dubai, ”mellanlanda” där en vecka (en natt på hemvägen) och sedan flyga vidare till Sri Lanka i två veckor. Då skulle flyet till Dubai vara 6,5 timmar och flyget till Sri Lanka 4,5 timmar, båda sträckorna lite längre tillbaka. Jag hittade flyg dagtid på alla sträckor (med Emirates dessutom som är det bästa flygbolaget jag flugit med), vilket passade oss så bra. Biljetterna låg på under 11000 för oss alla tre, så bättre kunde det inte bli tänkte jag!

Men Pelle var ändå inte övertygad. Som sagt, bearbetningstiden är lång och jag kände att han kanske inte ville detta. Så jag tänkte att det fick vara en stund. Vi kanske kom på något annat som vi båda ville mer.

Img 9205

Sommaren gick i ett och det var inte förrän vi kom tillbaka från husvagnssemestern som vi började prata om en vinterresa igen. Sri Lanka dök återigen upp och den här gången var vi överens. Pelle hade fått bearbeta det ett par månader, hehe. Flygbiljetterna fanns kvar, så vi satte igång att göra efterforskningar på boende, vad vi ville uppleva och satte någon slags resplan. Det tog några veckor eftersom vi bara hade tiden för reseplanering efter att Elsa somnat om kvällarna. Och det tar verkligen TID att reseplanera. Och nu när vi reser med barn är vi väldigt kräsna, vilket gör att det tar extra långt id att hitta det ”bästa”.

För prick en vecka sedan hade vi allt klart och skulle boka. Men vet ni vad som händer? Flygbiljetterna finns inte kvar! Vi kom hela vägen till ”betalning”, men sen kunde den inte genomföras eftersom platserna var borta. Efter att ha varit i kontakt med resebolaget så fick vi veta att det var så olyckligt att platserna hos Emitares tagit slut och att flygbolaget av någon anledning inte uppdaterat om detta. Det händer tyvärr ibland.

Det finns platser kvar, men nu är dessa flygbiljetter svindyra, och då menar jag minst det dubbla mot vad vi hade räknat med. Det blir helt enkelt för dyrt för oss. Det hade ju varit en sak om vi skulle varit borta länge, typ några månader, men att lägga 25000:- i flyg för enbart 3 veckor finns inte på kartan vill jag lova. Med de hotellen vi hade kollat ut blev det totala priset för resan då närmare 60000:-. SEXTIO TUSEN! Vi hade en budget på 40000:-, men bestred den lite redan när vi kollade hotell och ville ha bra standard och flera specifika önskemål med Elsa.

Img 5547

Gud, vi är så irriterade över detta! Så mycket tid vi (eller mest jag) har lagt ner på att planera den här resan. Och vi hade verkligen ställt in oss på Dubai och Sri Lanka nu i vinter, det var ju vår 30-årsresa! Men det får kanske vänta ett år, så får vi vara snabbare med att boka den resan isåfall. För Sri Lanka, dit vill vi ju båda två nu!

Men i vinter funderar vi nu på att åka på två kortare charterresor istället, bara för att göra det enkelt för oss. Vi vill så gärna komma iväg och bara njuta av semester och mysig familjetid. Jag älskar Sverige april-oktober och är inget stort fan av de mörkaste månaderna, tycker de är för långa och vill därför gärna resa just dessa månader. Vi har en tanke om att åka till Kanarieöarna nu i höst en vecka och kanske Kroatien eller Grekland i vår. Det blir dessutom kortare flygresor nu när Elsa är så liten, vilket kan vara skönt för oss alla. Charter känns ju rätt smidigt när man reser med en liten över lag. Bamseklubb och familjehotell liksom. Så långt ifrån det jag och Pelle har dragits tills innan, men nu lockar det faktiskt om jag ska vara ärlig.

Ja ni, det blev ett långt inlägg det här. Det var inte meningen, men var tydligen många tankar som skulle ut! Att resa med barn alltså, så mycket att ta hänsyn till när man blivit hönsig och bekväm av sig, hehe.

Tack för att ni orkade läsa anda hit och hoppas jag inte tråkade ut er!

Ska ni resa något i vinter?

Kram / Emma.

 1. Flygbiljetter … Redan när jag kom till 11.000 SEK för två vuxna och ett barn anade jag ugglor. Sådana biljetter finns bara som kosmetika och utan bagage och sedan när man kommer till sista sidan så är de slut och så föreslås man alternativ och då är folk så desperata att de tar typ vad som helst.
  Det där med flygbiljetter och bagage … Det är ju bra att valmöjligheten finns, men redan där känner man sig lite lurad när man letat, hittat något bra och så klickar man vidare och upptäcker att man måste betala 1500 SEK till för att ta med sig en väska. Och ska man på en långflygning så har väl 100 % en väska att checka-in?
  Hotell ska man också undersöka med lupp. Jag bokar oftast via hotels.com och priserna ändras upp och ner flera gånger om dagen.
  Både vad gäller flyg och hotell ser jag en tendens till att det är lägre pris mitt i veckan på dagtid (folk jobbar trots allt oftast på vardagarna mitt på dagen) och så går priserna upp på kvällar och helger.

 2. Att resa är fantastiskt, men tyvärr är det svårt att göra på ett för mig miljömässigt OK sätt. Jag kan inte riktigt med att flyga, i och med de stora utsläpp som flyget skapar. Till min stora sorg eftersom delar av min släkt bor i Malaysia, och det finns många platser jag skulle vilja besöka.

  Hur tänker du runt miljö och resande? Efter sommarens extremvärme har jag mer klimatångest än någonsin. Kollektivtrafik och tåg känns OK, bil får jag extremt dåligt samvete om vi åker (även om det bara är 7 mil till landet 2 ggr per år, det går inga bussar alls). Visst kan man klimatkompensera, men även om man gör det, hade det blivit mindre utsläpp om man INTE hade åkt…

  Kramisar, och hoppas att ni hittar någon resa som passar! Och som inte är för dyr…

  1. Jag känner likadant som du, har inte heller samvete att flyga längre med tanke på miljön. Speciellt efter att jag skaffade barn så tänker jag mer på vilken framtid de kommer få om vi inte ändrar vårt beteende. Men jag älskar också att resa. Tur att man kan ta tåget inom Europa iaf😊 finns många platser där som jag inte besökt ännu som jag vill till.

 3. Men nej vad surt! Tycker det rätt ofta är sådär tyvärr 🙁
  Sen, det är ju olika hur man känner men själv känner jag att nattflyg med yngre barn är överlägset. Väljer alltid det om jag kan, betalar gärna extra för det.

  Vi åker till Guadeloupe i vinter, eller redan i november vill säga (för mkt sug efter skidor i vinter-vinter). Flyg till Paris en kväll, sover där på flygplatshotell (orly) och sedan ”inrikes” direkt 8 timmar. Så pepp på den destinationen!

  Nästa år hoppas jag på zanzibar. Redan börjat sälja in hos Henke (som också behöver lite tid på sig oftast haha) och barnen (som är stora nog att ha åsikter om julen).

 4. Hur tänker ni som gillar att resa kring flyg och miljöpåverkan, är det något ni funderar över? Inget dömande eller så utan bara nyfiken😊 Har själv klimatångest delux efter denna sommaren och alla larm om den globala uppvärmningen och världen vi lämnar efter oss till våra barn. Intressant att höra hur du som influencer som verkar värna om naturen tänker kring detta. Som sagt, inget påhopp utan bara nyfiken då jag själv som också gillar att resa funderar mycket kring detta. Gillar din blogg😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ansiktsblindhet, beroeenden, humör och en hel del annat

Blev sugen på en lista och kom på att jag läste en hos Vanja för ett tag sen, så jag lånade den hit idag. Varsågoda, här kommer lite mitt-i-veckan-läsning i form av en blogglista!

Img 7334

Hur gammal är du?

Jag blev 29 år i januari. Var påväg att skriva 28 då jag liksom inte riktigt hunnit med att tänka på mig själv senaste året! Men om några månader är jag alltså 30, det känns fint ändå.

Hur gammal känner du dig?

Känner mig inte ”ung” längre, utan tycker faktiskt att jag börjar känna mig vuxen på riktigt. Och det är positivt. Tycker livet bara blir bättre och bättre desto äldre jag blir.

Var bor du?

I ett parhus på Hammarö utan för Karlstad. Vi flyttade hit för nästan prick 3 år sedan nu och trivs så fantastiskt bra just här. För oss har ett parhus varit alldeles lagom. Huset är perfekt stort, vi har en liten trädgård, ett nybyggt uterum som vi älskar, närhet till skog och vackra omgivningar och bor inte alls långt från mina systrar, vilket är ovärdeligt.

Vad har du gjort idag?

Är måndag kväll när jag skriver detta. Jag och Elsa har varit på förskolan och gjort första inskolningsdagen. Det var en tidig morgon för oss båda, så Elsa var väldigt trött och mammig. Satt mest i mitt knä, men vågade sig ändå ut och leka lite med de andra barnen, hälsa på pedagogerna och undersöka allt spännande, så det gick bra skulle jag säga. Nu under eftermiddagen tog Pelle över Elsa så jag har fått tid att jobba. Har köttat jobb framför datorn och slog sedan ihop min egen träning med att köra en PT-kund vid Kilenegården (gick dit och sprang hem). Är så roligt att vara igång igen! Nu har jag precis haft en telefonmöte angående ett kommande samarbete och ska alldeles strax stänga ner datorn, koka en kopp te, göra lite kvällsfika och se ett avsnitt Homeland med Pelle innan läggdags.

Sommar, höst, vinter eller vår – vilken årstid föredrar du?

Sommar helt klart, även om jag tycker att alla årstider har sin egen charm. Finns inget som slår sol, ljus och värme. Jag älskar också riktiga vargavintrar, men tycker den mörka årstiden är för lång. Vill helst resa till ett varmt och soligt land varje vinter.

Är du beroende av någonting?

Kan jag skriva scones här? Skulle inte vilja leva livet utan det. Och kaffe då såklart.

S5 5b97fa89a6366

Nämn en sak som man kanske inte vet om dig?

Jag lider av någon form av ansiktsblindhet, vilket är så pinsamt. Jag kan känna igen människor jag träffat tidigare, men har jättesvårt att placera dem och minnas i vilket sammanhang vi träffats förut. Jag kan också helt glömma bort vissa ansikten, som t.e.x min systers ex som jag träffades nyligen (hon var tillsammans med honom 2010, så visserligen var det ett tag sedan), men jag reflekterade inte ens över om jag kände killen förrän han frågade om jag inte kände igen honom. Det är så pinsamt!

Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Efter två dygn i Stockholm förra veckan så vill jag just nu inte befinna mig någon annanstans än med min dotter. Har aldrig saknat en människa så mycket som jag gjorde då. Fy sjutton! Vill bara vara hemma och krama henne för alltid. Kan jag få det?

Img 7668

Vad är du på för humör just nu?

Väldigt blandat i och med inskoningen på förskolan, men det vet ni ju sedan tidigare. Jag mår just i detta nu bra, känner mig glad och har i grund och botten en lugn och trygg känsla inom mig. Jag ser fram emot den nya vardagen som väntar oss i höst. Samtidigt så tycker jag stora förändringar, som den här nya vardagen innebär, är jobbiga. Jag längtar tills de nya rutinerna satt sig lite mer och vi kommit in i den nya vardagen.

Vilket är ditt favoritgodis?

Svårt att välja EN favorit. Jag älskar lakritsfudge, mörk mintchoklad eller döskallar i skum (Bubs) som finns i olika färger. Godast är de med lakritssmak. Det bästa är att jag får allt med lakrits för mig själv, för Pelle gillar inte det.

Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Morgonmänniska alla gånger. Dock är jag inte alls lika morgonpigg som småbarnsförälder, så nu är jag visst både kvällstrött och morgontrött. Undrar när jag kommer känna mig pigg igen? Livet som mamma! Men att få gå upp och äta frukost slår all trötthet i värden. Älskar frukost!

Img 7096

Har du blivit sydd någon gång?

Ja efter förlossningen. Det var verkligen inte alls så farligt att brista som jag hade föreställt mig. Läs inlägget om det här!

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Pelle <3 Bara att han masserar mig utan att jag ber om det gör honom till världens bästa. Ingen stor grej, men det är de där små grejerna som han gör i vardagen som gör honom till den fina killen han är. Älskar honom precis så!

Är du blyg?

Om jag ska vara ärlig så är jag inte den som gillar att stå i centrum och ta för mig i sociala sammanhang. Med personer som jag känner är jag trygg och inte blyg, men i sociala sammanhang där jag inte känner någon kan jag tycka att det är jobbigt. Jag är mer en sån person som gillar att sitta med och lyssna på vad andra säger än att delta själv.

Vad heter du andranamn?

Isabel.

Vill du gifta dig?

JA! Drömmer inte om något stort, pampigt bröllop med fest och liknande. Jag skulle vilja gifta mig, ha närmaste familjen närvarande och äta en riktigt god middag efteråt. Detta är vi båda överens om att vi vill någon gång (jag ganska snart). Jag väntar otåligt på att Pelle ska fria bara. Undrar om det kommer att hända?

31959826 10155501349484646 5830020592211853312 n

Foto: Caroline Dahlén.

Kram / Emma.

LOADING..

Att vakna med ångest

Ibland vaknar jag med ångest. Oftast beror min ångest på stress och då hjälper det sällan att försöka skynda igenom allt det där som gör mig stressad, ändå så är det så jag under många år försökt bota stressen.

Men, de senaste åren har jag lärt mig att det jag behöver göra, är att göra tvärt emot. Inte springa iväg och prestera. Utan stanna upp. Vila. Acceptera. Tänka om. Vara med det som är.

I sommar har jag gjort de flesta av mina meditationer på morgonen. Jag har då gått direkt från sängen till meditationskudden trots att det tagit emot vissa gånger.

Det jag upptäckt när jag mediterat på morgonen är att min ångest oftast försvunnit då, eller iallafall lättat ganska mycket. Den där lilla stunden här och nu (oftast 20 minuter) av mental vila, fokusering och lugna andetag gör så mycket. Den ger mig perspektiv på saker och ting, jag får ny energi och bättre ordning bland känslorna.

Så nu när jag vaknar med ångest prioriterar jag alltid att meditera en stund. Övar på att bara vara med det som är. Få ordning på tankarna. Påminner mig om att nuet är det viktigaste.

Och det funkar ju! Ville dela med mig av det till er eftersom jag tänker att ni är fler där ute som gjort samma som jag. Stressat för mycket alltså. Kom ihåg att vara rädda om er!

Processed with VSCO with a7 preset

Läs mer!

10 saker som får mig att må bättre när jag har ångest

Kram / Emma.

 1. Det känns fel att vara avundsjuk på sånt här men ärligt talat så är jag det… Jag behöver detta otroligt mkt men när jag mår som värst, och det kan pågår i flera veckor så är det mer eller mindre omöjligt att göra avslappningsövningar då min diafragma är så sjukt spänd!! Det tar liksom emot helt… 🙁 Usch vad jag önskade att jag hade ett knep mot min ångest/stress.

  Önskar en dag att jag kan ta efter dig, du är verkligen en inspiration!

  1. Har du testat att öva ändå och se vad som händer? Om du undersöker den spända diafragman och bara är med det som är? Se vad du upptäcker <3 kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rödbetsbiffar med matig sallad

Hallå kompisar! Nu ska ni få recept på världens godaste rödbetsbiffar! Min vän Sanna tipsade mig om dessa och HELLSKOTTA så goda de var (!!!) Jag har nog aldrig ätit godare rödbetsbiffar faktiskt.

Hemligheten i dessa biffar är parmesan som gör dem sådär härligt ostiga i smaken samtidigt som de har ett perfekt tuggmotstånd tack vare de rårivna rödbetorna. Jag serverade med dem en matig sallad som liksom blev pricken över i:et.

Rödbetsbiffar med en matig sallad var det ja! Här får ni en riktig, RIKTIGT god näringsbomb att ställa fram på era middagsbord.

Scrolla för recept!

Img 8536

Img 8530

Rödbetsbiffar

3-4 personer

500 g grovrivna rödbetor
1 hel riven parmesanost
1 dl havregryn
1/2 dl maizena
20 blad ramslök (eller 2 vitlöksklyftor om du tål vitlök)
2 ägg
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka ramslök/ vitlök och fräs försiktigt i lite olja till det blir mjukt. Skala och riv rödbetorna grovt. Krama ur så mycket saft från rödbetorna som möjligt. Blanda rödbetor med lök, parmesanost, havregryn, maizena, ägg och kryddor. Låt stå cirka 30 minuter. Forma till biffar som du steker i kokosolja till de blir gyllene på båda sidor. Flytta över till en bakplåtspapperklädd plåt och grädda i ugnen i 10 minuter. 

Matig sallad

4 personer

4 portioner kokt quinoa
200 g fetaost
8 babyplommontomater
1/2 gurka
1/2 paprika
10 soltorkade tomater i olja
30 g ruccola
1 näve cashewnötter
1-2 nypor sesamfrön
Salt, peppar och chiliflakes

Hacka grönsaker och blanda ihop alla ingredienser.

Servera biffarna med salladen och lite matyoghurt!

Img 8531

Img 8538

Tips!

Gör en stor sats av biffarna och frys in dem! Du funkar utmärkt att frysa och att ta fram vid behov.

Kram / Emma.

 1. Tack för tips och recept!
  Satt precis och googlade något nytt biffrecept för veckan och detta blir perfekt! Har fortfarande mycket rödbetor kvar i landet som vi måste äta upp snart 😉
  Kram <3

 2. Hej,

  Såg supergoda ut men har sett olika i olika recept så undrar om du använder förkokta rödbetor eller är det rårivna rödbetor?

 3. Det här var jättegott! 🙂 Lite pill att skala alla rödbetor. Och tar ju en stund att först steka biffarna, och sen köra dem i ugnen. Dessutom ska det vila en halvtimme. Så det var ju inte direkt någon snabb vardagsmat 🙂 Men gott var det!

  Min parmesanostbit vägde 1 kg. Tyckte det kändes lite överdrivet att ha i hela 😉 Så jag körde på 175 gram. Det blev bra 🙂 Och rödbetorna körde jag knappt 500 g skalad vikt. Kommer inte exakt ihåg vad det var för vikt med skalet på, men säkert 600 g i alla fall.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Veckans middagsmeny vecka 37

Hej kompisar! Det är så roligt att ni hör av er och berättar att ni saknat veckans middagsmeny. Som jag skrev förra veckan kommer ju vår vardag att dra igång på riktigt nu i och med att Elsa ska börja på förskolan och jag ska jobba tre dagar i veckan.

För att allt ska rulla på smidigt känns det nu viktigaste än någonsin att planera och strukturera maten. Jag börjar verkligen förstå vilket livspussel det innebär att ha barn, jobba, ta hand om ett hem o.s.v. Allt som underlättar är GULD och matplaneringen kommer återigen få ta plats i vårt liv. Jag lovar att jag ska börja dela med mig igen!

Elsa blev ju sjuk förra veckan, men imorgon påbörjar vi inskolningen på riktigt. Idag har vi därför storhandlat (som ju också är en stor del av planeringen – det underlättar så mycket när allt finns hemma) och fixat här hemma. Elsas lilla förskoleryggsäck står packad och jag ser fram emot en ny vardag för vår familj.

Men nu ska jag inte sväva iväg mer utan dela med mig av veckans middagsmeny. Vi kör måndag till fredag eftersom vi känner att vi vill ha helgen fri och kunna gå på känsla då!

Middagsmeny vecka 37:

Måndag: pestopasta

Tisdag: räksallad

Onsdaggrillad pestokyckling med rotfrukter och ädelostsås

Torsdagspenatbollar- med quinoa och fetaostsallad

Fredag: pizza med sötpotatis och chévre

S4

S4 5

S4 2

S4 4

S4 3

Önskar er en snäll och härlig vecka!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Så känner jag mig nu

Vill börja det här inlägget med att tacka för all respons på gårdagens inlägg. Ni anar inte hur mycket det betyder att ni tar er tiden och kommenterar. TACK!

Det är fredag, klockan är 17.35 och jag sitter på tåget hem från Stockholm. Eller hem, det ska jag ju inte. Elsa är hos mina föräldrar, så när jag kommer fram till Karlstad ikväll hämtar Pelle upp mig på stationen, och så bilar vi upp till Torsby sen. Strax efter nio ikväll får jag förhoppningsvis krypa ner i sängen hos Elsa och gosa in mig i hennes bebisnacke. LÄNGTAR!!!

Jag är väldigt trött, men känner mig samtidigt påfylld av ny energi. Det har varit så lärorika dagar med givande samtal och möten med modiga, och SÅ inspirerande människor. Tänk vilken gåva det är att få ta del av andra människor, och vad mycket man kan lära sig av att dela med andra. Wow säger jag bara!

Även om längtan efter Elsa är den allra största känslan just nu känner jag mig väldigt tacksam och tillfreds med det som är här och nu. Jag känner mig inspirerad och ser så mycket fram emot att fortsätta att utforska mindfulness och resan inom mig.  Det här är bara början!

Nu ska jag jobba lite innan jag stänger ner datorn för att bara vara och smälta in dagarna som varit. Jag har precis tryckt i mig en hamburgare från Burger King till tågmiddag. Det fick bli så eftersom jag behövde något i farten när jag var på väg till tåget. Inte lika glammig och mysig som gårdagens middag, som intogs på en uteservering i kvällssolen med en kär vän. Vi åt helt galet goda quesedillas med sötpotatis på The Green Queen, och med det sagt får ett par bilder på gårdagens middag avsluta det här inlägget.

Img 7680

Img 7681

Trevlig helg!

Kram / Emma.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag berhöver er hjälp!

Hej kompisar! Jag skulle behöva er hjälp. Sitter och försöker göra någon slags bloggplan för hösten och vill såklart att ni ska vara med och påverka eftersom det är ni som är inne här och läser.

Jag tänker såhär. Mitt mål är att jag måndag till fredag ska publicera 1-2 inlägg (helst två, men jag måste ju vara realistisk och det kanske inte kommer att bli två varje dag, men jag kan ju ha det som mål iallafall) om dagen igen och även något på helgen. Jag tänker att ett inlägg om dagen kommer få handla om något vettigt så som recept, mindfulness, träning osv. Sen tänkte jag att ett av inläggen får bli typ ”vardagsinlägg” där jag skriver lite om min vardag med familjen, Elsa, trädgården o.s.v. helt enkelt.

Vad tror ni om det? Är ni ens intresserade av att läsa om vardagen? Ibland när jag sitter och skriver om vad jag eller vi gjort på dagarna så får jag bara en känsla av att ”varför skulle någon vilja läsa om vad jag gör på dagarna?”. Vill ni läsa om det?

Kom gärna med önskemål på rubriker eller frågor som jag kan ta upp i ett inlägg! Önskar helt enkelt lite feedback så att jag kan anpassa innehållet efter vad ni vill läsa om.

Till sist vill jag bara tala om hur mycket era kommentarer gör för mig i mitt arbete! När det ekar tomt i kommentarsfältet får jag ibland känslan av att ”äh, varför ska jag blogga för, det är ändå ingen som läser”, fast att statistiksiffran säger något helt annat. Älskar när ni delar med er av tankar, kommer med feedback och på något sätt visar att ni finns där. Vill att ni ska veta det!

Img 8078

Avsluta inlägget med den här bilden på mig och Elsa från i somras. Världens bästa sommar <3

Kram / Emma.

 1. Åh jag gillar dina vardagsinlägg, just att du beskriver både bra och mindre roliga händelser (vakna nätter etc…), att du beskriver småbarnslivet som det faktiskt är! Din blogg är min favoritblogg, jag tittar in varje dag. Gillar nyttiga recept på bakverk också.

 2. Emma, din blogg är så fin, mysig och du har många vettiga och sunda tankar. Jag tycker skulle uppskatta mer inlägg om mental hälsa kopplat till träning. Med dina erfarenheter, hur du förhåller dig till träning, kost och balans idag jämfört med tidigare. Ny spännande, nyttiga recept är också alltid kul 🙂

  Kram

 3. Jag tycker mkt om din blogg! Jag tycker mest om recept, träningstips och när du skriver om mental hälsa; självkänsla, tips för att sova bättre och så vidare. Sluta inte blogga, det här är en av mina favortibloggar:)

 4. Din blogg är jättebra Emma. Ser gärna fortsatt mycket recept och gärna lite barnmatsfokus med samt tips. Träning och vardag är toppen 😀👍🏻

 5. Jag tycker absolut att du ska fortsätta skriva om din vardag. Jag har själv en dotter som bara är två veckor yngre än Elsa. Faktum är att jag började följa din blogg när jag blev gravid och det har varit så intressant att få följa med på din resa, samtidigt som jag har gjort samma.

 6. Vi vill jättegärna se glimtar ur ditt vardagsliv – och det är så förunnat att få en inblick i det privata, så himla fint av dig att du vill dela det med oss läsare – jag blir SÅ glad när jag ser ett nytt inlägg om er och känslan är alltid så finstämd! Det blir även en positiv start eller avslutning på dagen att få läsa dina inlägg som genomsyras av din kärleksfulla soliga attityd till livet! Så, så länge DU är bekväm med att dela med dig av er vardag så: mer mer mer! <3

 7. Det är jättekul att läsa om livet med Elsa! Era dagar och drömmar och planer! Resorna verkar spännande och är kul att läsa om både planering av resa – kort som lång – vad ni söker på för sorters resor nu när ni har Elsa, vad (ni märker att) hon gillar och även hur det är på resan och vad ni tycker efter hemkomst, bra/dåligt Lätt/svårt osv:)
  Din egen träning och generella tränings tips är också kul att få läsa om 🙂
  Recept, där är mina personliga favoriter de rätter Elsa har gillat bäst (då min är några månader yngre bara och då blir det kul att läsa om något ett annat barn gillat och få lite inspiration) och bara de inlägg med mobilbilder och lite text om vad ni pysslar med är också trevligt att kika in på, ni verkar ha det så fint 🙂

  Din blogg är en riktigt härlig blogg och man blir fylld av ro och känslan av harmoni, tycker den är superbra så Hejja dig 👍🏼

 8. Tycker absolut inte att du behöver känna någon press att skriva två inlägg om dagen! För min del hade det funkat utmärkt med max ett inlägg om dagen. Och då skulle två av de dagarna kunna handla om mat/träning/hälsa och en dag om er vardag 🙂

 9. Hej!!
  Jag följer inte många bloggar( då jag ofta tycker dem blir för mkt) men din blogg är en av få som jag kickar in på i stort sett dagligen, gillar dina sunda tankar och värderingar, man blir lugn och känner inga krav, alla har en vardag och det är både toppar och dalar…

 10. Jag älskar dina vardagsinlägg! Allt annat är förstås också bra, men bloggen skulle inte vara densamma om du inte hade mer personliga inslag med vad du och familjen hittar på 🙂
  Jag tycker det skulle vara intressant att läsa mer om barnuppfostran och hur du tänker kring det allt eftersom Elsa blir större. Jag förstår dock att detta är ett väldigt känsligt ämne och många har synpunker och att alla gör på olika sätt. Men du kanske har några tips på böcker man kan läsa eller något liknande? Jag har inte själv barn men är typ livrädd för att göra fel, säga fel saker etc, helt enkelt uppfostra mitt barn dåligt när/om jag väl får barn hehe.

 11. Hej!
  Jag saknar din matsedel=) gav mig så mkt inspiration.
  Gillar även dina inlägg om vardag. Härligt att läsa.
  Din blogg är helt fantastisk och den enda blogg jag fastnat för=)
  Tack för alla fina inlägg och alla recept.

 12. Du har länge varit en av mina favoritbloggar med fokus på balans i livet, goda och hälsosamma recept, mentalhälsa och en allmänt härlig positiv och ödmjuk framtoning. Jag uppskattar verkligen att läsa din blogg men kommenterar sällan 🙂 För mig personligen är det inte så spännande med vardagsinläggen då det är mycket om livet som småbarnsförälder vilket är väldigt långt ifrån min vardag och därav inte jätteintressant. Tack för en fantastisk blogg och att du delar med dig, kramis!

 13. Tycker mycket om din blogg, bra blandning mellan inspiration, kunskap samt vardagens livsfrågor och utmaningar! Däremot tycker jag att bloggen är svårläst med stor fet stil i den löpande texten samt mycket annonser som tyvärr drar ner intrycket av själva innehållet. Har du funderat på att byta bloggportal eller kan du påverka layouten?
  Tack för en i övrigt fin blogg!

  1. Jag håller med: bloggportalen drar ner bloggens helhetsbetyg. Jag läser ofta från mobil och ibland laddas inte efterföljande inlägg in när man scrollar. Alltför mkt reklam nu. Det var bättre innan du bytte plattform.

   Annars gillar jag din blogg, både vardagsinläggen och inspirationen. Men tycker som någon annan i kommentarerna att det räcker med ett inlägg om dagen.

   Kram

  2. Jag håller också helt med! Det är svårt att få överblick med så himla stora bokstäver. Allt är så himla stort att man inte ser skogen för träden. Dessutom fungerar inte bloggen i Internet Explorer – det går att läsa, men inte att kommenterar. Den som pillat med layouten här har uppenbarligen bara tänkt på surftelefoner, men det finns fortfarande folk som läser grejer på datorn.

 14. Hej!

  Kommenterar sällan men går in varje dag o kikar efter nytt inlägg

  Gillar verkligen dina vardagsinlägg så dem får du gärna fortsätta! Gillar även att det är lite varierat med ”vanligt” liv, mat, träning osv!

  Ser framemot lite mer mindfulness inlägg nu när du läser till instruktör!

  Låter som du har en bra plan!!!

  Kram

 15. Jag gillar verkligen din blods och läser den i princip varje dag! Är väldigt dålig på att kommentera dock. Jag tycker om dina vardagsinlägg mycket, det känns så personligt och ”levande” 🙂 Gillar även andra inlägg om mat, hälsa och träning.

  Kram <3

 16. Läser varje dag, kommenterar tyvärr aldrig, har inget behov av det,
  Har större barn, så läser inte allt gällande Elsa, men läser allt gällande träning/hälsa och recept!!! 👍
  Gillar dina tips på resor, vandringar!
  Delar med dig av friluftsliv.
  Kul med trädgårdstips och se hur ni har det hemma.
  Kanske mer tips på övningar/cirkelträning hemma?

  Jag gillar att läsa!

 17. Hej fina du! Jag läser varje dag och har gjort i flera år, men bara kommenterat ett par gånger. Uppskattar inlägg om resor (det bästa med bloggen!), recept på maträtter, stress och Mindfulness och vardagsinläggen! 🙂
  jag åker till island imorgon och har läst dina tips! Ska bli så kul! Stor kram!!

 18. Jag tycker att det är roligt att läsa om er vardag, absolut en del av det som gör att jag vill kika in hos dig!

  Skulle vara roligt med barnmatstips till dagens alla mål. Du skriver en del om det redan men med en liten som nyss börjat äta vanlig mat så är det värdefullt med inspiration:)

  Som jag kommenterat tidigare vore det kul med ett gästinlägg från din sambo med en recension av fjällmarathonet han sprang och hur han tränat inför det:)

  Att baka nyttigt tycker jag är kul och uppskattar därför alla dina sådana recept:)

  Tack för en toppenblogg!

 19. Jag gillar att läsa om er vardag, det gör bloggen mer levande och roligare att följa!
  Tycker det är roligt att läsa om era resor, vandringar och vardagligt friluftsliv, tips och inspiration om det uppskattas väldigt mycket. Var t.ex. på Nya Zeeland i januari och fick mycket tips från er resa dit innan jag åkte, så tack för det!
  I övrigt är det roligt med recept och matinspiration, hade även gillat recept på nyttiga bakverk.
  Även träningstips uppskattas.
  Gillar att läsa din blogg och har följt den i många år!

 20. Hej Emma!

  Jag gillar verkligen din blogg och inspireras alltid mycket av den. Har läst dina inlägg som riktar sig till de personer med matångest många gånger och nästan alltid funnit tröst i dem, vilket inte är det lättaste. Jag gillar din eftertänksamma blandning av allt i livet, mat, träning, medvetna val och reseberättelser. Men det jag kanske uppskattar mest av allt, paradoxalt nog (eller kanske inte?), dina träningsinlägg på både hemma träningspass och träningspass i gymmet och inläggen om ångest kring träning och mat. På något sätt så inspireras jag till balans och tycker att jag finner mig själv lite mer när jag läst dina tankar. Tack för att du bloggar!

 21. Jag tycker att det låter som en utmärkt plan! Jag älskar dina vardagsinlägg väldigt mycket, likaså de ”vettiga” 😊❤ Din blogg är bäst!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mindful eating övning

Jag sitter på tåget på väg till Stockholm. Imorgon påbörjar jag utbildningen till mindfulnessinstruktör på riktigt och det ska bli så himla roligt. Snart kommer jag att kunna leda egna grupper och redan i höst ska jag få tjuvstarta lite med en pilotgrupp. Bor du i Karlstadstrakten och är sugen på att vara med i den gruppen får du gärna höra av dig till mig på emma@ptbyemma.se, så berättar jag mer!

Eftersom vi ändå är inne på temat mindfulness nu tänkte jag passa på att tipsa om en mindfulnessövning som hjälper dig att bli mer medveten i ditt ätande. Det är en sviiinbra övning!

Jag har fått lära mig att smkaupplevelsen är som intensivast under de första tuggorna vid varje måltid, och därför passar det bra att skapa en vana av att försöka äta de tre första tuggorna så medvetet som möjligt. Därför vill jag dela med mig av övningen ”Tre medvetna smakbitar”.

Gör såhär:

Börja gärna övningen med att ta några medvetna andetag för att landa i ditt kropp och vid matbordet. Känn in hur kroppen känns! Är du hungrig? Hur känns hungern? Ser du fram emot att få äta maten framför dig? Hur känns den längtan?

Studera sedan maten framför dig, undersök färger och former. Lukta på maten och sug in alla dofter. Därefter kan du ta en första smakbit av maten.

Lägg matbiten på tungan och försök att smaka på den utan att tugga på den. Vilka olika smaker kan du lägga märke till? Tugga sedan försiktigt och undersök vilka smaker du då lägger märke till. Testa sedan att försiktigt trycka matbiten med tungspetsen mot gommen, ofta smakar mat som allra mest intensivt när vi gör det.

Lägg sedan märke till konsistensen i det du äter. Hur känns konsistensen av maten i din mun? När du sedan väljer att svälja maten, så gör även det medvetet och studera med nyfikenhet hur det känns. Hur känns det i kroppen efter att du svalt maten?

Ta sedan en till smakbit av maten. Välj det på tallriken eller bordet framför dig som intresserar dig mest nu efter första tuggan. Låt din nyfikenhet styra dig och ät med samma medvetna närvaro. Ta sedan en tredje matbit och ät den på samma sätt.

Var uppmärksam på hur denna enkla övning påverkar resten av måltiden, och studera med nyfikenhet vad det än är du lägger märke till.

Lycka till!

S5

Läs mer!

> Fem tips på hur du kan äta medvetet

Kram / Emma.

LOADING..

Tankar från en onsdag

Det är onsdag och klockan är 10.08. Jag ligger i soffan, är helt slut efter den här morgonen. Elsa vaknade redan 04.30 idag och har inte alls varit på topp. Trött, gnällig och klängig. Min lilla älskling!

Hon har varit hostig och lite snorig ett par dagar nu, men ändå väldigt pigg och glad (förmodligen för att hon sovit hela nätterna från 19-07 och tankat rejält med sömn), så jag tänkte faktiskt att vi skulle kommit iväg till förskolan idag. Men när hon vaknade så tidigt imorse kände jag direkt att det inte skulle bli någon bra dag att börja skola in på.

9,5 timmars sömn är alldeles för lite för henne (hon behöver minst 11 på natten). Och 6 timmar är alldeles för lite för mig. Vi har båda varit väldigt trötta den här morgonen och därför bestämde jag att vi skulle skippa förskolan. Och tur var väl det! Vi skulle ha varit där mellan 9.00-10.30, men vid 9.00 var Elsa så trött att hon bara låg i mina armar och grinade.

Redan 8.30 var jag ute och försökte söva henne i vagnen, men misslyckades. Jag gick runt med henne i selen och försökte få henne att somna på bröstet i soffan. Till slut gick jag upp i sängen och då däckade hon samma stund som jag la ner henne.  Då var klockan 9.21.

Det blir så tokigt de dagar sömnen inte funkar. Det händer inte jätteofta som tur är, men de gånger det händer är det kämpigt. Nu hoppas jag att hon får sova ikapp lite på förmiddagen så eftermiddagen blir bättre! Jag önskar jag kunde lägga mig och sova lite jag också, men jag behöver packa. Jag åker nämligen till Stockholm på utbildning ikväll. Jag kommer inte att vara hemma förrän sent fredag kväll, vilket innebär att Elsa sover när jag kommer och att jag inte kommer att få träffa henne förrän lördag morgon. Jag ser verkligen fram emot utbildningen, men att vara borta ifrån Elsa såhär länge känns inte kul alls.

Fy satan! Jag saknar henne redan innan jag åkt. Hur ska jag klara mig utan henne ända tills på lördag? Jag kommer att bli GALEN av längan och undrar om det någonsin kommer att bli lätt att åka ifrån henne? Älskade gosunge!

Img 7606 5b8f939a6781c

Hur är det med er idag? Vad händer i era liv just nu? Underhåll mig så att jag har något att läsa och skingra mina tankar med på tåget när jag lämnat Pelle och Elsa i eftermiddag <3

Kram / Emma.

 1. Här är jag också trött idag! Vaknade ca. en gång i timmen igår kväll/natt, fram till typ kl. 00, pga att jag vart kissnödig hela tiden. Åt grötmiddag med bär liiiite för sent igår kväll = all vätska i måltiden gjorde mig kissnödig. Så frustrerande att inte kunna äta eller dricka vätska utan att det bara rinner igenom mig och jag blir kissnödig åtminstone 1 gång i timmen. Det är framför allt jobbigt på kvällarna, för om jag får i mig vätska efter kl. 16-17 går jag upp minst 1 gång sen på natten och går på toa. Kissar ju liksom ”mycket/normalt” varje gång, så jag ÄR ju verkligen kissnödig varje gång jag går på toaletten (folk ba ”prova håll dig” man ba jag GÖR ju det så länge jag kan, men blåsan fylls ju till max typ direkt?!… Men värst är ändå de som säger att jag bara inbillar mig att jag är kissnödig, förlåt men jag tror inte jag hade kissat flera deciliter pga inbillning -.-)

  Vaknade iaf när sambon gick upp vid 06 imorse, somnade om och vaknade till slut runt 07:30. Så ja. Trött. Men glad. Ska ta en powernap nu efter träning och lunch och sen plugga lite. Bra dag ändå. KRAM.

  1. Det kommer förmodligen gå jättebra på förskolan för Elsa!! Hon verkar ju social och gilla andra barn. Almon började förra veckan och är nu inskolad och klar. Går toppen! Han gillar det och allt funkar som det ska 🙂 Jag vet också hur det kan va när det inte går så bra och klumpen i magen finns där. När en litar på personalen och ser barnet gillar det är det så mkt lättare <3

   1. Ja det tror jag också! Ska bli lite roligt med inskolning för de gånger vi varit där och hälsat på har hon haft så roligt att hon inte velat gå hem. Jag vill bara att hon ska må bra och vara i balans när lämningen sker. Så skönt för er att inskolningen är klar och har gått så bra, heja Almon! Kram

  2. Åh vad jobbigt för dig! Inte roligt om sömnen störs för att du är kissnödig och måste tänka så mycket på vad du äter och dricker på kvällen. Själv är jag känslig mot te och vaknar flera gånger på natten om jag dricker te på kvällen. Men det är så gott så ibland kan jag inte låta bli 🙂 Skönt att du kunde ta en powernap på dagen iallafall 😀 Kram och tack för dina tankar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nu är vardagen här!

Måndag och september! Nu är hösten här och vardagen har dragit igång hos oss igen. Pelle gick tillbaka till jobbet idag efter 9 lediga veckor tillsammans, medan jag och Elsa skulle ha påbörjat inskolningen på förskolan. Olyckligtvis så blev Elsa sjuk i helgen så vi får avvakta lite med inskolningen. Vi var och hälsade på förskolan igen i torsdags där flera av barnen var sjuka, så detta var ändå väntat. Det kommer nog bli en lång höst med mycket vabb om jag förstått det rätt. Första året på förskolan är tydligen det året som immunförsvaret byggs upp.

Det har varit ett par jobbiga dygn hos oss. Inte nog med att Elsa är sjuk, hon har ju även hållit på att få sina ”stora” tänder långt bak i munnen sedan ett par veckor tillbaka. Det blöder och gör så ont på henne. Att få i henne mat är nästan omöjligt och hon har varit ovanligt gnällig, sovit dåligt osv. Dessutom är hon i en utvecklingsfas som gör att det händer mycket i den lilla kroppen och knoppen. Allt detta i en kombination är såklart jättejobbigt för henne och hon är i stort behov av närhet och mycket trygghet. Lägligt med inskolning för förskolan, ellerhur?

Jag funderar faktiskt på att hålla henne hemma hela veckan och vänta med inskolningen till nästa vecka istället. Då kanske allt blivit lite lugnare för henne. Jag vill att hon ska må bra i grunden innan vi gör den stora separationen som förskolan innebär. Åh, alla dessa mammakänslor alltså! Kan bli lite lätt galen på dem ibland. Men att lämna bort det dyrbaraste man har är minsann inte lätt!

Vi har hängt här hemma i två dagar nu! Blev mycket tv-tittade både igår och på förmiddagen idag så jag tror att vi ska försöka åka ut en sväng och hitta på något sen. Elsa har ingen feber och är lite piggare än igår så lite utomhusluft är nog bara bra! Sitta i vagnen och se på djuren i Mariebergsskogen är nog en bra idé för oss båda!

Img 7557

Blev en liten cykeltur och lite strosande i trädgården på förmiddagen idag också! Mysigt <3

Kram / Emma.

 1. Jag tror du gör rätt i att skjuta på inskolningen om möjligheten finns. Som du säger är det en stor omställning och då viktigt att må bra. Krya på er💖

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En vecka som vegan – recept till alla måltider

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Nu tänkte jag dela med mig av hur vår vecka som veganer såg ut i somras! Vi lagade en ny middag varje kväll som vi de flesta gånger gjorde dubbla portioner av för att ha till lunch dagen efter. Det är så smidigt att göra så, bara plocka fram och värma!

Mellanmål åt vi två gånger om dagen, ett mellan frukost och lunch, och sedan ett mellan lunch och middag. På kvällarna blev det lite snacks, och mina vagenska favoritsnacks hittills är (klicka på länkarna för att komma till produkterna):

> Bananchips

> Choklad

> Torkad mango

> Popcorn

Och nu mina vänner, här kommer en färdig planering för en hel vecka som vegan, med alla recept och tips på mellanmål!

Måndag

Frukost: ugnsbakad gröt
Lunch: veganska pannkakor
Middag: vegansk bolognese
Mellanmål: banankakor, melon, nötter

Tisdag

Frukost: vegansk frukostbägare
Lunch: vegansk bolognese
Middag: vegansk ugnspannkaka
Mellanmål: cashewnötter, banan, melon, majskakor med vgenaost

Onsdag

Frukost: havregurt med nötgranola
Lunch: vegansk ugnspannkaka
Middag: vegansk rödbetspasta
Mellanmål: majskakor med jordnötssmör och banan, chokladbollar

Torsdag

Frukost: ugnsbakad gröt
Lunch: vegansk rödbetspasta
Middag: vegan tacos
Mellanmål: smoothie på banan, kokosmjölk, hallon och risprotein, raw banan- och jordnötsceesecake

Img 5838

Fredag

Frukost: vegansk frukostbägare
Lunchnötbollar med salvia och pasta med pumpasås
Middag: jordnötsbiffar med sötpotatispommes
Mellanmål: Kokosyoghurt (har ni inte testat Abbot Kinney’s koksoyoghurt MÅSTE ni göra det. GALET GOD!!!) med nötter, majskakor med jordnötssmör och banan

Img 5919

Img 8266

Lördag

Frukost: havregurt med nötgranola
Lunch: Jordnötsbiffar med sötpotatispommes
Middag: Linsgryta med saffran
Mellanmål: smoothie på banan, kokosmjölk, hallon och risprotein, lakritschiapudding med hallon

Söndag

Frukost: Sötpotatistunnbröd toppade med mosad avokado och veganost
Lunch: linsgryta med saffran
Middag: veganska scones med tillbehör
Mellanmålraw banan- och jordnötsceesecake, vindruvor, melon, majskakor med veganost

Det var det hela! Hoppas ni gillar!

Kram / Emma.

LOADING..

Middagsmeny vecka 36

September och vardagen är tillbaka. Efter 9 lediga veckor tillsammans ska Pelle tillbaka till jobbet imorgon och jag påbörjar inskolningen i förskolan med Elsa. Det känns overkligt, det är nytt kapitel i livet som börjar nu.

Även om det känns lite vemodigt så ser jag väldigt mycket fram emot en ny vardag och att få tid till jobbet igen. Elsa ska ju bara gå 15 timmar i veckan på förskolan, så det känns ändå som att jag kommer att få spendera mycket tid med henne.

Men nu var det ju inte det ska jag skulle skriva om, utan planen var att dela med mig av veckans middagsmeny! Med vardag och rutiner kommer såklart en matplanering, som är en av nycklarna till att få vardagen att rulla smidigt!

Så, här kommer veckans middagsmeny för vecka 36 hos oss!

Måndag: vegansk rötbetspasta

Tisdag: quinoasallad med rödbetor och fetaost

Onsdag: vegetarisk lasagne med aubergine och zucchini

Torsdag: raggmunk och bacon

Fredag: lax med rotfrukter och ruccolapesto

Img 5088

Img 5696

Img 9495

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..