Nyponhavrefrallor

God morgon ♥

I helgen passade jag på att baka lite, bland annat så gjorde jag en variant av Hanna Göranssons nyponfrallor. Jag fick hennes bok Friendly Food i julklapp av mamma och pappa och det det finns mycket gott i den kokboken, bland annat så var det där jag hittade receptet på de goda nyponfrallorna som fick agera både lördags- och söndagsfrukost i helgen.

Och det där med nygräddat bröd – det är få saker som slår det till frukost alltså! 

Nypon är en riktig c-vitaminbomb som innehåller mycket antioxidanter. Bara ett enda nypon ger hela dagsbehovet av c-vitamin! Nypon användes traditionellt som stärkande mot vårtrötthet förr i tiden, men idag sägs det även att frukten är bra för lederna och att regelbundet intag kan lindra artos/ artrit. Studier vid SLU visar även att nypon hämmar utvecklingen av vissa cancerceller och de innehåller även antioxidanter som är effektivt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa.

Jag har inte använt så mycket nypon i min kost förut, men eftersom jag har lite problem med lederna ska det bli spännande att se om jag kan känna skillnad genom att lägga lite nypon i kosten. Både farmor och pappa äter nyponpulver dagligen för att lindra ledproblem med positiva resultat, så jag hoppas på desamma för mig!

IMG_5754
IMG_5759

 

Ingredienser:

1 dl nyponskalsmjöl

1 dl havremjöl

1 krm örtsalt

2 tsk bakpulver

2 msk fiberhusk

1 krm kanel

3 ägg

1 dl havremjölk

1 ts honung

2 msk kokosolja

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan i ägg, mjölk, honung och kokosolja. Låt stå och dra i 5 minuter. Fukta sedan händerna med lite kallt vatten och forma 5 små frallor som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Söt över lite pumpakärnor och grädda sedan i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills bröden får en krispig och gyllene yta. Låt svala innan servering!

 

IMG_5757
IMG_5780

Nybakade Nyponhavrefrallor med apelsin- och ingefärsmarmelad och brieost/ ädelost!

 

Rekommenderas starkt!

 

Kram / Emma.

 1. Hej Emma!
  Jag har en fråga jag hoppas att du kan hjälpa till med. Jag har det senaste året kämpat väldigt med träningen och kosten. Jag tränar och äter under ohälsosamt kontrollerade former och mår psykiskt dåligt. Jag älskar att tävla och är väldigt prestationsinriktad. Löpning tycker jag om och mår oftast bra av att springa ute och få den egentiden. Just nu funderar jag på att anmäla mig till ett halvmaraton och börja träna enligt träningsschema anpassat för det men jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt för mig. Oavsett om jag gör det eller inte så skriver jag strikta träningsscheman som jag följer. När det gäller att träna inför mara och halvmara får jag tydliga pass att följa och ett mål att se fram emot. Det känns som att det kan vara bra då jag kanske kommer kunna trappa mer lite på träningen för att undvika skador och överträning inför loppet samtidigt som jag inte vet om det kommer skapa stor stress eftersom jag går ner i intensitet gentemot det jag tränar nu. Vad tycker du? Ska jag ta mig an utmaningen och hoppas på att det blir en bra period för mig inför loppet eller tror du bara att saker och ting kommer bli värre? Hoppas du förstår frågan. Hälsningar Sanna

 2. Äter lunch när jag läser detta & kan bara hålla med om att nybakt är ljuvligt 🙂
  Här mumsas det morotsfrallor till mina fyllda quornfiléer 🙂
  Enkelt, gott, nyttigt, mättande 🙂

 3. Hej Emma!
  Frallorna ser himla smarriga ut och jag skulle verkligen vilja testa och baka dem men jag vill använda mjöl som jag har hemma istället för att köpa hem nyponskalsmjöl som jag kanske inte kommer använda så mycket sen! Så undrar bara om du tror att det funkar att göra receptet med 1 dl havremjöl till istället för 1 dl nyponskalsmjöl, eller liknar nyponskalsmjöl typ mandelmjöl mer? Tacksam för svar!

  1. Hej Sofia! Nypon har ju en speciell smak, det smakar ju nypon vilket är hela grejen med dessa frallor! Men självklart kan du byta ut nyponmjölet till ett annat mjöl, havremjöl blir nog toppen 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..