Tips för att stressa mindre #4

Halloj! Hur är läget med er? Veckorna går så fort att jag knappt hinner med. Helt plötsligt blev det juli och semester! Pelle har äntligen lämnat jobbet för sommaren och är hemma med mig och Elsa ända till september nu i och med att han kombinerar semestern med en månads föräldraledighet. Åh så underbart och lyxigt det ska bli att vara hemma båda två hela sommaren!

Men nu ska jag inte sväva iväg. Tanken med det här inlägget var ju att fortsätta följetången med mina tips på hur jag gör för att uppleva mindre stress i livet. Så här kommer fjärde tipset!

Tidigare inlägg hittar ni här:

> Medveten närvaro

> Gör en sak i taget

> Prioritera det viktigaste

Tips 4 – lär dig säga nej

Att kunna säga nej är en av de absolut viktigaste sakerna jag lärt mig sedan jag ”gick in i väggen”. Att alltid säga ja, ta på mig saker som jag inte känner att jag hinner med eller egentligen inte vill göra, och prioritera bort mig själv är ju något av det sämsta jag kan göra för mitt välmående om jag redan är stressad.

För mig tog det här väldigt lång tid att inse och jag hade länge svårt att inte få dåligt samvete om jag tackade nej till saker som jag inte hade en förklaring till. Det där dåliga samvetet alltså, så dumt.

Det var först när jag gick i KBT-terapi våren 2015 som jag insåg att jag inte behövde tacka ja till allt. Att jag kunde säga nej utan att förklara mig.

När jag väl började öva på att stanna upp och reflektera hur jag kände och vad jag ville om när jag blev tillfrågad saker så kände jag oftare och oftare att jag faktiskt kunde tacka nej, för att det var det jag VILLE och BEHÖVDE. Och jag behövde heller inte ha dåligt samvete, saker och ting löste sig ändå!

Livet handlar om att prioritera och vi behöver ofta satta upp och fundera på vad som är viktigt för oss och faktiskt värdesätta det vi mår bra av. Så nästa gång du är på väg att tacka ja till något du inte vill. Stanna upp och fundera en gång till. Öva på detta. Ett nej är mer än okej. För dig och ditt välmående.

Kram / Emma.

  1. Det är så viktigt att kunna säga nej, utifrån vad jag själv vill och känner, men det är så svårt många gånger. Jag har efter samtalshjälp lärt mig att prioritera och välja ja eller nej utifrån mig själv och sen vara nöjd, det var jag som valde det ena eller andra…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..