Övningstips för insomning

Oftast har jag inga problem att somna på kvällen, utan jag är såpass kvällstrött att jag slocknar nästan direkt jag gjort min kvällsrutin som innebär att jag ligger på spikmattan och gör en kroppsscanning. Bästa avslutet på dagen!

Men, ibland vaknar jag på natten och har svårt att somna om. Vissa nätter (ofta i samband med pms när jag har ångest) kan jag ligga vaken i timmar och ha jättesvårt att somna om. Och desto längre jag ligger vaken desto mer ångest får jag. Det blir lite som en ond cirkel.

I och med mindfulnessutbildningen som jag går har jag nu lärt mig en ny avslappningsövning som har funkat så himla bra att göra nattetid när jag haft svårt att somna om. Övningen involverar andningen vilket innebär att den lugnar samtidigt som den distraherar tankarna, vilket underlättar insomningen.

Jag skulle vilja tipsa om den här övningen eftersom jag vet att det säkert finns fler där ute med diverse sömnproblem eller ångest nattetid. Den här övningen är så fin att ge sig själv då ♥

Övningstips för insomning

Övningen är enkel och går ut på att du ska räkna ner från 299. Under varje in- och utandetag räknar du ett tal. Alltså, du andas in och tänker ”tvåhundra”, andas ut och tänker ”nittionio”. Andas in och tänker ”tvåhundra”, andas ut och tänker ”nittioåtta” o.s.v.

Jag upplever att det här är så himla effektivt och minns inte att jag kommit längre än till 270 innan jag inte minns mer. Det innebär typ 30 andetag innan jag somnat vilket bara är några minuter.

Hoppas det kan hjälpa fler som det hjälper mig!

Kram / Emma.

  1. Hej Emma!
    Tack för en otroligt fin och inspirerande blogg!💜 Jag skulle så gärna vilja lära mig mer om mindfulness. ”Går” också kursen Här och Nu, men jag tycker det är svårt.. har svårt att få tid till detta annat än när barnet somnat på kvällen, och när jag då gör t.ex. kroppsscanningen så somnar jag själv. Tycker det känns lite enformigt och trist.. Vad gör jag för fel?😔
    Kram Jennie

    1. Hej Jenny, och TACK för dina värmande ord om bloggen. Blir så glad <3 Du gör inget fel, somnar du behöver du nog sova. Jag håller dock med dig om att det är svårt att få till tiden och bäst är ju egentligen att göra det på morgonen, men det går ju inte alltid och då får man anpassa till det som funkar för en. Jag gör också ofta min träning kvällstid innan jag ska sova. Just kropspsscanningen är svår om man är trött, men ett tips är att inte ligga ner och göra den. Det går att sitta eller att stå upp också. Sen blir det lättare vecka efter vecka eftersom du sitter eller står och gör övningarna. Sen är mitt tips att bara föröska möta känslorna som kommer med att det känns "enformigt och trist" Utforska det lite och se vad som händer! Lycka till, det är fint att du ger dig själv denna möjlighet! Kram <3

  2. Ska prova ikväll 🙂 Blir rastlös av bara tanken haha, kommer ju gå SÅÅÅ långsamt att räkna ett halvt per andetag haha (jag skriver, läser och pratar väldigt snabbt annars). Men har ofta svårt att somna, så ska verkligen prova redan ikväll 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..