ALKOHOLFRÅGAN.

MOLLY FRÅGAR:

Hej Fia! Måste ju bara älska din blogg och dig som person!!

Men en fråga, varför så lång period utan alkohol?
Något jag missat?
Och anser du att man kan ha ett hälsosamt liv med alkohol intag så ofta som varje helg?

Tack och kram!

FIA SVARAR:

Tusen tack för de fina orden!

Det finns ingen planering bakom mitt uteblivna alkoholintag.
Jag har bara inte vart sugen och plötsligt hade det gått över 18 mån.

Nu på första advent drack jag två koppar starkvinsglögg och det räckte för att få mig att känna mig nästan bakis dagen efter.

Har aldrig vart någon stordrickare och nästan alltid slutat dricka för kvällen varje gång fyllan har kommit.
Min gymnasiekille retade mig alltid för att jag var så dålig på att ”underhålla” fyllan.

Jag var berusad/full på förfesterna men nyktrade ofta till lagom till själva utgången, med vissa undantag såklart.

Hade en rejäl festperiod med massor av roliga utgångar, hemmafester och allt det där men den klingade av när jag flyttade till Stockholm och började jobba/plugga.

Det är klart att vi kan leva ett hälsosamt liv även med alkohol.
Det beror på vad varje person anser att hälsosamt är.

.

Vad har ni för relation till alkohol?

.

 

 

 1. Dricker väldigt, väldigt sällan och när jag väl får ett vinglas framför mig blir jag alltid akutsugen på vatten – så det slutar med att jag dricker typ sju glas vatten innan jag ens fått i mig hela vinglaset. Cider och så går ju såklart bättre, men ja.. Det händer bara väldigt sällan att jag dricker.

  Har också haft mina tokfestar-perioder och är nöjd med dem. Det räcker liksom.

 2. jag är likadan.. druckit några få ggr under åren som gått.. Har inget sug efter det och går numera hellre ut och bara dricker pepsimax och dansar loss och går sedan hem runt 1, när alla andra blir för fulla å jobbiga :P Är inget jag bestämt mig för utan bara fallit sig naturligt..
  Tror det blir vanligare och vanligare att man faktiskt tackar nej till alkoholen. Jag blir typ bakis av en klunk vin :P

 3. Jag gillar inte ofta att dricka och bli full. Tar ofta alkoholfria alternativ pga kaloriinnehållet. Mina kompisar brukar protestera, men då säger jag att jag har alvedon i mig, vilket alltid fungerar.
  Det värsta jag vet är att vara bakis och förstöra den kommande dagen. Om det är sommar och jag inte har något plugg är det okej, men om jag har tenta fylls jag av ångest

 4. Åh tack så mycket för svaret! Var otroligt nyfiken på anledningen då jag funderat mycket kring detta. Är 19 år och drickande är lite väl centralt i min umgängeskrets kan jag tycka..

 5. Jag är en av de största hycklarna här i världen tror jag, jag kan inte stoppa i mig någonting i matväg som inte tillför kroppen mest möjliga med näring. Därav består största delen av min kost endast av rawfood. Jag älskar träning och är beroende av löpning, avsätter tid för träning minst 3 ggr om dagen där löpning förekommer mer än en gång. Däremot har jag inga problem med att dricka minst en gång i veckan, oftast 2. Vet inte varför hjärnan säger nej till alkoholen men allting annat skadligt? Ser inget fel i att dricka konstigt nog, hyckleri som sagt.

 6. Jag har aldrig festat eller varit jättefull, men jag tycker om vin. Jag vill gärna ha ett glas vin till maten på helgerna för det är gott och jag tycker det känns mysigt. Ibland får jag dåligt samvete för det, och det är väl dumt egentligen, jag dricker aldrig kopiösa mängder. Grejen med att dricka för att bli full förstår jag inte, om jag ska dricka vill jag ju att det ska vara gott och dessutom minnas det dagen efter.

 7. Dricker ca 2ggr om året, känner inte att jag behöver det, har roligare utan + det förstör kroppen, så känns onödigt :)

 8. Jag tycker att det är sånt ståhej kring när man dricker och inte. Kan inte alla bara dricka när de har lust? Vill man dricka en kväll – ok, Vill man inte dricka en kväll – ok. :)

 9. Jag dricker nästan aldrig alkohol, jag har liksom aldrig kommit in i det. Jag trivs bra med det, fester kan man gå på ändå osv. Men problemet är att man faktiskt saknar ”känslan”. Ett glas vin med vännerna, en öl på alptoppen.. Låter det inte härligt? DÅ är det tråkigt att inte tycka om det/ha vant sig vid det tycker jag!

 10. Jag känner med alkohol precis som med mycket annat som egentligen inte är nyttigt för kroppen (typ godis/chips/pizza) – man märker sån enorm skillnad på kroppen då man hållit sig borta från det en stund. Som du säger – man blir superlätt bakis dagen efter (även socker/mkt fett ger den känslan för mig). Innan jag fyllde 18 och började gå ut på krogen var kroppen helt annorlunda & jag kopplade inte förändringen med att vi gick ut varje fredag och drack massor av drinkar. Det värsta är att jag även kände av det mentalt och psykiskt. Något som skadar kroppen kan ju inte vara hälsosamt. Har övervägt flera gånger att sluta dricka helt och har även gjort det i perioder.

 11. Jag drack förra helgen, men innan det gick det ca 8 månader vilket beror på att jag helt enkelt inte velat dricka. Går ut en massa och är på fester, men väljer att inte må dåligt dagen efter.

  Jag har en annan fråga till dig. Jag lider av migrän, vilket gör att jag i perioder har svårt att äta alls då jag bara spyr upp maten om jag försöker. Min läkare säger att jag då ska dricka någon näringsdryck eller så bara för att få i mig något, men de är så himla äckliga att jag spyr upp dem om jag försöker dricka. Jag kan dricka mitt proteinpulver som jag gillar, men är det tillräckligt? Egentligen vill jag inte äta alls och mår illa av tanken på mat och jag har heller inga problem med att gå några dagar med att endast få i mig vatten, även om jag är på jobbet och gör saker. Det jag dock inte klarar utan mat är att träna eller ens gå en längre sträcka snabbt, så det måste jag avstå ifrån då. Men jag är intresserad av vad som händer med kroppen om jag avstår helt från mat i några dagar? Hur fort börjar man tappa muskler? Jag mår inte dåligt mer än att jag blir lite yr och orkeslös. Jag mår i vilket fall bättre av att inte äta än att försöka tvinga i mig mat, även om min hjärna säger att det är vad jag bör göra…

 12. Jag har varit utan alkohol nu i ca 10 månader, detta på grund av att jag varit/är gravid & jag har allvarligt funderat på att aldrig dricka mer igen. Jag mår så himla bra utan alkohol & även om ett glas vin kan vara gott då & då, så har jag sett så många baksidor av alkoholen, det gör mig inte så peppad på att bidra till konsumtionen vi har i vårt land..

 13. Först måste jag bara tala om hur beundrad jag är över din öppna inställning till allt du tar upp i bloggen Fia. Du är riktigt duktig på att skriva om olika intressanta saker utan att rikta kritik mot den/de som inte har exakt samma syn på livet eller åsikt som du.

  Min relation till alkohol är ett eller två glas vin till en god middag på helgen, men aldrig starksprit eller ”shots” i någon form. Dels tycker jag det är så fruktansvärt äckligt och så som man mår efter en kväll med massa sprit kan vara det vidrigaste jag vet.

 14. Jag ser att en del tycker att man borde dricka alkohol bara för att andra gör det. ”Ett glas hör till stämningen” och ”för att vara social” mm men jag har aldrig fattat vad som är grejen med det..?
  Blir stämningen lägre/mindre utan alkohol..? Jag har ALDRIG druckit alkohol utan att det varit mitt val, jag kan gå ut och dansa och ha roligt utan sprit och struntar i alla som propsar på eller absolut MÅSTE få mig full. Jag var på parmiddag här om veckan och det bjöds på vin men jag kände inte för vin så jag drack apelsinjuice…
  Jag tycker det är helt rätt att inte dricka alkohol så som Fia inte har gjort – hon har ju inte varit sugen! Jag applåderar dem som står emot alkoholhetsen!

 15. Jag försöker leva så hälsomsamt som det bara går och har på senaste tiden verkligen dragit ner på festandet. Tidigare var det två dagars varje helg, men nu är det ungefär en helg i månaden som jag dricker. Mestadels för att jag vill kunna träna på helgerna då jag är ledig, sen så har jag delvis tröttnat på alkoholen också. Jag har haft mina crazynight nu känns det som.

  Tack för en superbra blogg!

 16. Jag har inte varit alkoholpåverkad (åt det fullare hållet) sedan september 2010. Jag dricker något glas vin eller en cider då och då, kanske någon gång i månaden. Jag gillar inte att tappa kontrollen och därför dricker jag aldrig mycket :)

 17. Dricker 2-3 öl ungefär 2 gånger i månaden för att vara social men överväger att dra ned på det eftersom att jag har magkatarr :( enda gångerna jag dricker rätt mycket är nyår och midsommar och det är för att mitt självförtroende ökar. Är pratig och social som nykter också men min självkänsla är inte på topp och glömmer bort det med alkohol i kroppen.

 18. Jag har ärligt aldrig varit full i hela mitt liv. Jag är 23 år och har aldrig sett syftet med att supa sig full. Om det är för att ”ha kul” så inser man ju att aktiviteten egentligen inte är kul då man måste ta en drog för att den ska bli det. Alkoholen har bara negativa effekter på samhället. Jag tycker att det är okej med ett glas vin då och då för de som vill ta det, men det är själva fyllan, pressen som så många unga känner att dricka samt missbruksproblemen som får mig att säga nej.

 19. Jag har vuxit ifrån det där med alkohol och fest varje helg, jag har haft min period i livet då jag hade förbannat roligt varje helg, med fest och alkohol. Men det lockar mig inte längre. Jag mår dessutom mkt bättre utan alkohol. Plus att jag klarar fint att gå ut utan alkohol i kroppen, man kan ju ha roligt ändå :) Eller hur? Ett glas rött kan vara min vän någon helg sådär, ett glas jag smuttar påi timmar…men inte mkt mer än så.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..